Subiecte și bareme la BAC 2022 - Limba română uman și real

bacalaureat 2022
StirilePROTV

Absolvenții de liceu de anul acesta au intrat în focul examenelor scrise de la Bacalaureat 2022. Prima probă, comună pentru toate profilele și specializările, este la limba și literatura română.

UPDATE: Baremele de corectare de la Limba română au fost publicate pe Edu.ro. Candidații se pot verifica și își pot face o idee despre nota pe care o să o primească. 

Descarcă baremele de la finalul articolului. 

UPDATE: Au apărut subiectele la Română de la profil uman 

Subiecte Bac romana - uman

Subiecte Bac romana uman

UPDATE: Au apărut subiectele la Română de la profil real, filiera tehnologică 

Subiecte romana real

Subiecte romana real

UPDATE: La ora 10.30, primii candidați care au susținut proba la Limba română au avut voie să iasă din sălile de examen dacă au terminat de rezolvat subiectele. 

Potrivit metodologiei de organizare a examenului, cei care au ieșit înainte de 180 de minute, nu au voie să ia cu ei broșurile cu subiecte. 

UPDATE: A început examenul la Limba română de la Bac 2022. Amsolvenții de liceu au primit deja subiectele și au la dspoziție trei ore să le rezolve. 

Potrivit metodologiei de organizare a examenului de Bacalaureat 2022, niciun candidat nu are voie să părăsească sala de examen mai repede de 90 de minute, iar după acel moment nu poate să ia cu el broșura cu subiectele primite. 

UPDATE: Până la ora 08.30 s-a intrat în sălile de examen. Candidații și-au lăsat toate obiectele personale și telefoanele în sălile special amenajate pentru depozitare și așteaptă să primească subiectele la Limba română. 

Examenul începe la ora 09.00 și durează trei ore. 

Primii candidați vor putea ieși din sălile de examen după ora 10.30 când va trece jumătate din timpul pe care îl au la dispoziție. 

----

Bac 2022 este prima ediție a examenului maturității fără restricții după doi ani de pandemie. Candidații nu mai sunt supuși triajelor epidemiologice și nici nu se mai organizează sesiuni speciale pentru elevii bolnavi.

Cum se desfășoară examenul de Bacalaureat în 2022

Chiar dacă nu mai sunt restricții epidemiologice, regulile privind organizarea examenelor de bacalaureat sunt în continuare în vigoare și candidații pot fi dați afară din examen dacă le încalcă.

Sălile de examen vor fi supravegheate video și candidații nu au voie să vorbească între ei, să schimbe hârtii între ei sau să aibă asupra lor materiale din care să se inspire, telefoane mobile sau orice fel de gadgeturi pentru a comunica în exterior.

Ce pică la Bac la Română în 2022

Programa de la Limba Română de anul acesta este aceeași ca în 2021 și cuprinde mai mulți autori canonici care trebuie studiați.

Materia care trebuie învățată pentru Bac-ul la Limba română este aceeași pentru toți candidații, dar subiectele vor fi diferite în funcție de profilul uman, tehnologic sau real.

Potrivit programei la Limba şi literatura română, publicată de Ministerul Educației, această probă urmărește să evalueze competențele generale și specifice formate pe durata învăţământului liceal.

Programa este structurată pe două domenii mari și subiectele sunt la rândul lor împărțite la fel: literatura română și limbă şi comunicare.

La partea de literatură, conform programei şcolare în vigoare, examenul de Bacalaureat 2022 nu implică studiul monografic al scriitorilor canonici, ci studierea a cel puţin unui text din opera acestora. Textele literare la prima vedere pot aparţine atât autorilor canonici, cât şi altor autori studiaţi.

La partea de limbă și comunicare se verifică dacă absolvenții au competențe în ceea ce privește aplicarea, în diverse situaţii de comunicare, a normelor ortografice, ortoepice, de punctuaţie, morfosintactice şi folosirea adecvată a unităţilor lexico-semantice. Se evaluează și nivelul de constituire a mesajului: Nivelul fonetic, nivelul lexico-semantic, nivelul morfosintactic, nivelul ortografic şi de punctuaţie și nivelul stilistico-textual.

