Producătorul auto Daimler AG, dat în judecată de asociaţia de consumatori pentru manipularea emisiilor

Dată publicare: 08-07-2021 09:59
Dată actualizare: 08-07-2021 10:03


Emisii de CO2

Federaţia Asociaţiilor de Consumatori din Germania (VZBV) a intentat la Tribunalul din Stuttgart proces împotriva producătorului auto Daimler AG, acuzat de manipularea emisiilor în mod deliberat, a anunţat Tribunalul din Stuttgart, conform DPA şi Reuters.

Procesul încearcă să stabilească un precedent care ar permite proprietarilor de maşini Mercedes GLC şi GLK să obţină compensaţii pentru că o serie de vehicule au fost echipate cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel.

"Cei care sunt afectaţi obţin asigurarea în privinţa faptului că Daimler AG a instalat în mod deliberat dispozitive ilegale la câteva modele", a afirmat şeful VZBV, Klaus Mueller. Acesta a adăugat: "În pofida rechemărilor la service oficiale, până acum Daimler AG a dezminţit că ar fi manipulat în mod deliberat emisiile maşinilor sale. Tribunalul din Stuttgart trebuie să declare asta, deoarece va oferi claritate juridică pentru mulţi consumatori care au fost afectaţi".

Reprezentanţii Daimler consideră neîntemeiat litigiul împotriva companiei privind emisiile şi vor contesta procesul intentat de VZBV.

VZBV estimează că în total 254.000 de vehicule Mercedes au fost rechemate la service în Germania.

Procesul face parte din scandalul emisiilor (Dieselgate), care a costat până acum rivalul Volkswagen peste 32 miliarde de euro pentru amenzi, penalităţi, costurile răscumpărărilor de vehicule şi alte litigii..

Anul trecut, Daimler a ajuns la un acord în SUA, în valoare de aproape trei miliarde de dolari, pentru a soluţiona investigaţiile autorităţilor de reglementare şi procesele intentate de proprietarii vehicule echipate cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel.

Au fost vizate 250.000 de camionete şi autovehicule de pasageri înmatriculate în SUA iar plângerile au fost formulate de Agenţia de Protecţie a Mediului din SUA (EPA), Departamentul Justiţiei, Agenţia de protecţie a aerului din California (CARB) şi Parchetul general din California.

Producătorul auto german se aşteaptă la costuri de 1,5 miliarde de dolari pentru a soluţiona investigaţiile autorităţilor de reglementare din SUA, costuri de aproximativ 700 milioane de dolari pentru cei care au cumpărat vehiculele şi "cheltuieli suplimentare în jur de 300 milioane de dolari pentru a îndeplini cerinţele pentru soluţionarea litigiilor".

Analiştii susţin că la vehiculele incriminate sistemul de filtrare a emisiilor poluante este dezactivat când temperatura exterioară coboară sub un anumit nivel. Conform normelor europene în vigoare, această procedură nu este permisă decât în situaţia în care permite evitarea unui accident sau a pagubelor produse motorului.

Daimler deţine divizia de lux Mercedes-Benz şi brandul Smart.

În România, Daimler are două unităţi de producţie, la Cugir şi Sebeş.

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO