Subiecte și bareme la BAC 2022 - Limba română uman și real

bacalaureat 2022
StirilePROTV

Absolvenții de liceu de anul acesta au intrat în focul examenelor scrise de la Bacalaureat 2022. Prima probă, comună pentru toate profilele și specializările, este la limba și literatura română.

UPDATE: Baremele de corectare de la Limba română au fost publicate pe Edu.ro. Candidații se pot verifica și își pot face o idee despre nota pe care o să o primească. 

Descarcă baremele de la finalul articolului. 

UPDATE: Au apărut subiectele la Română de la profil uman 

Citește și
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat
Subiecte Bac romana - uman

Subiecte Bac romana uman

UPDATE: Au apărut subiectele la Română de la profil real, filiera tehnologică 

Subiecte romana real

Subiecte romana real

UPDATE: La ora 10.30, primii candidați care au susținut proba la Limba română au avut voie să iasă din sălile de examen dacă au terminat de rezolvat subiectele. 

Potrivit metodologiei de organizare a examenului, cei care au ieșit înainte de 180 de minute, nu au voie să ia cu ei broșurile cu subiecte. 

UPDATE: A început examenul la Limba română de la Bac 2022. Amsolvenții de liceu au primit deja subiectele și au la dspoziție trei ore să le rezolve. 

Potrivit metodologiei de organizare a examenului de Bacalaureat 2022, niciun candidat nu are voie să părăsească sala de examen mai repede de 90 de minute, iar după acel moment nu poate să ia cu el broșura cu subiectele primite. 

UPDATE: Până la ora 08.30 s-a intrat în sălile de examen. Candidații și-au lăsat toate obiectele personale și telefoanele în sălile special amenajate pentru depozitare și așteaptă să primească subiectele la Limba română. 

Examenul începe la ora 09.00 și durează trei ore. 

Primii candidați vor putea ieși din sălile de examen după ora 10.30 când va trece jumătate din timpul pe care îl au la dispoziție. 

----

Bac 2022 este prima ediție a examenului maturității fără restricții după doi ani de pandemie. Candidații nu mai sunt supuși triajelor epidemiologice și nici nu se mai organizează sesiuni speciale pentru elevii bolnavi.

Cum se desfășoară examenul de Bacalaureat în 2022

Chiar dacă nu mai sunt restricții epidemiologice, regulile privind organizarea examenelor de bacalaureat sunt în continuare în vigoare și candidații pot fi dați afară din examen dacă le încalcă.

Sălile de examen vor fi supravegheate video și candidații nu au voie să vorbească între ei, să schimbe hârtii între ei sau să aibă asupra lor materiale din care să se inspire, telefoane mobile sau orice fel de gadgeturi pentru a comunica în exterior.

Ce pică la Bac la Română în 2022

Programa de la Limba Română de anul acesta este aceeași ca în 2021 și cuprinde mai mulți autori canonici care trebuie studiați.

Materia care trebuie învățată pentru Bac-ul la Limba română este aceeași pentru toți candidații, dar subiectele vor fi diferite în funcție de profilul uman, tehnologic sau real.

Potrivit programei la Limba şi literatura română, publicată de Ministerul Educației, această probă urmărește să evalueze competențele generale și specifice formate pe durata învăţământului liceal.

Programa este structurată pe două domenii mari și subiectele sunt la rândul lor împărțite la fel: literatura română și limbă şi comunicare.

La partea de literatură, conform programei şcolare în vigoare, examenul de Bacalaureat 2022 nu implică studiul monografic al scriitorilor canonici, ci studierea a cel puţin unui text din opera acestora. Textele literare la prima vedere pot aparţine atât autorilor canonici, cât şi altor autori studiaţi.

La partea de limbă și comunicare se verifică dacă absolvenții au competențe în ceea ce privește aplicarea, în diverse situaţii de comunicare, a normelor ortografice, ortoepice, de punctuaţie, morfosintactice şi folosirea adecvată a unităţilor lexico-semantice. Se evaluează și nivelul de constituire a mesajului: Nivelul fonetic, nivelul lexico-semantic, nivelul morfosintactic, nivelul ortografic şi de punctuaţie și nivelul stilistico-textual.

Vezi și:

Programa la Română la Bac 2022
Programa la Matematică la Bac 2022
Programa la Biologie la Bac 2022
Programa la Chimie la Bac 2022
Pograma la Fizică la Bac 2022
Programa la Istorie la Bac 2022
Programa la Geografie la Bac 2022
Programa la Logica pentru Bac 2022
Programa la Economie pentru Bac 2022
Programa la Sociologie pentru Bac 2022
Programa la Psihologie pentru Bac 2022

Calendar Bacalaureat 2022, sesiunea iunie-iulie

• 23 – 27 mai 2022: Înscrierea candidaților
• 27 mai 2022: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a

Probele orale de la Bac 2022

• 6 – 8 iunie 2022: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română
• 8 – 9 iunie 2022 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă
• 14 – 15 iunie 2022: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională

Probele scrise de la Bac 2022

• 20 iunie 2022: Limba și literatura română
• 21 iunie 2022: Proba obligatorie a profilului
• 22 iunie 2022: Proba la alegere a profilului și specializării
• 23 iunie 2022: Limba și literatura maternă

Afișarea rezultatelor la Bacalaureat 2022

• 27 iunie 2022: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00)
• 27 iunie 2022: depunerea contestațiilor în intervalul orar 12:00 –18:00
• 28 – 30 iunie 2022: Rezolvarea contestațiilor
• 1 iulie 2022: Afișarea rezultatelor finale

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Rezultate dezastruoase la simularea de Bacalaureat 2024: 40 % dintre elevi au fost notați cu mai puțin de 5 la Limba Română
Rezultate dezastruoase la simularea de Bacalaureat 2024: 40 % dintre elevi au fost notați cu mai puțin de 5 la Limba Română

Aproape jumătate dintre elevii care au susținut Simularea Națională a Bacalaureatului nu ar lua examenul dacă s-ar ține acum. 40 la sută au fost notați cu mai puțin de 5 la Limba Română. Și, din 124.000 de elevi, numai 22 au 10 curat.

Rezultate simulare Bacalaureat 2024. Notele au ajuns în unele școli, în alte județe vor fi transmise elevilor până marți
Rezultate simulare Bacalaureat 2024. Notele au ajuns în unele școli, în alte județe vor fi transmise elevilor până marți

Ministerul Educației a anunțat, vineri, 15 martie, că rezultatele de la simularea examenului de Bacalaureat 2024 au fost transmise către Inspectoratele Școlare Județene/al Municipiului București.

Simulare BAC 2024. Subiecte și bareme la Biologie vegetală și Anatomie
Simulare BAC 2024. Subiecte și bareme la Biologie vegetală și Anatomie

Simularea examenului de Bacalaureat 2024 continuă cu proba la alegere a profilului, ultimul test scris pentru majoritatea elevilor. Mulți dintre liceenii de la profil real au ales să dea examenul din Biologie, fie că este Anatomie umană, fie Biologie vege

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.