Conditii de invidiat pentru o mie de elevi. Cum arata scoala lor dupa o investitie de 11 mil. euro


Ultimul update: Joi 19 Septembrie 2013 06:51
Data publicarii: Luni 16 Septembrie 2013 15:07
Categorie: Arad
Colegiul National

 Elevii Colegiului National “Moise Nicoara” Arad pot fi invidiati, pentru ca au inceput scoala in conditii cum rar se intalnesc in Romania.

 Cladirea liceului, care este monument istoric cu o vechime de 140 de ani, a fost reabilitata complet, cu peste 11 milioane de euro, aproape intreaga suma fiind provenita din fonduri europene. Lucrarile au fost finalizate, iar peste cateva zile va avea loc si receptia.

Potrivit reprezentantilor Primariei Arad, investitia este cea mai mare in reabilitarea unei cladiri din sistemul educational din vestul tarii.

Si directorul liceului, Radu Bereteu, se lauda cu faptul ca cei aproximativ 1.000 de elevi au inceput noul an scolar intr-o cladire complet renovata, care “probabil ca arata mai bine decat atunci cand a fost construita”.

Lucrarile au constat atat in renovarea fatadelor, a interioarelor, inlocuirea instalatiilor sanitare si electrice, cat si modernizarea liceului prin dotarea cu mobilier nou, echipamente IT sau amenajarea de sali noi de studiu, divertisment si sport.

Finantarea a asigurat si amenajarea unui observator astronomic, care va intra in circuitul public. De asemeneea, a fost construit un lift exterior, in curtea principala, care asigura accesul persoanelor cu dizabilitati la toate nivelele imobilului.

Subsolurile cladirii au fost amenajate pentru activitati extrascolare: sali de muzica, club foto, teatru, sala de proiectie filme, sali sport (box, tenis de masa, fitnes , biliard) si bloc alimentar.

Radu Bereteu, director: “Intreg imobilul, care este de o valoare arhitecturala deosebita, va intra in circuitul turistic al orasului, dupa un program care va fi stabilit impreuna cu Primaria Arad. De asemenea, observatorul va fi deschis publicului la toate evenimentele astrale importante”.

Colegiului National “Moise Nicoara” are cele mai bune rezultate in invatamant din judet, iar la nivel national se afla pe locul opt, in timp ce 20 la suta dintre absolventi urmeaza cursurile unor universitati din strainatate. Urmatoarea scoala din judetul Arad clasata dupa rezultate este pe locul 252 in topul national.

In judetul Arad, au inceput scoala 65.713 elevi, insa marea majoritate nu pot visa la asemenea conditii. Aproape jumatate dintre imobilele in care vor invata nu au obtinut autorizatii sanitare de functionare. In general, problemele sunt la scolile din mediul rural si se refera la grupurile sanitare lipsa sau insuficiente ori la inexistenta surselor de apa potabila.

Greva japoneza a profesorilor de la Colegiul National
Povestea emotionanta a cainelui care nu paraseste curtea Colegiului “Moise Nicoara” din Arad
FULLSCREEN
Conditii de invidiat pentru o mie de elevi. Cum arata scoala lor dupa o investitie de 11 mil. euro
  • /

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO