Calendar Bacalaureat 2022. Rezultatele la BAC 2022 au fost afișate. Urmează contestațiile

Rezultate Bacalaureat 2021. Rata de promovare pe județe și în Capitală
Shutterstock

Absolvenții de liceu susțin în această vară examenul de Bacalaureat 2022. Promovarea examenului de Bac le va permite să se înscrie la facultate. Cu toții așteaptă emoționați rezultatele la Bac 2022.

UPDATE: Marea așteptare a luat final pentru absolvenții de liceu. Rezultatele la Bacalaureat se vor afișa astăzi, până la ora 12.00 pe site-ul bacalaureat.edu.ro

UPDATE: S-au încheiat probele scrise de la BAC 2022. Cei peste 126.000 de absolvenți de liceu, care s-au înscris la sesiunea de vară a examenului de Bacalaureat, așteaptă acum rezultatele.

Primele rezultate la BAC 2022 vor fi afișate pe 27 iunie, urmând ca nemulțumiții să aibă la dispoziție o zi pentru a depune contestații. 

UPDATE: Candidații înscriși la sesiunea de vară a BAC 2022 susțin, miercuri, 22 iunie, proba la alegere a profilului. La a treia probă absolvenții au putut alege între Chimie, Fizică, Biologie, Informatică, la real și Geografie, Logică, Psihologie, Sociologie, Economie, Filosofie la uman.

Citește și
Platforma gratuită prin care elevii se pot pregăti pentru Bac și Evaluarea Națională la Română și Matematică
Platforma gratuită prin care elevii se pot pregăti pentru Bac și Evaluarea Națională la Română și Matematică

UPDATE: Proba scrisă la Limba Română s-a încheiat. Ministerul Educației publică baremele de corectare după ora 15.00 pe edu.ro. 

Până atunci, puteți vedea ce subiecte s-au dat la BAC 2022 la Română pe Știrileprotv.ro 

Tot înainte de afișarea baremelor, puteți vedea și rezolvarea suiectelorvde la Română la BAC 2022

UPDATE: Încep probele scrise de la BAC 2022. Peste 126.000 de absolvenți de liceu de anul acesta și din promoțiile anterioare, s-au înscris să susțină examenul de Bacalaureat.

Luni 20 iunie are loc prima probă scrisă, cea la Limba română. Indiferent de profilul liceului la care au studiat, toți absolvenții susțin această probă.

UPDATE: Au început probele de evaluare a competențelor lingvistice într-o limbă străină

În perioada 14-15 iunie, absolvenții de liceu susțin ultimele probe de competențe, cele în care primesc calificative, urmând ca de săptămâna viitoare să intre în focul probelor scrise, considerate cele mai dificile. 

--------

Anul acesta, examenul de Bacalaureat 2022 va avea trei probe scrise și trei de competențe. 

Pentru promovarea Bac-ului, candidații trebuie să obțină calificativ admis la probele de competențe, cel puțin media 6 la probele scrie și cel puțin 5 la fiecare dintre cele trei examene. 

Calendar Bacalaureat 2022, sesiunea iunie - iulie

• 23 – 27 mai 2022: Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen

• 27 mai 2022: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a

Probele orale de la Bac 2022

• 6 – 8 iunie 2022: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română 

• 8 – 9 iunie 2022 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă

• 9 – 10 iunie 2022: Evaluarea competențelor digitale 

• 14 – 15 iunie 2022: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională

Probele scrise de la Bac 2022

• 20 iunie 2022: Limba și literatura română 

• 21 iunie 2022: Proba obligatorie a profilului

• 22 iunie 2022: Proba la alegere a profilului și specializării

• 23 iunie 2022: Limba și literatura maternă

Afișarea rezultatelor la Bacalaureat 2022

• 27 iunie 2022: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00)

• 27 iunie 2022: depunerea contestațiilor în intervalul orar 12:00 –18:00

• 28 – 30 iunie 2022: Rezolvarea contestațiilor

• 1 iulie 2022: Afișarea rezultatelor finale

Programa Bacalaureat 2022

Programa pentru Bacalaureat 2022 a fost elaborată de Ministerul Educației și publicată pe edu.ro

Proba la Limba română

Proba la limba și literature română evaluează scrierea corectă și utilizarea adecvată a modului de interpretare și de receptare a textelor literare și nonliterare.

Punerea în context a textelor studiate prin raportare la epocă sau la curente culturale/literare și modul de argumentare în scris şi oral a unor opinii în diverse situaţii de comunicare.

Autori canonici din Programa de Bacalaureat 2022

Conform programei şcolare la examenul de bacalaureat 2022, elevii trebuie să studieze cel puțin un text al următorilor autori canonici: Mihai Eminescu, Ion Creangă, I. L. Caragiale, Ioan Slavici, G. Bacovia , Lucian Blaga, Tudor Arghezi, Ion Barbu, Mihail Sadoveanu, Liviu Rebreanu, Camil Petrescu, G. Călinescu.

Proba la Istorie

În cadrul probei la istorie, se va evalua utilizarea eficientă a comunicării și a limbajului de specialitate, aplicarea principiilor și a metodelor adecvate în abordarea surselor teoretice și modul de utilizare a surselor istorice în vederea rezolvării cerințelor.

Proba la Biologie

În cadrul probei la biologie se evaluează recunoașterea, definirea,  înțelegerea termenilor specifici, și descrierea particularităților structurale și funcționale ale celuleor, țesuturilor, oganelor, sistemelor de organe atât la plante cât și la om.

Pentru ca absolvenții să fie mai bine pregătiți și să se obișnuiască cu atmosfera de examen, Ministerul Educației a organizat și anul acesta simularea pentru Bacalaureat 2022

Bacalaureat 2022. Documente necesare pentru înscriere

Pentru înscrierea la Bacalaureat 2022 pentru ambele sesiuni, elevii o sa completeze un tabel și o cerere de înscriere. Cererea de înscriere și tabelul pot fi vizualizate mai jos.

Echivalarea competențelor la Bac 2022

Elevii care solicită recunoașterea / echivalarea unor probe susținute în anii anteriori / sesiunile anterioare completează partea I și partea a II-a din cererea de înscriere.

Elevii care în clasa a IX-a și a XII-a au obținut premii individuale la concursuri, olimpiade internaționale, recunoscute de Ministerul Educației, la o disciplină care se încadrează în lista disciplinelor incluse la Bacalaureat și vor să echivaleze probele scrise, trebuie să completeze partea I și partea a III-a din cererea de înscriere.

Elevii care au luat premii la olimpiadele și la concursurile naționale și internaționale recunoscute de Ministerul Educației, pot primi nota 10 pentru proba respectivă.

Elevii care au obținut o certificare de recunoaștere internațională a competențelor lingistice și care solicit echivalarea probelor, completează cererea de înscriere, precum și o cerere de recunoaștere și echivalare prezentată în Anexa 2b.

Absolvenții care care au obținut o certificare de recunoaștere europeană a competențelor digitale și solicită recunoașterea și echivalare acestora cu proba D, completează cererea de înscriere precum și o cerere de recunoaștere și echivalare prezentată în Anexa 2c.

Elevii care au obținut după data de 15 septembrie 2020 unul dintre certificatele ECDL completează cererea de înscriere precum și cererea de recunoaștere și echivalare prezentată în Anexa 2d, care este aprobată în urma validării digitale a certificatului.

Ce probe se dau la Bacalaureat 2022

Absolevenții vor avea de dat trei probe de competență și trei probe scrise. În timp ce la primele probe se vor acorda calificative, la cele scrise se acordă note. 

Prima probă este cea de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orala în limba română. Urmează proba de evaluare a competențelor lingvistice în limba maternă, pentru elevii ce au urmat studiile într-o altă limbă, și proba de evaluare a competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională.

Ultima probă va fi cea de avaluare a competențelor digitale.

La probele scrise se dau trei examene la care se adaugă limba maternă, acolo unde este cazul. 

Probele scrise vor fi diferite în funcție de profilul studiat în liceu, singura care este comună este la limba și literatura română. Și în cazul acesteia, subiectele sunt diferite în funcție de numărul de ore de limba română studiate pe parcursul celor 4 ani de liceu.

La a doua probă, cea obligatorie a profilului, absolvenții care au terminat un profil real, tehnologic, militar sau pedagogic cu specializarea învățători- educatoare, vor avea de dat proba la matematică.

Elevii care au terminat un profil umanist, vor avea de dat proba la istorie.

Ultima probă scrisă este cea la alegere a profilului și specializării. În funcție de profilul studiat, elevii claselor a XII-a pot alege materia din care să dea examen. 

Cei care au terminat un profil real, pot alege să susțină proba la fizică, chimie, biologie sau informatică.

Elevii cau terminat un profil umanist, pot alege să susțină proba la geografie, filosofie, logică și argumentare, economie, psihologie sau sociologie 

Calendar Bacalaureat 2022, sesiunea august-septembrie

Absolvenții de liceu care nu au reușit să obțină medie peste 6 și cel puțin nota 5 la fiecare dintre probele scrise în sesiunea din iunie a examenului de Bac 2022, pot să dea încă odată examenul în sesiunea august-septembrie.

18 – 25 iulie 2022: Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe

16 august 2022: Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă

17 august 2022: Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă

18 august 2022: Proba la alegere a profilului și specializării —– proba E.d) — proba scrisă

19 august 2022: Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă

22 – 23 august 2022: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A

24 august 2022: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B

25 august 2022: Evaluarea competențelor digitale — proba D

26 și 29 august 2022: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C

Afișarea rezultatelor pentru sesesiunea august - septembrie

31 august 2022: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 18:00)

1 – 2 septembrie 2022: Rezolvarea contestațiilor

3 septembrie 2022: Afișarea rezultatelor finale

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Rezultate la simularea de la Bacalaureat și Evaluarea Națională arată un dezinteres al elevilor
Rezultate la simularea de la Bacalaureat și Evaluarea Națională arată un dezinteres al elevilor

Joi elevii au primit rezultatele Simulărilor de la Bacalaureat și Evaluarea Națională. Din păcate ele arată un dezinteres al celor care vor termina liceul.

Platforma gratuită prin care elevii se pot pregăti pentru Bac și Evaluarea Națională la Română și Matematică
Platforma gratuită prin care elevii se pot pregăti pentru Bac și Evaluarea Națională la Română și Matematică

Mai sunt doar câteva luni până la cele mai importante examene din viața elevilor, Bacalaureatul și Evaluarea Națională.  

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.