"Vine scoala, bine-mi pare!" Cum il faci pe copilul tau sa invete din placere

Dată publicare: 12-09-2011 13:53
Dată actualizare: 10-06-2012 02:45


inceputul anului scolar

"Nu-i nimic, data viitoare va fi mai bine. Poate la testul urmatorul reusesti sa iei o nota mai mare decat colegul tau". Si exemplele ar putea continua.

Aceasta este noua abordare pe care ar trebui sa o aiba parintii, cand micutii lor scolari nu se descurca foarte bine la invatat.

Psihologii avertizeaza ca pedepsele severe si nejustificate din partea parintilor nemultumiti de notele aduse acasa de cei mici vor avea un efect contrar. Copilul se va indeparta de scoala si de studiu.

Nu pentru ca ar fi lenes, ci pur si simplu pentru ca se va simti coplesit de aceste pretentii, pe care nici macar nu le intelege. Mai mult, daca nu se va ridica la asteptarile parintilor, micutul se va considera un ratat si isi va pierde increderea in sine.

Astfel, copilul nu trebuie certat, ci doar incurajat ca data viitoare sa obtina rezultate mai bune. El trebuie sa priveasca esecul ca pe o lectie care il ajuta sa evolueze, nu ca pe o tragedie. Tocmai aici gresesc multi parinti, spun specialistii.

In loc sa-i spuna micutului : "De ce ai luat nota 8 in loc de 10?", parintele ar putea sa formuleze altfel : "Nota 8 este destul de buna, dar cred ca data viitoare vei lua 9 sau 10, pentru ca esti in stare, nu-i asa?" In acest fel, copilul nu va dezarma, nu se va considera un ratat, ci va privi urmatoarea nota ca pe o provocare si va avea incredere in el, din moment ce parintii lui i-au spus ca poate fi mai bun.

De mare folos sunt sporturile de echipa, care ii dezvolta capacitatea de adaptare si colaborare cu colegii si il invata cum trebuie sa priveasca esecul cat si succesul. Esecurile nu trebuie evitate, ci asumate. "Esecul scolar este, in general, un fenomen subiectiv deoarece acest lucru depinde de nivelul de aspiratii al fiecaruia", mai spun psihologii.

O alta greseala pe care o fac parintii tine de ajutorul pe care il acorda copiilor la lectii. Micutii trebuie sa invete singuri sa isi faca temele. Chiar daca rezulatul nu este cel mai bun, important este ca elevul a incercat si a facut tot posibilul sa se descurce.

Oricat de multe teme ar avea, copilul trebuie sa se bucure si de putin timp liber. Si prin joaca se poate invata, chiar si la varsta unui scolar. Activitatile alaturi de colegi trebuie incurajate, astfel incat copilul sa-si faca noi prieteni. Daca mergeti cu micutul la o piesa de teatru sau la gradina zoologica, intrebati-l daca nu ar vrea sa invite cativa colegi mai apropiati. Va fi mult mai amuzant asa, iar in pauza de la scoala vor avea mai multe subiecte de discutat.

Abilitatile deosebite ale copilului – artistice, muzicale sau sportive - trebuie valorificate. Ii vor da micutului satisfactia de a face ceva deosebit si placut, dar in acelasi timp ii vor oferi un mediu competitiv, care il va ajuta sa se dezvolte.

Parintii trebuie sa petreaca cat mai mult timp alaturi de scolari si sa le impartaseasca din experienta lor ca elevi, sa le vorbeasca despre provocarile, problemele si bucuriile pe care le-au trait. Nu trebuie sa uite ca ei, parintii, sunt pana la urma cel mai bun model pentru copiii lor.
 

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO