Graurii si gugustiucii au compromis aproape toata recolta de floarea soarelui. Pagubele nu pot fi recuperate prin asiguratori

Dată publicare: 03-08-2014 20:47
Dată actualizare: 06-08-2014 07:05


Un atac bizar ii va trimite spre faliment sigur pe fermierii din Bihor. Sute de hectare de floarea soarelui sunt compromise din cauza pasarilor. Oamenii sunt disperati.

Sezonul de vanatoare la grauri incepe abia peste doua saptamani, insa pana atunci pe camp nu va mai ramane mare lucru de recoltat.

"E afectat cam 70%, poate si mai mult. Dar cam peste o saptamana va fi cam 90%", spune un agricultor.

Floarea soarelui ajunge la maturitate dupa jumatatea lui august, dar temperaturile mari si ploile au grabit fenomenul. Agricultorii s-au bucurat degeaba, pentru ca recolta lor este acum distrusa de pasari.

Janos Bondor, agricultor: "Vin pasarile, dar sunt foarte multe parcele, nu numai ce se vede de pe drum. Si acum sunt parcele care sunt afectate in proportie de 70-80%."

Dezideriu Kendi, agricultor: "Productia a fost estimata undeva la 3.000-3.500 de kilograme, puteti sa va dati seama ce paguba avem. 20-25% daca mai scoatem, ar fi foarte bine."

In anii trecuti, fermierii stateau linistiti si isi puneau toata baza in vanatori. Ghinion. Sezonul de vanatoare incepe abia din 15 august, iar florile sunt deja coapte.

Sorin Bront, directorul AJVPS Bihor: "Dupa inceperea sezonului, cu siguranta prezenta lor va fi mai mica si asta datorita faptului ca vor fi deranjati de catre vanatori, de catre focurile de arma trase de acestia."

Nicolae Hodisan, director Directia Agricola Bihor: "Peste calamitatile meteo pe care le avem, seceta, inundatii, putem chiar sa apreciem si acest fenomen ca o calamitate. Sigur, pasarile trebuie sa se hraneasca in conditii naturale, dar se pare ca atacul este unul masiv si unul destul de ingrijorator pentru fermieri."

Mai rau este ca pagubele nu pot fi recuperate prin asiguratori, pentru ca nimeni nu s-a gandit sa isi protejeze recolta impotriva graurilor sau a gugustiucilor.


VIDEO PROTVPLUS.RO