Doi sirieni, prinsi in timp ce incercau sa isi introduca ilegal rudele in tara. Au amenintat ca "vor arunca in aer Romania"

×
Codul embed a fost copiat

Doi imigranti sirieni, prinsi in timp ce incercau sa intre ilegal in tara, au strigat ca vor arunca in aer Romania daca va fi necesar. Amenintarea a pus in garda serviciile secrete.

Doi cetateni sirieni incercau sa ajunga la familia lor, stabilita acum cativa ani in Romania. Fratii, care au afaceri in Bucuresti, au incercat sa-i ajute sa treaca ilegal frontiera. Unul dintre ei i-a adus pana aproape de granita, apoi i-a lasat sa treca fasia verde pe furis. Dar politistii i-au prins.

La interogatoriu, unul dintre suspecti ar fi mimat o criza de epilepsie. Celalalt, potrivit procurorilor, a trecut la amenintari.

Situatia exodului a fost dezbatuta astazi si intr-o sedinta a Guvernului, unde s-a reunit Comitetul national pentru situatii de urgenta.

Cei doi sirieni, rezidenti in Romania cu afaceri in Bucuresti, au pus la cale un plan pentru a-si aduce in tara doi dintre fratii lor. Unul dintre ei i-a luat din Bulgaria si i-a adus cu masina pana la granita cu Negru Voda unde ii astepta celalalt frate. Numai ca barbatul care se plimba noaptea cu o masina de lux in care se afla si baietelul lui de 6 ani le-a trezit suspiciuni autoritatilor de frontiera. La putin timp, camerele de termoviziune i-au surprins pe cei doi imigranti in timp ce incercau sa intre ilegal in tara. In timpul audierilor, sirianul care isi astepta rudele la Negru Voda a avut o izbucnire nervoasa, si le-a spus politistilor ca "vor arunca in aer Romania si o vor rade de pe fata pamantului daca va fi necesar"!

Citește și
Imigranti
Criza imigrantilor, dezbatuta la un summit la Viena. Ce se va intampla cu refugiatii care vor fi repartizati Romaniei
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Procurorii care i-au audiat pe sirienii cu drept de sedere in Romania si care au incercat sa-si introduca illegal fratii in tara noastra confirma faptul ca in timpul interogatoriului barbatii au avut un comportament ciudat. Mai intai, spun anchetatorii, unul dintre ei a mimat o criza de epilepsie si a cerut sa fie dus la spital. Celalalt, a trecut la amenintari!

Zafer Sadac- procurul Parchetului de pe langa Tribunalul Constanta: “Surescitat de discutia cu politistul de frontiera, a facut o declaratie alarmanta, probabil daca i se va intampla ceva cu copilul sau fratilor, ca va arunca Romania in aer. Cei doi sunt rezidenti, unul dintre ei locuieste de 7 ani in Romania si are afaceri infloritoare."

In fata instantei, sirianul le-a declarat anchetatorilor ca era foarte furios pentru faptul ca planul de a-si aduce in tara ceilalti frati a esuat si de aceea a cedat nervos si a facut amenintari.

Liviu Cristescu, avocatul suspectilor: "Cei doi sustin ca au vrut sa isi reintregeasca familia. Sunt 5 frati, au familii, copii, ce logica ar fi sa arunce in aer Romania? Nu sunt sinucigasi, nu sunt teroristi, pararea mea este ca e o declaratie facuta la nervi."

Aceste declaratii vin insa intr-un moment delicat, in care sute de mii de refugiati din Nordul Africii si Orientul Mijlociu isi continua exodul spre europa. Printre ei, au avertizat serviciile de informatii, se pot ascude simpatizanti ai temutei grupari teroriste ISIS, care-si decapiteaza ostaticii. Aceasta criza a provocat reactii si la Bucuresti. Un comitet de urgenta s-a reunit in aceasta dupa amiaza la Bucuresti si au fost deja anuntate primele masuri.

Fratii care incercau sa ajunga ilegal in tara au fost preluati de autoritatile bulgare, iar cei doi rezidenti au fost retinuti.

Cei doi sirieni au fost arestati preventiv pentru 30 de zile, iar cazul urmeaza sa fie cercatat si de ofiterii SRI care trebuie sa stabileasca daca exista sau nu o amenintare reala asupra Romaniei. Cei doi sunt acuzati deocamdata de trafic de migranti, fapta care le-ar putea aduce intre 2 si 7 ani de inchisoare.

Gabriel Oprea, ministrul de interne: "Am decis astazi sa intarim masurile de securitate la granita cu Serbia pentru a evita riscurile daca in Romania ar fi un flux migrationist. Luam in analize dezvoltatrea infrastructurii necesare pentru cresterea capacitatii de primire a unui numar sporit de imigranti "

Potrivit autoritatilor, in Romania exista acum 6 centre regionale de cazare pentru solicitantii de azil care au 1500 de locuri. Insa doar 20 la suta sunt ocupate. In cadrul cooperarii europene, tarii noastre i se poate cere sa preia aproximativ 8000 de refugati. Cei care au fugit insa din tarile lor vor sa ajunga in Germania, Franta sau Olanda.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
50 de imigranti, gasiti morti intr-un camion, in Austria. MAE contrazice autoritatile ungare:
50 de imigranti, gasiti morti intr-un camion, in Austria. MAE contrazice autoritatile ungare: "Niciun roman nu e implicat"

Criza imigrantilor aflati in cautarea unei vieti mai bune pe continent a capatat noi valente tragice. 50 de refugiati au fost descoperiti morti, intr-un camion abandonat pe marginea unei autostrazi din Austria, in apropiere de granita cu Ungaria.

Criza imigrantilor, dezbatuta la un summit la Viena. Ce se va intampla cu refugiatii care vor fi repartizati Romaniei
Criza imigrantilor, dezbatuta la un summit la Viena. Ce se va intampla cu refugiatii care vor fi repartizati Romaniei

Serbia si Macedonia au facut apel joi la Uniunea Europeana sa actioneze pentru a rezolva criza imigrantilor, in cadrul unui summit la Viena la care participa lideri din Balcanii de Vest si cancelarul german Angela Merkel.

Analiza StirileProTV: Europa, in fata unui exod fara precedent. Cum poate deveni Romania
Analiza StirileProTV: Europa, in fata unui exod fara precedent. Cum poate deveni Romania "poarta" spre UE pentru imigranti

Europa priveste neputincioasa cum granitele ii sunt luate cu asalt, zilnic, de mii de refugiati disperati. In timp ce oficialii cauta o solutie, tarile in care au ajuns deja valurile de imigranti sunt pregatite sa ia decizii radicale.

Recomandări
Un cetăţean polonez care ratase îmbarcarea ar fi anunţat prezenţa unei bombe la bordul avionului aterizat la Timişoara
Un cetăţean polonez care ratase îmbarcarea ar fi anunţat prezenţa unei bombe la bordul avionului aterizat la Timişoara

Un avion care decolase din Polonia, cu peste o sută de pasageri la bord, a aterizat de urgență joi noapte pe aeroportul din Timișoara, după ce a fost primită o amenințare cu bombă.

Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat
Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a lansat vineri licitația pentru modernizarea căii ferate Constanța-Mangalia, după mai multe amânări.

Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran
Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran

Oficiali politici îndeamnă în primele reacţii - foarte pruente - după riposta Israelului în Iran, la ”evitarea unei escaladări”, relatează AFP.