Inginerul, geologul si marinarul! 20 de ani peste Romania

Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Traian Basescu

Romania - paradisul coruptiei si al birocratiei.Trei presedinti au fost stapani, din ’89 si pana acum, peste tara care, la doua decenii de la dobandirea democratie,i este pe locul 110 in lume la capitolul „infrastructura”, dupa... Zimbabwe.

ION ILIESCU (1990-1992, 1992-1996, 2000-2004)

Dintre toti, Ion Iliescu a stat cel mai mult in fruntea statului: zece ani, in total. Este poate cea mai pregnanta figura politica de dupa Revolutie, dar si unul dintre cei mai controversati politicieni romani. In timpul mandatului sau a inceput marea schimbarea la fata – neterminata pana in ziua de azi, din pacate - odata cu introducerea masurilor sociale, politice, economice si juridice care au avut rolul de a resuscita tara, amortita in comunism.

De profesie inginer, Iliescu si-a facut studiile universitare la Moscova, la Institul Energetic. A ajuns aici cu ajutorul activistei Ana Pauker, a carei servitoare era chiar matusa lui Ion Iliescu, Aristita. Membru al PCR si apropiat al familiei Ceausescu, Iliescu a detinut mai multe functii de conducere in cadrul partidului. Totusi, a fost indepartat din Bucuresti de Nicolae Ceausescu, iar in 1984 i-au fost retezate toate sansele de a se afirma ca lider in vreun fel.

Poate tocmai de aceea, Revolutia din 1989 l-a prins in plina activiate. Iliescu a simtit ca este momentul oportun de afirmare si, impreuna cu o parte a dizidentilor politici, a format Consiliul Frontului Salvarii Nationale, care a preluat puterea cu ajutorul fortelor armate.

Citește și
alegeri prezidentiale
Afla totul despre alegerile prezidentiale de duminica, 6 decembrie!

Nu i-a convins numai pe cei care i-au stat alaturi, ci si pe romani. 70% dintre acestia au pus stampila pe FSN, partidul politic in care s-a transformat Consiliul in 1990, iar peste 85% l-au ales pe Ion Iliescu presedinte. In 1992, a castigat, din nou, votul de incredere al populatiei pentru inca patru ani.

Avea sa piarda alegerile din 1996 in fata lui Emil Constaninescu. Pauza n-a fost prea lunga, insa: in 2000, Iliescu si-a luat revansa, obtinand un nou mandat. Ultimul, dar si cel in timpul caruia bifeaza pe lista realizarilor intrarea Romaniei in NATO, la 29 martie 2004.

Pe cat il iubesc pensionarii, care stau la coada sa-l felicite de ziua lui, pe atat de contestat este Ion Iliescu de cei care ca multe din solutiile alese de fostul presedinte, acum in varsta de 79 de ani, nu sunt tocmai ortodoxe. Implicarea in mineriada din ’90 pentru inabusirea protestelor antiguvernamentale sau gratierea celor antrenati in reprimarea Revolutiei sunt numai cateva dintre acuzatiile care i se aduc. Urmarit penal inca din 2005 pentru cele intamplate in 1990, in timpul mineriadei, fostul sef de stat a fost scos de sub orice acuzatie trei ani mai tarziu, in toamna lui 2008, din lipsa de probe.

Actualul presedinte de onoare al PSD este cunoscut si pentru ceva fraze celebre: “Mai, animalule!”, apelativ adresat unui ziarist sau “The ducks come from the trucks” (“Ratele se trag din camioane.” n.r.).

EMIL CONSTANTINESCU (1996-2000)

Pe cel de-al doilea sef de stat al Romaniei democratice aveti toate sansele sa-l intalniti daca va faceti de lucru pe la xerox-ul din holul Facultatii de Geologie a Universitatii din Bucuresti. Emil Constantinescu preda aici inca din 1966.

Fostul presedinte a terminat Facultatea de Drept, a lucrat ca judecator stagiar si este si doctor. In geologie. Inainte sa ocupe fotoliul de la Cotroceni, Constantinescu a fost rector al Universitatii din Bucuresti timp de patru ani. Are la activ 12 carti publicate, cam 60 de studii, numeroase distinctii si medalii. Mai mult, a tinut conferinte la cele mai prestigioase facultati din Europa si SUA. Cu alte cuvinte, este cunoscut indeosebi pentru activitatea universitara.

Presedinte a ajuns pentru ca romanii si-au dorit o schimbare. In 1996, Ion Iliescu era deja de sase ani in fruntea tarii. Cu patru ani inainte, Constantinescu ii „ciupise”, in turul doi, aproape 39% din voturile populatiei. A fost membru fondator al asociatiei Solidaritatea Universitara si a Aliantei Civice, precum si presedinte al Academiei Civice. Cele trei s-au unit, mai tarziu, in cadrul CDR (Conventia Democrata Romana), grupare alaturi de care Emil Constantinescu a si castigat alegerile in 1996. Sapte milioane de romani l-au ales atunci.

In cei patru ani de mandat, Romania a trecut printr-o noua perioada de reforme. Economie, Justitie, Administratie - cu toate au suferit schimbari. A fost accelerat procesul de privatizare, a fost restructurata industria de stat si s-au adoptat legi precum cea de restituire a terenurilor agricole si a padurilor confiscate in timpul regimului comunist sau cea care permite accesul la dosarele Securitatii. Sunt demne de notat si primele masuri din lupta impotriva coruptiei, precum si demararea negocierilor pentru aderare la NATO si UE.

Chiar inainte sa plece de la Cotroceni, Constantinescu a bifat pe lista gratierea lui Ion Coman, cel care a condus in ’89 actiunea de reprimare a Revolutiei de la Timisoara. In 2000, Ion Iliescu a castigat un nou mandat, iar Emil Constantinescu s-a intors la activitatea didactica, alegand o strategie low profile in politica.

TRAIAN BASESCU (2004-2009)

Cel mai controversat presedinte al Romaniei moderne ramane insa actualul sef de stat, Traian Basescu. Limbajul sau colorat, averea, alegerile si deciziile politice, familia – cu toate au fost analizate si criticate sever de presa. Basescu - omul care a transformat dezbaterea politica in show - este recunoscut pentru razboiul declarat pe care-l poarta, spune el, cu „mogulii” din media. Va ramane, insa, in istorie si pentru faptul ca, in timpul mandatului sau, in 2007, Romania a intrat in Uniunea Europeana.

Ca pregatire, actualul presedinte este absolvent al Institutului de Marina “Mircea cel Batran” din Constanta. Perioada de dinainte de revolutie si-a petrecut-o, mai ales, pe… mare. Timp de sase ani a fost comandant de nava comerciala in cadrul flotei Republicii Socialiste Romane. A fost membru al Partidului Comunist, iar dupa revolutie a fost ministru al transporturilor… in mai toate Guvernele: Petre Roman, Theodor Stolojan, Victor Ciorbea, Radu Vasile, Mugur Isarescu.

Basescu a ajuns primar al Capitalei in anul 2000. Mandatul sau a fost „pigmentat” cu multa harmalaie: de la demolari de chioscuri, pana la strangerea maidanezilor de pe strazi.

Inainte sa fie ales presedinte, numele sau a aparut alaturi de Aurel Novac si Paul Teodoru, la randul lor fosti ministri ai transporturilor, in dosarul “Flota”, care cerceta vanzarea a 16 nave din flota Romaniei. Prejudiciul, calculat initial la suma de 275 de milioane de euro, a fost declarat nul in 2007.

In tot acest timp, Basescu a urcat fulminant in politica. A devenit co-presedinte al Aliantei PD-PNL “Dreptate si Adevar”, alaturi de care a castigat alegerile din 2004, dupa retragerea „lacrimogena” a lui Theodor Stolojan. Mandatul sau a fost, cu predilectie, unul al premierelor, in istoria de dupa ’89. De exemplu, Traian Basescu se poate „lauda” ca a fost primul presedinte suspendat din functie si reconfirmat, o luna mai tarziu, de 74% dintre romani. Prilej cu care avea sa faca o declaratie deloc inspirata: „Daca voi fi suspendat, demisionez in cinci minute”. Lucru care nu s-a intamplat.

