Stalpii care leaga reteaua de curent electric dintre Europa si Romania, remontati dupa ce au fost pusi la pamant de hoti

Ultima actualizare: 30-01-2014 07:03
Energie electrica

 Cei doi stalpi de inalta tensiune, doboriti in urma cu doua saptamani langa localitatea bihoreana Chiribis, au fost remontati.

 Mai multe echipe de interventie au muncit mai intai la dezmembrarea structurilor metalice care nu mai puteau fi refolosite, iar apoi au montat inapoi stalpii cu piese noi, facute la comanda.

Impunatoarele constructii metalice, inalte de peste 20 de metri, s-au rasturnat dupa ce persoane inca neidentificate au taiat cablurile de ancorare, cel mai probabil ca sa le valorifice la fier vechi.

Reteaua de 400 de kV are importanta strategica si apartine statului roman, fiind administrata de societatea Transelectrica. Prin intermediul acestei retele, Romania exporta sau importa curent electric, in functie de cerinte, din intreaga Europa centrala si de rasarit.

Transportul de curent a fost reluat, insa pagubele provocate prin neutilizarea portiunii de retea sunt de ordinul zecilor de mii de euro. La acestea se adauga si costul efectiv al structurilor metalice, adica aproximativ cate 40.000 de euro pentru fiecare stalp.

Politistii ancheteaza acest caz si au deschis un dosar de urmarire penala pentru distrugere.

Reteaua de transport a curentului electric intre Romania si Europa, pradata de HOTI. Cum au actionat

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO