Subiectele la Bac 2023 la Limba română. Rebreanu sau Camil Petrescu la subiectul 3, George Călinescu la primul subiect

Bacalaureat
Shutterstock

Bacalaureatul la Limba și literatura română reprezintă una dintre probele obligatorii pentru absolvenții de liceu din România. Tot ce trebuie să știi despre prima probă scrisă la examenul de Bacalaureat din 2023.

UPDATE: La primul subiect, candidații au primit un text la prima vedere din „Ion Creangă. Viața și opera” de George Călinescu.

UPDATE: La subiectul 3 de la profilul real ar fi picat un eseu despre „Particularităţile unei opere care aparţine lui Liviu Rebreanu”. 

Imagini cu subiectele primite de elevi au apărut în mediul online. Informațiile privind subiectul la Limba română sunt obținute de pe grupurile de social media. 

Subiectele și baremele oficiale vor fi publicate după ora 15.00 pe edu.ro.

Citește și
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Subiectul 3 la rmana BAC 2023

-----

Acest examen testează cunoștințele elevilor în domeniul literaturii române, al gramaticii și abilitățile de exprimare și argumentare în limba română.

Pentru ca mai este dor o zi până la examenul de la Limba și literatura română de la BAC 2023, candidații pot să se verifice rezolvând subiectele din anii trec uți și modelele de subiecte publicate de Ministerul Educației: 

Subiecte la Limba și literatura română de la BAC 2020

Subiecte la Limba și literatura română de la BAC 2021

Subiecte la Limba și literatura română de la BAC 2022

Modele de subiecte la Limba și literatura română de la BAC 2023

Ce programă trebuie pregătită pentru Bac 2023 la Limba română

Examenul de Limba și literatura română evaluează competențele de comunicare, înțelegerea și interpretarea textelor literare, precum și cunoștințele despre operele și autorii canonici studiați în învățământul liceal.

Prin susţinerea examenului de bacalaureat la această disciplină, elevul va trebui să dovedească competențele pe care le-a dobândit în anii de liceu, corelate cu anumite conţinuturi parcurse în cele două cicluri liceale. Iată care este programa pe care trebuie să o pregătească elevii în 2023:

Utilizarea corectă şi adecvată a limbii române în diferite situaţii de comunicare

·       Utilizarea adecvată a strategiilor şi a regulilor de exprimare orală în monolog şi în dialog, în vederea realizării unei comunicări corecte, eficiente şi personalizate, adaptate unor situaţii de comunicare diverse

·       Utilizarea adecvată a formelor exprimării scrise compatibile cu situaţia de comunicare în elaborarea unor texte diverse

·       Identificarea particularităţilor şi a funcţiilor stilistice ale limbii în receptarea diferitelor tipuri de mesaje/texte

·       Receptarea adecvată a sensului/sensurilor unui mesaj transmis prin diferite tipuri de texte orale sau scrise

·       Utilizarea adecvată a achiziţiilor lingvistice în producerea şi în receptarea diverselor texte orale şi scrise, cu explicarea rolului acestora în construirea mesajului

Utilizarea adecvată a strategiilor de comprehensiune şi de interpretare, a modalităţilor de analiză tematică, structurală şi stilistică în receptarea textelor literare şi nonliterare

·       Identificarea temei şi a modului de reflectare a acesteia în textele studiate sau în texte la prima vedere Identificarea şi analiza principalelor componente de structură, de compoziţie şi de limbaj specifice textului narativ

·       Identificarea şi analiza principalelor componente de structură şi de limbaj specifice textului dramatic Identificarea şi analiza elementelor de compoziţie şi de limbaj în textul poetic

·       Compararea unor viziuni despre lume, despre condiţia umană sau despre artă reflectate în texte literare, nonliterare sau în alte arte

·       Interpretarea textelor studiate sau la prima vedere prin prisma propriilor valori şi a propriei experienţe de lectură

Punerea în context a textelor studiate prin raportare la epocă sau la curente culturale/literare

·       Identificarea şi explicarea relaţiilor dintre operele literare şi contextul cultural în care au apărut acestea

·       Construirea unei viziuni de ansamblu asupra fenomenului cultural românesc, prin integrarea şi relaţionarea cunoştinţelor asimilate

·       Argumentarea în scris şi oral a unor opinii în diverse situaţii de comunicare

·       Identificarea structurilor argumentative în texte literare şi nonliterare studiate sau la prima vedere

·       Argumentarea unui punct de vedere faţă de o problematică pusă în discuţie

·       Compararea şi evaluarea unor argumente diferite, pentru formularea unor judecăţi proprii

Autori de pregătit pentru Bac 2023 la română

Potrivit programei școlare în vigoare, examenul de Bacalaureat nu se concentrează pe studiul detaliat al scriitorilor canonici, ci pe analiza a cel puțin unui text din operele acestora. Textele literare pot proveni atât de la autori canonici, cât și de la alți autori studiați.

