Investitie de zece milioane de euro in Manastirea Radna, pentru a atrage un numar dublu de pelerini

07-06-2012 15:37


Manastirea Radna

Manastirea franciscana Radna intra in reparatii capitale timp de trei ani, cu o finantare de 10 milioane de euro, cea mai mare parte a sumei fiind alocata de Uniunea Europeana.

 

Episcopia Romano-Catolica Timisoara, de care apartine manastirea, a publicat anuntul de licitatie pentru inceperea lucrarilor. Termenul de depunere a ofertelor este 25 iulie, iar din momentul semnarii contractului lucrarile trebuie sa dureze 36 de luni. Proiectul presupune restaurarea bisericii principale si a altor trei monumente istorice din cadrul complexului, dar si amenajarea spatiilor din jur, pana la marginea DN 7.

Autoritatile vor ca acest obiectiv sa intre in circuitul turistic permanent din 2015, pentru a dubla numarul de vizitatori. Se spera ca orasul Lipova va atrage astfel turisti tot anul, nu doar in sezonul cald, prin introducerea manastirii intr-un traseu turistic care sa cuprinda alte obiective din zona, precum Baile Lipova, Cetatea Soimos sau Bazarul turcesc.

Manastirea este cel mai mare loc de pelerinaj din vestul tarii al catolicilor, fiind vizitata anual de zeci de mii de pelerini. Conform inscrierilor, prima biserica a complexului a fost ridicata in 1520, dar lacasul a fost distrus de doua ori, sub ocupatia turceasca si de un incendiu. Icoana Maicii Domnului a scapat de fiecare data, motiv pentru care este considerata icoana facatoare de minuni. Biserica actuala a fost sfintita in 1767, iar în 1992 a fost declarată Basilica Papală „Maica Harurilor”.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO