Angela Merkel, despre criza imigrantilor: "Europa trebuie sa aleaga intre cooperarea cu Turcia sau inchiderea granitelor"
Cancelarul german, Angela Merkel, considera ca pentru solutionarea crizei refugiatilor Consiliul European de saptamana aceasta va trebui sa aleaga intre cooperarea cu Turcia si inchiderea rutei Balcanilor.
In opinia ei cea de-a doua optiune, propusa de tarile Grupului de la Visegrad, trebuie exclusa, ea estimand ca inchiderea frontierelor ar avea consecinte pentru intreaga Uniune Europeana si pentru spatiul Schengen, transmit agentiile AFP si EFE, conform Agerpres.
"Imi pun intreaga energie pentru ca joi si vineri agenda turco-europeana sa fie considerata drumul care merita urmat", a afirmat Angela Merkel la o conferinta de presa desfasurata la Berlin dupa o intrevedere cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Ea a adaugat ca la summitul european nu se va avea in vedere adoptarea unui acord privind noi cote de refugiati. Sefa guvernului de la Berlin a admis ca ar fi 'ridicol' sa se discute despre noi cote din moment ce pana in prezent nu au fost relocati nici macar o mie dintre cei 160.000 de migranti pe care Consiliul Justitie si Afaceri Interne (JAI) de pe 22 septembrie a decis sa-i redistribuie intre statele membre prin cote obligatorii.
Dupa acea decizie, Angela Merkel declarat ca respectivul sistem este doar un prim pas si a cerut sa se instituie si un mecanism automat de cote obligatorii permanente pentru redistribuirea tuturor migrantilor care vor veni de acum inainte in UE. Dar premierul francez, Manuel Valls, a sugerat la sfarsitul saptamanii trecute ca guvernul de la Paris nu mai sustine o asemenea idee, care nu intruneste un sprijin suficient in randul statelor blocului comunitar.
UE si Turcia au convenit la sfarsitul anului trecut un plan de actiune, prin care guvernul turc s-a angajat sa stavileasca valul de migranti in schimbul unui ajutor financiar cu o valoare initiala de trei miliarde de euro - destinat refugiatilor sirieni de pe teritoriul turc - si a reluarii procesului de aderare a Turciei la UE, precum si a celui de liberalizare a vizelor pentru cetatenii turci. Totusi, acest acord nu a condus deocamdata la o scadere notabila a fluxului migrator, reducerea numarului de migranti care debarca in Grecia venind dinspre Turcia fiind pusa mai degraba pe seama iernii.
In timpul unei vizite desfasurate pe 8 februarie la Ankara, Angela Merkel a declarat ca Uniunea Europeana trebuie sa stabileasca mecanisme care sa permita migrantilor sa ajunga in Europa in mod legal si in siguranta, respectiv sa accepte sa primeasca un anumit numar de migranti, mai ales refugiati sirieni.
'Stiu ca unii s-au saturat sa auda cuvantul 'cote' (cote obligatorii de refugiati n.red.), dar astazi am facut un mare pas inainte si putem spune Turciei ca avem o responsabilitate comuna (...) Nu putem spera ca Turcia sa opreasca tot (fluxul de refugiati) si sa spunem ca de cote vom vorbi intr-o jumatate de an. Acest lucru nu se poate. Trebuie sa mearga impreuna', a afirmat atunci Angela Merkel.
Dupa aceasta declaratie, guvernul ungar a acuzat Germania ca a incheiat in secret in numele UE, sau impreuna cu cateva state ale UE, un acord secret cu Turcia pentru preluarea direct din Turcia a sute de mii de refugiati care sa fie repartizati intre statele blocului comunitar, pentru ca guvernul de la Ankara sa fie in schimb mai cooperant in problema stavilirii fluxului migrato
Sursa: Agerpres
Etichete: Turcia, refugiati, bruxelles, consiliul european, cota, criza imigrantilor,
Dată publicare:
16-02-2016 21:28