Circuit de Formula 1 la Cluj? Un clujean a atras atentia marilor case de arhitectura sportiva

06-06-2012 14:12


F1 Cluj

Un arhitect clujean a creat un circuit de Formula 1 care a atras interesul unor nume mari din domeniu. VEZI proiectul spectaculor al circuitului de Formula 1 proiectat de Mihai Matei.

Cand nume mari in cursele motorizate precum Tilke si Apex manifesta interes fata de planurile tale, stii ca ai creat ceva valoros. Acest lucru i s-a intamplat arhitectului clujean Mihai Matei, care a proiectat un spectaculos circuit de Formula 1, prezentat in exclusivitate de ProMotor.

Clujul in F1?

Locul ales de clujean este situat intr-o mica depresiune aflata langa iesirea de pe Autostrada Transilvania dinspre Cluj, pe locul unei betoniere folosite la procurarea de materiale pentru autostrada. Depresiunea ar asigura izolarea fonica, dar si terenul necesar pentru un traseu spectaculos de mare viteza, numarul de curbe si declivitatea circuitului fiind proiectate pentru a genera un circuit tehnic care se muleaza pe situl geografic.

Cu o lungime totala de 6.105 metri si 20 de viraje, circuitul ar asigura o linie dreapta de 710 metri si ar fi caracterizat prin succesiuni de curbe care cer o tehnica superioara de pilotaj, urmate de linii drepte care permit depasirile spectaculoase.
Spre deosebire de alte proiecte facute doar pentru publicitate, cel creat de arhitectul clujean se remarca prin modul compact in care este desenat circuitul, astfel incat plasarea tribunelor permite spectatorilor sa vada mari parti din circuit. Tribuna oficiala are 7.600 de locuri, celelalte tribune insumand un total de 27.400 de locuri.

Pe sit mai sunt amplasate si alte constructii care arata seriozitatea cu care a fost gandit circuitul, tinand cont de reglementarile FIA si FIM - constructii administrative, un Centru Motor Sport cu zona de divertisment, zona de simulatoare F1, zone de restaurante, cafenele si magazine de suveniruri, precum si un muzeu si o librarie de specialitate.
Circuitul ar mai include un hotel de 4 stele cu 80 de camere, restaurant si zona belvedere cu terasa de vara, precum si aproximativ 10.000 de locuri de parcare, un circuit de karting cu utilitatile aferente, tribune pe gazon si zona de campare.

Cat de fezabil e proiectul?

Mihai Matei considera ca un parteneriat public-privat ar fi cea mai buna varianta. Conform arhitectului, "in urma discutiei cu Tilke si Apex am inteles ca acest gen de investitie se face treptat, incepandu-se constructia la pista, cladirea cu boxe si tribuna oficiala, iar ulterior restul constructiei. In prima faza costurile ar fi de circa 15 milioane de euro exceptand terenul."
Interesul manifestat de celebrele firme de motor-sport si reactia favorabila pe care a intalnit-o romanul nostru la expozitia motor-sport de la Koln ar trebui sa fie o incurajare pentru orice investitor dispus sa aduca competitiile sportive de mare viteza la Cluj.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO