Campanie 100% romaneasca, cu atentii, imbranceli si atacuri murdare

mita electorala

Obama si Clinton au fost cei mai mari adversari vreme de aproape doi ani de zile. Totusi, dupa ce democratii l-au trimis pe primul dintre ei in cursa prezidentiala, iar Obama s-a impus in fata lui McCain, cei doi si-au dat mana si au format o echipa.

 

Un episod utopic intr-o Romanie in care nimeni nu lasa loc de „Buna ziua!” si in care orice campanie electorala se transforma intr-o declaratie sfidatoare la adresa bunului simt.

O regula nescrisa a oricarei intreceri electorale este sa nu-ti vari nasul in viata privata a contracandidatului. Ne intoarcem, din nou, la modelul american pentru a ilustra ideea de decenta: Obama n-a scormonit in CV-ul neoficial al lui Hillary Clinton, desi ar fi putut gasi, cu siguranta, cateva momente stanjenitoare.

La noi insa, in prima confruntare dintre candidati, presedintele Basescu a gasit de cuviinta sa-l atace pe Antonescu, reprosandu-i ca “si-a abandonat sotia”. O gafa imensa, justificata ulterior prin faptul ca... nu stia nimic despre viata privata a candidatului PNL.

Citește și
Traian Basescu
"Pradarea Romaniei": acuzatii dure impotriva presedintelui Basescu
CTP îl face praf pe Marcel Ciolacu, după ce premierul a spus: „L-am băgat și pe Gică Popescu în pușcărie, și cu ce ne-am ales? Să ne respectăm campionii!”

La altii, o campanie electorala serioasa presupune incepe cu doi ani inainte de momentul zero si presupune multa munca in echipa. Un intreg aparat de specialisti, coordonati de un „regizor”, pune in scena intrarile politicianului. Acesta se prezinta in fata oamenilor, bate in lung si-n lat toate statele sau zonele tarii, ba chiar acolo unde are probleme de popularitate in sondaje, revine pentru a imbunatati situatia, de cateva ori.

La noi, cand nu e loc de discurs, pentru candidati „vorbesc” pomenile. Toata natiunea cu drept de vot se imparte in loturi nationale de „aplaudaci”. Care „aplaudaci” nu sunt lasati in bataia vantului, ci sunt dotati corespunzator si colorat cu fesuri, fulare, geci de fas, sacose ori sepci.

Batalia cea grea se da, insa, la capitolul „indestularea matului”. Pedelistii au descins in mai multe intersectii din Bucuresti si au impartit alegatorilor plase cu ulei, faina, margarina si pateu, toate sub sloganul "Basescu pentru Romania". Pesedistii, in schimb, au "branduit" zaharul gratuit de la UE cu chipul candidatului lor, Mircea Geoana.

Parodiile nu lipsesc nici din campania electorala americana, dar sunt cu cateva clase peste cele autohtone. De exemplu, Obama Girl, pe numele ei adevarat Amber Lee Ettinger, i-a dedicat o melodie de dragoste lui (de ce nu ne mira?!?) Barack Obama. "I have a crush on Obama" a devenit rapid un mega-hit si a adunat peste 10 milioane de accesari.

La noi, toate sunt atacuri personale, care pornesc de la defectele fizice sau de la naravurile competitorilor. De amintit doar parodiile mai mult decat acide cu Leonidas si spartanii sai, iesirile necontrolate ale lui Hitler sau galceava omului cu intelectualii. Si tot in online, jocuri ca "Scufunda flota!", "Bate-l pe Geoana!", "Vadim pe fir!"  fac cariera.

De-a rasu’ plansu’ (sau despre intamplari si vorbe de “duh” din campanie)

Mitingul pregatit de primarul Craiovei, Antonie Solomon, in comuna Cetate, a fost marcat de un incident mai putin obisnuit: invitatul numarul 1, Traian Basescu, a refuzat să-i dea lui Mircea Dinescu microfonul pentru a lua cuvantul. Seful statului i-a criticat pe cei care isi vorbesc de rau tara, biciuindu-l verbal si pe poet, aflat pe scena: "Daca va uitati chiar si la maestrii care au trecut pe aici sau chiar sunt aici, seara la televizor, ii vedeti cu cat dispret vorbesc despre tara lor. Ei sunt desteptii natiunii. Isi ponegresc tara, nimic nu le place in tara asta, dar fac bani de pe urma acestei tari", a spus Basescu.

