Reteaua de transport a curentului electric intre Romania si Europa, pradata de HOTI. Cum au actionat

Ultima actualizare: 16-01-2014 07:09
stalp curent arad

 Cea mai importanta cale de transport a curentului electric intre Romania si Europa a fost paralizata in zona judetului Bihor.

 Reteaua de 400 de kilovolti nu mai poate fi folosita dupa ce doi stalpi de inalta tensiune au fost pusi la pamant, in zona localitatii bihorene Chiribis.

Impunatoarele constructii metalice, inalte de peste 20 de metri, s-au rasturnat dupa ce persoane inca neidentificate au taiat cablurile de ancorare, cel mai probabil ca sa le valorifice la fier vechi.

Reteaua de 400 de kilovolti are importanta strategica si apartine statului roman, fiind administrata de societatea Transelectrica. Prin intermediul acestei retele, Romania exporta sau importa curent electric, in functie de cerinte, din intreaga Europa Centrala si de Rasarit.

Potrivit specialistilor, transportul de curent prin zona Bihor va putea fi reluat dupa cel putin o luna, rastimp in care stalpii trebuie reconstruiti din temelie.

Pe langa costul efectiv al constructiilor metalice - adica aproximativ 40.000 de euro pentru un stalp - pierderile statului roman sunt foarte mari si inca greu de estimate. Asta pentru ca toate tranzactiile de energie electrica pe ruta respectiva au fost intrerupte si, foarte probabil, vor trebui platite si penalitati.

Politistii ancheteaza acest caz si au deschis un dosar de urmarire penala pentru distrugere.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
Căsătoriți pe nevăzute
Sezonul 1, Ediția 7

01:32:35
Alt Text!
iBani
Cum punem la treabă banii economisiți lunar

18:06
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 19 Octombrie 2021

28:47
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 16 Octombrie 2021

32:46
Alt Text!