Angela Merkel, despre criza imigrantilor: "Europa trebuie sa aleaga intre cooperarea cu Turcia sau inchiderea granitelor"

Angela Merkel

Cancelarul german, Angela Merkel, considera ca pentru solutionarea crizei refugiatilor Consiliul European de saptamana aceasta va trebui sa aleaga intre cooperarea cu Turcia si inchiderea rutei Balcanilor.

In opinia ei cea de-a doua optiune, propusa de tarile Grupului de la Visegrad, trebuie exclusa, ea estimand ca inchiderea frontierelor ar avea consecinte pentru intreaga Uniune Europeana si pentru spatiul Schengen, transmit agentiile AFP si EFE, conform Agerpres.

"Imi pun intreaga energie pentru ca joi si vineri agenda turco-europeana sa fie considerata drumul care merita urmat", a afirmat Angela Merkel la o conferinta de presa desfasurata la Berlin dupa o intrevedere cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu.

Ea a adaugat ca la summitul european nu se va avea in vedere adoptarea unui acord privind noi cote de refugiati. Sefa guvernului de la Berlin a admis ca ar fi 'ridicol' sa se discute despre noi cote din moment ce pana in prezent nu au fost relocati nici macar o mie dintre cei 160.000 de migranti pe care Consiliul Justitie si Afaceri Interne (JAI) de pe 22 septembrie a decis sa-i redistribuie intre statele membre prin cote obligatorii.

Dupa acea decizie, Angela Merkel declarat ca respectivul sistem este doar un prim pas si a cerut sa se instituie si un mecanism automat de cote obligatorii permanente pentru redistribuirea tuturor migrantilor care vor veni de acum inainte in UE. Dar premierul francez, Manuel Valls, a sugerat la sfarsitul saptamanii trecute ca guvernul de la Paris nu mai sustine o asemenea idee, care nu intruneste un sprijin suficient in randul statelor blocului comunitar.

Citește și
Angela Merkel privind printr-o lupa
Surse UE: "Rusia controleaza criza refugiatilor". Planul prin care Vladimir Putin ar putea sa o rastoarne pe Angela Merkel
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

UE si Turcia au convenit la sfarsitul anului trecut un plan de actiune, prin care guvernul turc s-a angajat sa stavileasca valul de migranti in schimbul unui ajutor financiar cu o valoare initiala de trei miliarde de euro - destinat refugiatilor sirieni de pe teritoriul turc - si a reluarii procesului de aderare a Turciei la UE, precum si a celui de liberalizare a vizelor pentru cetatenii turci. Totusi, acest acord nu a condus deocamdata la o scadere notabila a fluxului migrator, reducerea numarului de migranti care debarca in Grecia venind dinspre Turcia fiind pusa mai degraba pe seama iernii.

In timpul unei vizite desfasurate pe 8 februarie la Ankara, Angela Merkel a declarat ca Uniunea Europeana trebuie sa stabileasca mecanisme care sa permita migrantilor sa ajunga in Europa in mod legal si in siguranta, respectiv sa accepte sa primeasca un anumit numar de migranti, mai ales refugiati sirieni.

'Stiu ca unii s-au saturat sa auda cuvantul 'cote' (cote obligatorii de refugiati n.red.), dar astazi am facut un mare pas inainte si putem spune Turciei ca avem o responsabilitate comuna (...) Nu putem spera ca Turcia sa opreasca tot (fluxul de refugiati) si sa spunem ca de cote vom vorbi intr-o jumatate de an. Acest lucru nu se poate. Trebuie sa mearga impreuna', a afirmat atunci Angela Merkel.

Dupa aceasta declaratie, guvernul ungar a acuzat Germania ca a incheiat in secret in numele UE, sau impreuna cu cateva state ale UE, un acord secret cu Turcia pentru preluarea direct din Turcia a sute de mii de refugiati care sa fie repartizati intre statele blocului comunitar, pentru ca guvernul de la Ankara sa fie in schimb mai cooperant in problema stavilirii fluxului migrato
 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Franta nu mai vrea cote obligatorii de refugiati.
Franta nu mai vrea cote obligatorii de refugiati. "Politica Angelei Merkel nu este sustenabila"

Premierul francez a anuntat sambata ca tara sa nu mai sustine ideea unui mecanism permanent de repartizare a refugiatilor intre statele membre UE.

Surse UE:
Surse UE: "Rusia controleaza criza refugiatilor". Planul prin care Vladimir Putin ar putea sa o rastoarne pe Angela Merkel

Criza refugiatilor este intretinuta de Kremlin pentru a submina Germania, afirma analistii, dar si surse de la varful Uniunii Europene.
 

Cancelarul Angela Merkel:
Cancelarul Angela Merkel: "Frontierele externe ale UE trebuie securizate, pentru mentinerea Spatiului Schengen"

Angela Merkel solicita masuri suplimentare de securizare a frontierelor externe ale Uniunii Europene. Cancelarul german sustine ca acest lucru este necesar pentru mentinerea zonei de libera-circulatie Schengen.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.