Vezi și:

Programa la Română la Bac 2022
Programa la Matematică la Bac 2022
Programa la Biologie la Bac 2022
Programa la Chimie la Bac 2022
Pograma la Fizică la Bac 2022
Programa la Istorie la Bac 2022
Programa la Geografie la Bac 2022
Programa la Logica pentru Bac 2022
Programa la Economie pentru Bac 2022
Programa la Sociologie pentru Bac 2022
Programa la Psihologie pentru Bac 2022

Calendar Bacalaureat 2022, sesiunea iunie-iulie

• 23 – 27 mai 2022: Înscrierea candidaților
• 27 mai 2022: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a

Probele orale de la Bac 2022

• 6 – 8 iunie 2022: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română
• 8 – 9 iunie 2022 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă
• 14 – 15 iunie 2022: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională

Probele scrise de la Bac 2022

• 20 iunie 2022: Limba și literatura română
• 21 iunie 2022: Proba obligatorie a profilului
• 22 iunie 2022: Proba la alegere a profilului și specializării
• 23 iunie 2022: Limba și literatura maternă

Afișarea rezultatelor la Bacalaureat 2022

• 27 iunie 2022: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00)
• 27 iunie 2022: depunerea contestațiilor în intervalul orar 12:00 –18:00
• 28 – 30 iunie 2022: Rezolvarea contestațiilor
• 1 iulie 2022: Afișarea rezultatelor finale

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Kylian Mbappe a primit o ofertă mult mai bună: 700 de milioane de euro!
NEWS ALERT Kylian Mbappe a primit o ofertă mult mai bună: 700 de milioane de euro!
Citește și...
Rezultatele finale la BAC 2023 - sesiunea de toamnă. Rata de promovare a ajuns la 32,5%
Rezultatele finale la BAC 2023 - sesiunea de toamnă. Rata de promovare a ajuns la 32,5%

Rezultatele finale la cea de-a doua sesiune din acest an a examenului de Bacalaureat au fost publicate. Rata de promovare a ajuns la 32,5%.  

Rezultate BAC 2023, sesiunea de toamnă. Notele au fost publicate pe edu.ro. Rata de promovare 29,8%
Rezultate BAC 2023, sesiunea de toamnă. Notele au fost publicate pe edu.ro. Rata de promovare 29,8%

Rezulatele la sesiunea de toamnă de la BAC 2023 sunt publicate, vineri 25 august 2023, pe site-ul edu.ro în secțiunea dedicată. Vezi și pe stirileprotv.ro rezultatele la BAC de toamnă 2023.  

Bilanțul trist al examenului de Bacalaureat 2023. Doar 40% dintre elevi și-au luat diploma. „Fac livrări în timpul liber”
Bilanțul trist al examenului de Bacalaureat 2023. Doar 40% dintre elevi și-au luat diploma. „Fac livrări în timpul liber”

Probele scrise ale Bacalaureatului, sesiunea de toamnă, s-au încheiat cu un bilanț trist. Unul din cinci absolvenți de liceu care au picat în vară și s-au înscris din nou, acum trei săptămâni, la examen, nu s-au prezentat.  

Recomandări
Experiment. Cât de puțini bani încasează statul român din pensiunile turistice, pentru că ignoră evaziunea fiscală de acolo
Experiment. Cât de puțini bani încasează statul român din pensiunile turistice, pentru că ignoră evaziunea fiscală de acolo

Întrebarea "cu factură sau fără" a devenit regulă în România. Țara noastră se află pe primul loc în Uniunea Europeană la capitolul evaziune fiscală și pe ultimul la colectarea de taxe. Se vede cel mai bine în turism.

Coșul de consum pentru un trai minim decent este în 2024 cu 40% mai scump decât în urmă cu trei ani
Coșul de consum pentru un trai minim decent este în 2024 cu 40% mai scump decât în urmă cu trei ani

Trăim vremuri complicate, iar o familie cu doi copii a ajuns să dea cu 40% mai mult pentru a avea un trai decent față de anul 2020.

O treime din spitale sunt la un pas de colaps din cauza lipsei de finanțare. Pacienții își cumpără singuri medicamente
O treime din spitale sunt la un pas de colaps din cauza lipsei de finanțare. Pacienții își cumpără singuri medicamente

O treime dintre spitalele României sunt la un pas de blocaj. Au conturile blocate și datorii de milioane de lei, iar din această cauză pacienții își cumpără singuri medicamentele.