"Zi tragică în Mediterana". Două mame din Libia s-au înecat salvându-şi copii

Ultima actualizare: 31-01-2018 13:38
refugiati in Mediterana
SOS Mediteranee

Criza refugiaţilor contrinuă să curme vieţi în Mediterana.

Două femei şi-au pierdut viaţa şi numeroase persoane sunt date dispărute şi "presupus înecate", au anunţat sâmbătă organizaţiile SOS Méditerranée şi Medici fără Frontiere (MSF) care au reuşit să salveze 83 de migranţi în cursul unei operaţiuni în Marea Mediterană, relatează AFP.

"Zi tragică în Mediterana. Aquarius (vasul închiriat de SOS Méditerranée) a fost mobilizat pentru salvarea unei bărci pneumatice dezumflate", a anunţat asociaţia de salvare într-un mesaj pe Twitter.

FOTO: SOS Mediterranee

"Multe persoane erau deja în apă. 83 de persoane salvate şi în siguranţă la bord. Două femei nu au mai putut fi reanimate şi lasă în urmă doi orfani", a adăugat sursa.

MSF, partener de operaţiuni la bordul lui Aquarius, a precizat că "numeroase persoane sunt date dispărute şi presupus înecate, printre care copii".

 

 

Echipa medicală a MSF a reanimat şase copii - trei bebeluşi, un copil de patru ani şi alţi doi de şapte ani. "În schimb, eforturile au fost zadarnice pentru două femei care nu au supravieţuit", a informat SOS Méditerranée.

Asociaţia a postat sâmbătă pe contul său de Twitter fotografii ale migranţilor căzuţi în apă şi a lansat apeluri la ajutor.

"Barca a început să se dezumfle. Oamenii au intrat în panică. Eram în barcă, cineva a tras de mine şi am căzut în apă", i-a povestit un camerunez unui membru ale echipei de salvare de pe Aquarius.

Confirmând decesul celor două persoane, paza de coastă italiană a informat că sâmbătă au fost salvate 800 de persoane în zona centrală a Mediteranei în cursul a cinci operaţiuni distincte.

Într-una din aceste operaţiuni, şapte copii au fost transportaţi de urgenţă cu elicopterul la un spital din Sfax, în Tunisia, a precizat paza de coastă într-un comunicat.

Potrivit Ministerului italian de Interne, de la 1 ianaurie pe coastele italiene au debarcat 2.730 de migranţi provenind din Libia.

Aproape toţi migranţii care ajung în Italia - au fost 119.000 în 2017 - trec prin Libia, dar numărul plecărilor a scăzut din vară după ce Roma a încheiat o serie de acorduri cu autorităţile libiene şi unele miliţii din această ţară.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO