Secretele cafelei de calitate din Costa Rica. „La școală ni se servea cafea cu pâine”
PURA VIDA! Așa se salută costaricanii.
În acest episod, Oana Andoni și-a propus să afle secretele cafelei de cea mai bună calitate din Costa Rica, locul unde se spune că sunt cei mai fericiți oameni din lume, un tărâm binecuvântat unde se îmbină armonios vulcanii, plajele paradisiace, pădurile tropicale și o mare diversitate de plante, animale și păsări.
Oana a vrut să afle ce înseamnă cafeaua, în această țară din America Centrală, de la un costarican - Fausto Alfaro Movales - bun vorbitor de limbă română, care și-a petrecut anii studenției în România.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
Fausto A.M.: „Pentru noi este foarte importantă cafeaua. De mici învățăm să bem cafea cu pâine... la școală ni se servea cafea cu pâine.”
Oana A.: „Cum bem noi lapte cu pâine, aici se bea cafea cu pâine.”
Costaricanii au un mare respect pentru natură.
Fausto A.M.: „Respirăm aer pur, aer curat, pentru că de copii am învățat să ocrotim natura. Cafeaua se cultivă în mediul unde nu trebuie să fie defrișat nimic... noi nu producem cantitate, producem calitate.”
Într-adevăr, calitatea cafelei din Costa Rica este recunoscută în întreaga lume. Se știe că aroma unei cafele bune este influențată de solul, clima și altitudinea la care este cultivată.
Oana Andoni a străbătut țara în lung și-n lat în încercarea de a desluși misterul cafelei. Astfel, a stat de vorbă cu micii producători care sunt organizați în cooperative, dar a vizitat și plantații cu tradiție.
A rămas impresionată de cea mai mare plantație de cafea din lume, Hacienda Doka, situată într-un ecosistem perfect, într-o zonă muntoasă din provincia Alajuela, unde arta cultivării cafelei este prețuită și transmisă din tată-n fiu. Aici, Oana a învățat și cum se prepară corect o cafea cu adevărat bună și a aflat tot procesul de producție - de la plantarea boabei de cafea, până când aceasta ajunge în ceașca noastră. Cea mai valoroasă cafea este „single estate coffee” pentru că este cultivată, procesată, uscată, prăjită și ambalată în același loc, pe o asemenea plantație.
În drumul ei, Oana a făcut o oprire și la Institutul cafelei din Costa Rica, un fel de minister dedicat acestui sector.
Despre cafeaua de cea mai bună calitate a vorbit și cu Stefana Romanov, expertă în cafea, care s-a mutat în Costa Rica pentru a-și urma pasiunea pentru cafea.
Oana A.: „Ai umblat prin toată lumea... aici în Costa Rica ai găsit cea mai bună cafea?”
Stefana R.: „Fără niciun dubiu. Costa Rica cultivă numai Arabica, este ilegal să cultivi Robusta. Pentru mine, cea mai bună, cea mai frumoasă experiență este o cafea direct de la producător, unde aceeași persoană, aceeași fermă, o cultivă, o procesează, o usucă, o prăjește și o împachetează direct la plantație.”