La Constanta, primarul Radu Mazare l-a atacat in acelasi mod lipsit de perdea pe actualul presedinte: "Basescu s-a tinut de cuvant? Dati-i un sut in fund, fratilor, daca v-a mintit!". In alt discurs, acelasi Mazare si-a declarat „dragostea” pentru Mircea Geoana. Un om care, spre deosebire de Traian Basescu, are, in viziunea edilului, „fata de presedinte”

Si vicepresedintele PNL Ludovic Orban a tinut cu tot dinadinsul sa-i dea o mana de ajutor candidatului Crin Antonescu. „Pasarica” a zburat imediat, ca o sageata cu otrava: "Pe Traian Basescu il voteaza alcoolicii, tiganii si prostituatele, desi ma indoiesc ca prostituatele l-ar vota".

Cateodata, unii candidati se pierd cu firea. “Nemernicii dracului!", a reactionat nervos Mircea Geoana, intr-o piata din Botosani, dupa ce o femeie care purta un sort portocaliu l-a agasat cu intrebari despre criza economica.

Candidatul independent Sorin Oprescu, in schimb, a branduit sindromul "pupat-condurul". Cu ocazia vizitei lui Traian Basescu la Timisoara, medicul de la primaria Capitalei a remarcat, deloc subtil, cum un edil PDL avea grija de pantalonii manjiti cu noroi ai contracandidatului sau.

P.S. Si dupa bunul obicei romanesc, in preajma alegerilor s-a lansat o carte in care unul dintre candidati, Traian Basescu in cazul de fata, este atacat. Autorul, Victor Gaetan, il acuza de "Pradarea Romaniei". In replica, seful statului l-a sfatuit pe Mircea Geoana sa nu-si mai foloseasca prietenii.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Basescu despre cartea lui Gaetan: Geoana sa nu-si mai foloseasca prietenii
Basescu despre cartea lui Gaetan: Geoana sa nu-si mai foloseasca prietenii

Traian Basescu a sustinut o declaratie de presa la Palatul Cotroceni, cu privire la cartea lansata de Victor Gaetan, "Pradarea Romaniei", in care presedintele este atacat dur de autor.

"Pradarea Romaniei": acuzatii dure impotriva presedintelui Basescu

In plina campanie electorala, scriitorul romano-american Victor Gaetan, absolvent al Universitatii Sorbona, specializat in drept si diplomatie, a lansat cartea "Pradarea Romaniei" si, odata cu ea, acuzatii dure la adresa lui Traian Basescu.

Recomandări
Istoricul Armand Goșu: “Dacă Rusia câștigă, va urma Occidentul. E pe tavă. Putin știe lucrul ăsta și va veni să-l pape”
Istoricul Armand Goșu: “Dacă Rusia câștigă, va urma Occidentul. E pe tavă. Putin știe lucrul ăsta și va veni să-l pape”

Rusia nu trebuie lăsată să învingă în Ucraina, pentru că o eventuală victorie a sa va fi o amenințare directă pentru Occident, care “e pe tavă, iar Putin va veni să-l pape”, a declarat, pentru Știrile PRO TV, istoricul Armand Goșu.

Kievul cere României să participe la reconstrucția Ucrainei. Ce au stabilit cele două state
Kievul cere României să participe la reconstrucția Ucrainei. Ce au stabilit cele două state

După încheierea războiului, România trebuie şi are capacitatea să joace un rol important în procesul de reconstrucţie al Ucrainei, a declarat ministrul Afacerilor Interne, în cadrul unei întâlniri de lucru cu omologul său ucrainean, Ihor Klymenko.

Fără dezbatere la tv Ciolacu-Geoană: „Regretăm că domnul Marcel Ciolacu nu are curajul să apară într-o dezbatere publică”
Fără dezbatere la tv Ciolacu-Geoană: „Regretăm că domnul Marcel Ciolacu nu are curajul să apară într-o dezbatere publică”

Marcel Ciolacu nu va apărea într-o dezbatere televizată cu Mircea Geoană, pentru că premierul României ar fi refuzat, a anunțat purtătoarea de cuvânt a fundației care il susține pe Geoană.