Black Friday 2023 - cum recunoști reducerile reale. Aplicații care te ajută să identifici reducerile „fake”

Black Friday - reduceri
Shutterstock

Se apropie unul dintre cele mai așteptate momente din an pentru pasionații de cumpărături: Black Friday 2023, fenomenul care a pus stăpânire și pe România și care s-a dovedit a fi un real succes.

De la televizoare smart cumpărate cu jumătate de preț, până la produse precum detergent de rufe la super ofertă, românii se dau în vânt după reduceri. Dar cum știi care sunt reducerile reale și cele false? Mulți comercianți își înșală cumpărătorii, mărind prețurile produselor cu o lună înainte de Black Frday și le readuc la prețurile inițiale cu ocazia acestei zile. Deci, cum îți dai seama care e reducere și care e țeapă? Iată câteva sfaturi care te pot ajuta.

Black Friday 2023 - prilej de reduceri „fake” pentru comercianți

Protejarea de posibilele escrocherii în timpul vârtejului de reduceri și cumpărături este crucială. Există mai multe strategii disponibile ca să nu îți iei țeapă și să ai o experiență de cumpărături sigură și reușită în timpul Black Friday.

De exemplu, în 2022, în SUA, numai una din șapte oferte au avut reduceri reale. Majoritatea produselor la promoție au fost mai ieftine sau la același preț în cele șase luni de dinaintea reducerilor. 98% au fost mai ieftine sau la același preț în alte momente ale anului și nicio ofertă nu era mai ieftină în ziua de Black Friday.

Așadar, discounturile pot să nu fie adevărate, iar un mod de a verifica dacă reducerile de Black Friday sunt reale este să te uiți cu câteva luni înainte la produsele pe care le vrei și să monitorizezi prețul. Poți fi foarte meticulos în privința asta și chiar să notezi evoluția prețurilor pe diverse site-uri.

Citește și
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

Dacă n-ai timp, doar aruncă un ochi din când în când și vezi pe unde se situează prețul mediu. De Black Friday, verifică prețul produsului pe mai multe site-uri și vezi dacă într-adevăr există o ofertă sau prețurile au rămas aceleași ca pe parcursul celor câteva luni înainte.

Poți folosi site-ul compari.ro pentru a vedea unde găsești cel mai bun preț pentru produsul pe care îl cauți.

Dacă ai în minte o idee despre evoluția prețului la un produs, este greu să te lași păcălit de eticheta cu prețul inițial, care în multe cazuri se referă la prețul maximum cu care a fost listat un produs. De exemplu, un laptop poate fi redus cu 20% din prețul inițial, dar produsul a stat la vânzare cu acest preț inițial doar 2 luni. În realitate, reducerea poate fi de doar 5% față de prețul cu care puteai găsi produsul cu 2-3 luni înainte de Black Friday.

Altă „țeapă” pe care o poți lua din cauza febrei cumpărăturilor este legată de condițiile promoției. Dacă găsești un produs care e clar o ofertă imbatabilă, ai grijă să te uiți la termenii promoției.

Multe magazine pot să vândă produse la ofertă cu mențiunea că oferta este valabilă doar pentru primele 3 produse vândute sau cu condiția să faci cumpărături de o anumită sumă de la companie.

Un alt sfat general valabil este să cumperi online doar de la retaileri cunoscuți și legitimi. Acesta este unul dintre cele mai simple moduri de a evita înșelăciunile.

Mai există o escrocherie în care victimele sunt atrase cu reclame care oferă reduceri semnificative la produse populare.

Aceste reclame conțin de obicei un link care te redirecționează către un site web fraudulos de unde îți sunt furate informațiile personale și financiare.

Verifică întotdeauna prețurile oferite cu cele de pe site-urile producătorilor sau ai unor retaileri cunoscuți.

De asemenea, verifică dacă vânzătorul furnizează informații de contact complete. Lipsa de informații sau un site web înregistrat recent ar trebui să te pună pe gânduri. Nu îți da datele personale și datele cardurilor online oricui. În schimb, alege metoda de plată ramburs cu verificarea coletulu la primire, dacă site-ul de pe care cumperi nu îți inspiră încredere sau dacă este unul de pe care nu ai mai făcut cumpărături în trecut și nu pare în regulă.

Cum recunoști reducerile reale - aplicații și extensii de Google Chrome

Autoritățile din România se ocupă de reducerile acordate de magazine și monitorizează prețurile pentru ca acestea să nu crească misterios înainte de Black Friday doar ca să scadă la prețul real în această zi.

Există extensii de browsere și aplicații pentru a verifica evoluția prețurilor produselor, astfel încât să îți dai seama care sunt reducerile reale și care sunt cele false..

Aceste extensii funcționează în fundal și când intri pe site-ul unui magazin se activează.

Câteva dintre extensiile pentru Chrome care te vor ajuta de Black Friday sunt Pricy sau Price Tracker. Ele monitorizează prețurile și îți arată dacă reducerea de Black Friday e reală.

Dacă folosești Mozilla Firefox, instalează extensiile Price Expert sau Keppa pentru același scop.

Alternativ, poți intra pe istoric-preturi.info pentru a vedea cum a evoluat prețul unui produs pe care vrei să îl cumperi.

De asemenea, este recomandat să îți iei aplicațiile marilor magazine pentru o navigare mai ușoară și pentru promoții personale.

Există și aplicații de comparare a prețurilor sau de analiză a produselor, în funcție de sistemul de operare pe care îl folosești, le vei găsi în Apple Store sau în Magazin Google Play.

Alte sfaturi pentru a evita escrocheriile de Black Friday

Caută iconița cu lacăt în browser când faci cumpărături de Black Friday și în general. Site-urile sigure încep cu "https," cu litera suplimentară "s" însemnând "sigur."

De obicei, vei vedea o iconiță cu lacăt în bara de adrese a browserului tău. Dacă nu vezi aceste indicații de securitate, evită să cumperi de pe acel site.

Când vizitezi un site web, este important să fii atent la câteva indicii esențiale care îți spun dacă este sigur sau nu.

Chestia cu "https" în adresa web e clară, dar există și alte semne, cum ar fi iconițe și simboluri false, cât de bine este realizat site-ul, cât de rapid se încarcă și multe altele.

Escrocii adoră cardurile cadou. Ei folosesc e-mailuri sau mesaje text pentru a te păcăli că ai primit un card cadou de la un prieten sau membru al familiei.

Aceste mesaje conțin adesea link-uri care, atunci când sunt accesate, instalează software malițios pe dispozitivul tău sau fură informațiile tale personale.

Verifică întotdeauna sursa înainte de a face clic pe orice link-uri. Și amintește-ți că, dacă o ofertă pare prea bună pentru a fi adevărată, probabil că este.

Fii atent la site-urile noi de comerț electronic care oferă produse populare la reduceri masive. Escrocii creează adesea site-uri de comerț electronic false care dispar după ce colectează bani de la victimele lor.

Cercetează întotdeauna reputația vânzătorului înainte de a face o achiziție.

Dacă nu poți găsi recenzii sau feedback despre vânzător, este mai bine să eviți riscul.

Smishing este o escrocherie în care escrocii trimit mesaje text în numele unor companii de încredere pentru a păcăli persoanele să dezvăluie informații personale.

În timpul sezonului de sărbători sau la zile precum Black Friday, aceste mesaje adesea conțin link-uri către o ofertă sau cadou presupus.

Cu toate acestea, link-ul duce de obicei la un site web fals creat pentru a-ți fura datele.

Tratează cu grijă mesajele nesolicitate și nu face clic pe link-uri suspecte. 

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Black Friday atipic la eMAG: 6,1 kg aur, 17 autoturisme şi 47 tone carne de porc şi mezeluri, vândute până la 19:30
Black Friday atipic la eMAG: 6,1 kg aur, 17 autoturisme şi 47 tone carne de porc şi mezeluri, vândute până la 19:30

Cea de-a 14-a ediţie de Black Friday la eMAG a depăşit toate estimările, până la ora 19:30, 566.000 de clienţi comandând peste 2,7 milioane de produse, în valoare de 800 de milioane de lei.

Românii au cumpărat tone de carne de porc în doar 15 minute, de Black Friday. Topul categoriilor de produse căutate
Românii au cumpărat tone de carne de porc în doar 15 minute, de Black Friday. Topul categoriilor de produse căutate

Vineri a fost o zi excelentă pentru cumpărături. Ofertele de Black Friday au atras mai mulți români decât anul trecut. S-au vândut până la această oră peste 2 milioane de produse, iar coșul mediu a depășit 1500 de lei.

De Black Friday, românii nu au mai căutat doar electronice și electrocasnice. Topul produselor a arătat diferit în acest an
De Black Friday, românii nu au mai căutat doar electronice și electrocasnice. Topul produselor a arătat diferit în acest an

A fost un Black Friday cu mult peste așteptări pentru comercianți și procesatorii de plăți. În prima parte a zilei, aceștia se lăudau cu vânzări mai mari cu 20% față de anul trecut.  

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.