Pentru partea scrisă a examenului, elevii trebuie să se pregătească temeinic pentru cel puțin numărul minim de texte specificat în programa școlară, aparținând autorilor canonici, prozei narative, poeziei sau dramaturgiei românești. Ei trebuie să fie capabili să redacteze un eseu structurat, un eseu liber sau un eseu argumentativ, în care să utilizeze conceptele de istorie și teorie literară (perioade, curente literare/culturale, elemente de analiză tematică, structurală și stilistică) incluse în programul respectiv.

Iată care sunt autorii pe care trebuie să îi pregătească elevii de clasa a XII-lea:

Atât elevii de la REAL, cât și cei de la UMAN, au de pregătit următorii autori pentru examenul de Bacalaureat 2023:

·       Mihai Eminescu

·       Ion Creangă

·       I.L. Caragiale

·       Titu Maiorescu

·       Ioan Slavici

·       G. Bacovia

·       Lucian Blaga

·       Tudor Arghezi

·       Ion Barbu

·       Mihail Sadoveanu

·       Liviu Rebreanu

·       Camil Petrescu

·       G. Călinescu

·       E. Lovinescu

·       Marin Preda

·       Nichita Stănescu

·       Marin Sorescu.

Reamintim că anul trecut autorii Eugen Lovinescu, Titu Maiorescu, Marin Preda, Nichita Stănescu și Marin Sorescu nu au mai fost studiați. Același lucru s-a întâmplat și în anul 2021. Anul acesta lucrurile s-au schimbat, așadar, elevii vor trebui să le acorde din nou atenție acestor autori.

Modele de subiecte la Bac 2023 la Limba română

Examenul de Bacalaureat este structurat în trei subiecte, care acoperă diverse competențe și cunoștințe pe care elevii le-au dobândit pe parcursul studiilor liceale. Iată structura generală a examenului:

Subiectul I:

Acest subiect se concentrează pe abilitățile de analiză și interpretare a unui text la prima vedere. Elevii vor primi un fragment din opera unui autor canonic și vor fi rugați să redacteze un eseu în care să prezinte elemente precum tema, viziunea despre lume, particularități de stil sau caracterizarea personajelor, în funcție de cerință. Eseul trebuie să cuprindă și referințe la contextul istoric și cultural în care a fost scrisă opera.

Subiectul II:

Acest subiect are ca scop evaluarea competențelor argumentative ale elevilor. Ei vor trebui să redacteze un text argumentativ pe o temă dată, precum importanța lecturii, rolul teatrului în societate sau influența mass-media asupra tinerilor. Textul trebuie să fie structurat logic, să conțină argumente și exemple relevante și să respecte normele specifice genului argumentativ.

Subiectul III:

Acest subiect evaluează competențele creative și de exprimare a elevilor. Aceștia vor fi rugați să redacteze un text narativ sau descriptiv, în funcție de cerință, pe baza unui stimul creativ dat. Elevii vor trebui să demonstreze abilități de caracterizare a personajelor, descriere a spațiului și construcție a unei acțiuni coerente și interesante.

De exemplu, la simularea examenului de Bacalaureat 2023 din luna martie 2023, la limba română, s-au dat următoarele subiecte:

La profilul UMAN, primul subiect la română a fost un text din Vasile Țițescu „L-am cunoscut pe Liviu Rebreanu”.

Al doilea subiect la română la simulare a fost un fragment dintr-o poezie de Tudor Arghezi, elevii având cerință evidențierea relației dintre ideea poetică și mijloacele artistice.

La subiectul al treilea, a picat redactarea unui eseu de 400 de cuvinte în care să se prezinte relația dintre două personaje dintr-un basm cult studiat- Harap Alb de Ion Creangă. La profilul REAL, elevii au avut de făcut caracterizarea unui personaj dintr-un basm cult - Harap Alb de Ion Creangă.

* Descarcă de la finalul articolului modele de subiecte și ce s-a dat în anii trecuți la limba română la Bacalaureat

Ce s-a dat la bacalaureat la Limba română în anii trecuți

La Bacalaureat 2022, limba română textul suport de la Subiectul I a fost identic pentru toți elevii, indiferent de profil, din Nicolae Iorga – „Doamna Elena Cuza”, iar elevii au avut, la subiectul I.B., de scris un text de minimum 150 cuvinte, notat cu 20 de puncte, în care să argumenteze „dacă întâlnirea cu o personalitate (istorică, socială, culturală etc.) produce sau nu emoție, raportându-se atât la informațiile din fragmentul extras din textul Doamna Elena Cuza de Nicolae Iorga, cât și la experiența personală sau culturală”.

Subiectul al II-lea a fost o argumentare a perspectivei narative într-un text de Cezar Petrescu – Întunecare.

La subiectul al treilea, tinerii au avut de scris un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinte particularitățile unui personaj dintr-o comedie studiată.

În urmă cu doi ani, la proba de limba română de la examenul de Bacalaureat 2021, elevii de la profilul real au primit la subiectele la română un text de Șerban Cioculescu – ”Viața lui I. L. Caragiale”. Ei au avut de redactat un text argumentativ despre „dacă greutățile vieții pot îngreuna sau nu realizarea responsabilităților față de familie”.