Imediat dupa alegerile din 2004, l-a numit prim-ministru pe Calin Popescu Tariceanu. Patru ani la rand a incercat, apoi, sa-l dea jos din functie. Dupa alegerile parlamentare din 2008, l-a desemnat premier pe Emil Boc, iar un an mai tarziu, in toamna lui 2009, a bifat o noua premiera, cea care a si dus la nasterea actualei crize politice: l-a remaniat din functie pe ministrul de interne Dan Nica, numit de PSD. In urma deciziei, toti social-democratii sefi de cabinete au demisionat in bloc. In scurt timp, Guvernul Boc avea sa devina primul, in istoria post-decembrista, demis de Parlament prin motiune de cenzura.

Chiar daca a fost presat de opozitie sa-l numeasca in functia de premier pe primarul Sibiului, Klaus Johannis, Traian Basescu l-a trimis la inaintere pe consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru. Cabinetul acestuia nu a primit votul de incredere al Legislativului, asa ca Basescu a venit cu un nou nume: primarul sectorului 3, Liviu Negoita, care nu s-a prezentat inca in fata Parlamentului.

Controversate raman si frazele… memorabile rostite de Tarian Basescu. “Mai, pasarica, n-ai si tu treaba azi?” sau “Cat de agresiva era tiganca asta imputita!”, rostite la adresa unei jurnaliste, au fost intens criticate atat de presa cat si de opinia publica. Tot o tanara din media a fost invitata sa... urce pe masa presedintelui pentru o demonstratie de manevre de resuscitare, in timp ce un alt coleg de breasla a fost etichetat „gaozar”. Sub lupa presei au intrat, cu timpul, si alte „borne” de pe „autostrada fara de sfarsit” Basescu: candidatura fiicei sale Elena la alegerile europarlamentare este doar una dintre ele.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Alexia Căruțașu și-a aflat adversarele de la Campionatul Mondial de anul viitor! Românca joacă acum pentru naționala Turciei
FOTO Alexia Căruțașu și-a aflat adversarele de la Campionatul Mondial de anul viitor! Românca joacă acum pentru naționala Turciei
Citește și...
Afla strategiile sociale si economice ale lui Basescu, Geoana si Antonescu
Afla strategiile sociale si economice ale lui Basescu, Geoana si Antonescu

Candidatii la presedintie aduc solutii firave pentru rezolvarea crizei politice si economice din Romania. Asta in conditiile in care cel putin primele luni din anul viitor se anunta dificile.

Afla totul despre alegerile prezidentiale de duminica, 6 decembrie!
Afla totul despre alegerile prezidentiale de duminica, 6 decembrie!

Afla ce acte sunt necesare pentru a te prezenta la vot, ce faci daca in ziua votului te afli in alta localitate decat cea de domiciliu sau cum voteaza militarii, marinarii sau detinutii.

Campanie 100% romaneasca, cu atentii, imbranceli si atacuri murdare
Campanie 100% romaneasca, cu atentii, imbranceli si atacuri murdare

Obama si Clinton au fost cei mai mari adversari vreme de aproape doi ani de zile. Totusi, dupa ce democratii l-au trimis pe primul dintre ei in cursa prezidentiala, iar Obama s-a impus in fata lui McCain, cei doi si-au dat mana si au format o echipa.

Recomandări
Care ar fi motivul pentru care PSD s-a retras de la negocieri. Surse: Nimeni nu vrea să fie „noul Boloș”, șef la Finanțe
Care ar fi motivul pentru care PSD s-a retras de la negocieri. Surse: Nimeni nu vrea să fie „noul Boloș”, șef la Finanțe

Tensiunile dintre liderii partidelor proeuropene au crescut progresiv. Disputele au fost aparent pentru programul de guvernare, totul culminând cu opt condiții puse de USR.

Tensiunile politice şi economice au influențat piața imobiliară. Interesul românilor pentru locuințe a scăzut simțitor
Tensiunile politice şi economice au influențat piața imobiliară. Interesul românilor pentru locuințe a scăzut simțitor

Piața imobiliară trece printr-o perioadă sensibilă din cauza instabilității politice și economice.

Pîrvulescu: Ne adâncim într-o criză de care nu aveam nevoie și care este o criză a lipsei de maturitate a actorilor politici
Pîrvulescu: Ne adâncim într-o criză de care nu aveam nevoie și care este o criză a lipsei de maturitate a actorilor politici

Politologul Cristian Pîrvulescu a vorbit, joi seară, într-un interviu pentru Știrile ProTV despre situația de pe scena politică, după anunțul PSD de a se retrage de la negocieri.