Sanatate la pachet. Ce sa-i dai copilului tau sa manance la scoala

elevi
Mediafax

A inceput deja scoala si una din grijile parintilor este cum sa-l tina pe micut departe de tentatiile gustoase, dar nesanatoase.

 

Ca sa nu cumpere hamburgeri sau pungi de chipsuri, este bine sa aiba de acasa un pachetel cu mancare consistenta, care sa-i tina de foame intre mese.

Primul pas in alcatuirea pachetelului este alegerea cutiutei in care veti pune mancarea scolarului. Este bine sa alegeti un recipient din plastic, cu capac etans si care sa fie destul de mic pentru a incapea usor in ghiozdan.

Directorul Insitutului de Cercetari Alimentare, Gheorghe Mencinicopschi avertizeza parintii sa nu ambaleze sandvisurile in folie de aluminiu, pentru ca aceasta este foarte toxica. Cele mai bune sunt servetelele de hartie - pot fi alese unele colorate, cu personaje din desenele animate, ca sa atraga atentia copilului si sa-l amuze - sau folia de plastic.

Citește și
Daniel Funeriu
Ministrul Funeriu nu vrea nicio deschidere de an scolar fara intonarea a cel putin 4 strofe din imn
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Painea pentru sandvis trebuie sa fie neagra sau integrala, ca sa fie cat mai hranitoare, sa asigure copilului necesarul de fibre si carbohidrati. Parintii pot adauga carne de pui la gratar sau feliute de branza, in niciun caz mezeluri, branza topita sau carne prajita (preparata pane ori snitel). Margarina poate fi inlocuita cu untul, iar gemul cu mierea, daca elevul este mare amator de dulciuri.

Pachetelul va contine obligatoriu si legume (rosii, ardei, castraveti), taiate in feliute si adaugate in sandvis, ca sa fie mai usor de consumat. Nu uitati de fructe! Merele, bananele sau caisele sunt ideale, dar pot fi inlocuite cu alte fructe care ii plac micutului.

Daca sandvisul nu este cu branza, elevul isi poate lua portia de calciu dintr-un iaurt simplu sau cu cereale, nu cu fructe, pentru ca acestea din urma au arome artificiale.

Scolarul trebuie sa se hidrateze bine in pauze. Cele mai bune sunt apa plata sau sucurile naturale, eventual ceaiul, depinde ce bea el cu mai multa placere. Sub nicio forma nu trebuie sa primeasca apa minerala sau sucuri acidulate, care fac rau la stomac si nici nu asigura hidratarea necesara.

Un alt sfat important pe care il dau nutritionistii este ca pachetelul sa fie tinut in frigider, daca parintii nu au timp sa il pregateasca in dimineata respectiva. O varianta comoda pentru mamicile grabite este painea gata feliata, dar si aceasta sa fie neagra sau cu seminte.

Parintii sa nu uite insa ca pachetelul de la scoala este doar o gustare, nu poate tine loc de mic dejun sau de pranz. Copilul trebuie sa manance trei mese principale si una sau doua gustari zilnic. Este important sa aiba timp dimineata pentru micul dejun, chiar daca este vorba doar de un pahar cu lapte si o feliuta de paine. Mai bine sa se trezeasca mai devreme cu un sfert de ora decat sa plece la scoala nemancat.

Cand ii faceti pachetelul il puteti ruga si pe copil sa se implice, sau macar sa va spuna ce si-ar dori sa manance. Este bine sa tineti cont si de preferinta lui, dar asta nu inseamna ca ii veti pune in ghiozdan cartofi prajiti sau prajituri, pentru ca asta vrea el. Important este ca pachetelul sa fie cat mai variat, astfel incat scolarul sa nu manance in fiecare zi acelasi lucru. In caz contrar, se poate plictisi si in timp va renunta sa mai manance gustarea, preferand sa “ciuguleasca” chipsuri sau dulciuri de la colegi. In timp, copilul se va ingrasa, isi va pierde imunitatea si va fi tot timpul obosit si bolnavicios.
 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
"Vine scoala, bine-mi pare!" Cum il faci pe copilul tau sa invete din placere

"Nu-i nimic, data viitoare va fi mai bine. Poate la testul urmatorul reusesti sa iei o nota mai mare decat colegul tau". Si exemplele ar putea continua.

Ministrul Funeriu nu vrea nicio deschidere de an scolar fara intonarea a cel putin 4 strofe din imn
Ministrul Funeriu nu vrea nicio deschidere de an scolar fara intonarea a cel putin 4 strofe din imn

Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a cerut inspectorilor scolari generali ca la festivitatile sau evenimentele de la deschiderea anului scolar din toate unitatile de invatamant sa fie intonat imnul national, cel putin patru strofe.

Cum iti pregatesti copilul pentru prima zi de scoala
Cum iti pregatesti copilul pentru prima zi de scoala

Inceperea scolii reprezinta un moment important in viata unui copil si presupune asumarea anumitor responsabilitati. Mai jos gasiti cateva sfaturi despre cum sa va pregatiti copilului pentru rolul de elev.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.