La subiectul al doilea candidații au avut de comentat un text de Ion Vinea – ”Drum”. Ultimul dintre subiectele la română la bacalaureat 2021 a fost un eseu despre particularitățile unei nuvele studiate.

La profilul uman primele două subiecte la română la BAC au fost identice cu cele de la real. La subiectul al treilea, în schimb, ei au avut de scris particularitățile unui personaj dintr-o nuvelă studiată.

În anul 2020, la examenul de Bacalaureat, subiectele la română au fost aceleași la profilul real și la profilul uman. Singura diferență a fost la subiectul al III-lea, unde a picat comedia, însă cerința a fost diferită.

La primul subiect elevii de la real au avut, la punctul A, un fragment din „Amintiri despre G. Călinescu”, iar la punctul B să redacteze un text argumentativ dacă mass-media contribuie la crearea imaginii unei persoane publice.

La subiectul al II-lea la examenul de Bacalaureat la Limba Română elevii de la real au avut un text din Ion Agârbiceanu, Arhanghelii.

Absolvenții de la profilul uman au avut ca subiect „particularitățile de construcție a unui personaj dintr-o comedie studiată”, în timp ce absolvenții profilului real au avut „particularitățile unei comedii studiate”

Calendar Bacalaureat 2023

Potrivit calendarului examenului de Bacalaureat 2023, acesta se dă în două sesiuni. În 2023, elevii vor da probele scrise în perioada 26 - 29 iunie 2023, în sesiunea de vară, respectiv 16 - 21 august 2023, în sesiunea de toamnă.

Conform calendarului Examenului de Bacalaureat 2023, înscrierea candidaţilor la prima sesiune are loc în perioada 29 mai - 2 iunie.

În perioada 12 - 21 iunie 2023 va avea loc evaluarea competențelor, iar probele scrise se vor desfășura între 26 și 29 iunie. Primele rezultatele se vor afișa pe 3 iulie și, tot în aceeași zi, candidații care nu sunt mulțumiți de notele obținute pot depune contestații. Rezultatele finale la Bacalaureat 2023 se vor afișa pe 7 iulie 2023.

Calendar Bacalaureat 2023, sesiunea iunie - iulie

·       29 mai – 2 iunie 2023: Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen;

·       2 iunie 2023: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a;

·       12 – 14 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A;

·       14 – 15 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B;

·       14 – 16 iunie 2023: Evaluarea competențelor digitale – proba D;

·       19 – 21 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C;

·       26 iunie 2023: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă;

·       27 iunie 2023: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă;

·       28 iunie 2023: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă;

·       29 iunie 2023: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă;

·       3 iulie 2023: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12,00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12:00 – 18:00;

·       4 – 6 iulie 2023: Rezolvarea contestațiilor;

·       7 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale;

Calendar Bacalaureat 2023, sesiunea de toamnă

·       17 – 24 iulie 2023: Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe;

·       7 – 8 august 2023: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A;

·       8 august 2023: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B;

·       9 august 2023: Evaluarea competențelor digitale – proba D;

·       10 – 11 august 2023: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C;

·       16 august 2023: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă;

·       17 august 2023: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă;

·       18 august 2023: Proba la alegere a profilului și specializării proba E.d) – proba scrisă;

·       21 august 2023: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă;

·       25 august 2023: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12,00) și depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 18:00);

·       26 – 28 august 2023: Rezolvarea contestațiilor;

·       29 august 2023: Afișarea rezultatelor finale.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
Rezultate dezastruoase la simularea de Bacalaureat 2024: 40 % dintre elevi au fost notați cu mai puțin de 5 la Limba Română
Rezultate dezastruoase la simularea de Bacalaureat 2024: 40 % dintre elevi au fost notați cu mai puțin de 5 la Limba Română

Aproape jumătate dintre elevii care au susținut Simularea Națională a Bacalaureatului nu ar lua examenul dacă s-ar ține acum. 40 la sută au fost notați cu mai puțin de 5 la Limba Română. Și, din 124.000 de elevi, numai 22 au 10 curat.

Rezultate simulare Bacalaureat 2024. Notele au ajuns în unele școli, în alte județe vor fi transmise elevilor până marți
Rezultate simulare Bacalaureat 2024. Notele au ajuns în unele școli, în alte județe vor fi transmise elevilor până marți

Ministerul Educației a anunțat, vineri, 15 martie, că rezultatele de la simularea examenului de Bacalaureat 2024 au fost transmise către Inspectoratele Școlare Județene/al Municipiului București.

Simulare BAC 2024. Subiecte și bareme la Biologie vegetală și Anatomie
Simulare BAC 2024. Subiecte și bareme la Biologie vegetală și Anatomie

Simularea examenului de Bacalaureat 2024 continuă cu proba la alegere a profilului, ultimul test scris pentru majoritatea elevilor. Mulți dintre liceenii de la profil real au ales să dea examenul din Biologie, fie că este Anatomie umană, fie Biologie vege

Recomandări
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare
Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare

Este alertă în Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.

STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră
STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră

Un instructor de yoga din București, considerat discipol al lui Gregorian Bivolaru, este acuzat fapte grave.