Ministrul Funeriu nu vrea nicio deschidere de an scolar fara intonarea a cel putin 4 strofe din imn

Dată publicare: 12-09-2011 07:56
Dată actualizare: 24-10-2012 16:24


Daniel Funeriu

Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a cerut inspectorilor scolari generali ca la festivitatile sau evenimentele de la deschiderea anului scolar din toate unitatile de invatamant sa fie intonat imnul national, cel putin patru strofe.

"Am cerut inspectorilor scolari generali ca in toate scolile din Romania festivitatile sau evenimentele de inceput de an scolar sa inceapa cu intonarea imnului national, atat in ceea ce priveste melodia, cat si in ceea ce priveste versurile, cel putin a celor patru strofe obligatorii", a anuntat, duminica, ministrul Educatiei Daniel Funeriu.

El a precizat ca, in ce priveste posibilitatea de intonare a imnului o data pe saptamana sau in alte conditii, Ministerul Educatiei va lua o decizie dupa ce se va consulta cu Institutul de Stiinte ale Educatiei.

Funeriu a precizat ca, personal, este adeptul unei astfel de initiative, dar trebuie vigilenta, pentru a nu "demonetiza" imnul, asa cum s-a intamplat in trecut.

"Eu personal ma declar adeptul unei astfel de initiative, pentru ca sunt convins ca este important sa respectam solemnitatea si este important sa respectam simbolurile nationale. Dar, in acelasi timp, trebuie sa fim vigilenti sa nu demonetizam aceste lucruri, asa cum a fost cazul in trecut", a concluzionat Funeriu.

Potrivit Legii 75/1994, imnul national al Romaniei se intoneaza la inceputul programului zilnic in scolile primare si gimnaziale.

In interpretarea vocala prescurtata, se intoneaza strofele 1, 2, 4 si 11 din imnul national.

De asemenea, potrivit legii, cele patru strofe se tiparesc la inceputul manualelor scolare - abecedare, manuale de citire pentru ciclul primar, manuale de limba si literatura romana, manuale de istorie si manuale de limba materna pentru minoritati.

Presedintele Traian Basescu a declarat sambata, la scoala de Vara a UNPR, ca a vazut o "penibila intamplare cand la tine acasa nu se canta imnul corect". Seful statului a declarat ca trebuie ca in fiecare clasa sa fie un tricolor, iar la inceputul orelor sa se cante imnul, cum era cand a facut el liceul.

Artistul Marcel Pavel a cantat intr-o varianta modificata imnul national, in debutul partidei Romania-Franta, renuntand la versurile "si ca-n a noastre piepturi pastram cu fala-un nume/ Triumfator in lupte, un nume de Traian!".

Sursa: Mediafax, Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO