"Captagon", drogul pe care extremistii din Statul Islamic l-ar folosi in atacuri. "Se simt supraoameni, nu le mai e frica"

Ultima actualizare: 22-11-2015 06:59
terorist cu cer rosu

Dupa atentatele din Paris, petrecute in noapte de 13 noiembrie, atentie intregii lumi s-a indreptat catre Statul Islamic si amenintarea pe care o reprezinta.

Presa straina a vehiculat in ultimele zile informatia ca extremistii din Statul Islamic folosesc un drog, numit "captagon", pe baza de amfetamina pentru a se simti puternici si a nu se teme, dar mai ales pentru a rezista in luptele atroce pe care le duc.

Dupa atacurile din Paris, presa internationala speculeaza ca atacatorii ar fi fost sub influenta acestui drog puternic, des intalnite in Orientul Mijlociu. Mai multe indicii duc catre aceasta concluzie.

De exemplu, Business Standard scrie ca Ibrahim Abdeslam, unul dinte teroristii kamikaze, care s-a detonat in noapte de vineri intr-o cafenea, ar fi fost la randul lui patronul unei cafenele din Belgia, inchisa in urma cu doua saptamani. Motivul? Devenise un loc frecventat de dependentii de droguri, iar in camera de hotel din Paris, inchiriata de teroristul de 26 de ani, au fost gasite mai multe seringi, un set de ace si tuburi de plastic. Politia incearca sa afle si daca ceilalti teroristi implicat in atentatele de la Paris ar fi consumat acest drog.

"Captagon" este un drog raspandit in Orientul Mijlociu, insa este necunoscut in restul lumii. Sub forma unei pastile albe, acest drog are la baza amfetamina si este realizat dintr-o combinatie de mai multe substante legale. "Captagon" ofera senzatia de invincibilitate si cel care il ia nu mai simte durerea sau frica.

Astfel, acest drog ii tine in alerta si gata oricand sa lupte pentru Statul Islamic. Presa franceze scrie ca drogul este folosit in Siria si Irak, iar autoritatile au aflat despre existenta lui imediat dupa atacurile teroriste din Tunisia, care au avut loc in luna iunie. Atunci, rezultatele autopsiei unuia dintre teroristi au aratat ca exista o cantitate impresionanta de droguri pe baza amfetamina in organism, noteaza cei de la Le Parisien. Cateva pastile din acest drog au fost gasite asupra mai multor luptatori ISIS.

In luna octombrie a anului trecut, un print din Arabia Saudita a fost arestat in Liban, in timp ce incerca sa scoata din tara un avion plin cu doua tone de pastile "Captagon". Autoritatile din Orientul Mijlociu au facut capturi impresionante de astfel de pastile, suspecte ca ar fi de fapt "Captagon".

Conform expertilor, acest drog este folosit de Statul Islamic, dar si de o alta retea terorista, Frontul Al-Nusra, filiala sirian Al-Qaeda.

Fabricat in Siria, "capatgon" este vandut ilegal in toata zona Orientului Mijlociu. Cei de la Metro scriu ca drogul este ieftin de realizat si se vinde cu 20 de dolari pe piata neagra. In acelasi articol, este mentionat faptul ca cei care il vand au creat un adevarat imperiu si profitul este de milioane de dolari, cu care se finanteaza Statul Islamic.

Un psihiatru libanez Ramzi Haddad, a declarat pentru The Guardian care sunt efectele acestui drog: "are acelasi rezultat ca orice stimulator, iti da o senzatie de euforie, vorbesti foarte mult, nu poti sa dormi sau sa mananci si esti energetic".

Doua anchete facute de publicatiile TIME si Reuters au dus la concluzia ca acest drog devine tot mai popular pe piata neagra din Siria si ca mai mult ca sigur, o parte din venituri se duc catre finantare cu armament ale organizatiile teroriste, iar extremistii apeleaza la "captagon" pentru a rezista in bataliile extrem de crude pe care le desfasoara in zona, dar si in atacurile teroriste din restul lumii. 

Istoria unui astfel de drog, care sa le ofere militantilor mai multa putere in lupta, nu este ceva nou. O astfel de practica s-a incercat si in timpul celui de Al Doilea Razboi Mondial, pe japonezii kamikaze. Practic, vorbim de o noua arma de razboi" a spus profesorul de psihologie Michel Reynaud, conform Le Parisien.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO