Afla totul despre alegerile prezidentiale de duminica, 6 decembrie!

alegeri prezidentiale

Afla ce acte sunt necesare pentru a te prezenta la vot, ce faci daca in ziua votului te afli in alta localitate decat cea de domiciliu sau cum voteaza militarii, marinarii sau detinutii.


Profil de candidat: Traian Basescu si Mircea Geoana

Esti in Bucuresti de ziua alegerilor? Afla aici unde poti merge la vot!

PROCEDURI DE VOT PENTRU ROMANII DIN TARA

Duminica, procesul de vot incepe la ora 7:00 si ia sfarsit la 21:00. Alegatorii care la ora inchiderii urnelor se mai alfa in sala pot sa isi exercite dreptul la vot. Fiecare voteaza la sectia unde este arondat potrivit domiciliului.

Citește și
Alegeri
Tot ce trebuie sa stiti despre desfasurarea alegerilor prezidentiale
Mesaj către Zelenski: „OK, am reuşit. Acum du-te şi câştigă lupta”

Cetatenii care in ziua votarii se afla in alta comuna, in alt oras sau municipiu decat cel de domiciliu voteaza NUMAI la sectiile SPECIALE, constituite de regula in gari, autogari si aerogari si in campusurile universitare, dupa ce declara in scris, pe propria raspundere, ca nu au mai votat si nu nu isi vor mai exercita acest drept la respectivul tur de scrutin.

Alegatorii care pe 6 decembrie se afla in strainatate voteaza la sectiile constituite special.

Membrii birourilor electorale ale sectiilor de votare si persoanele insarcinate cu mentinerea ordinii voteaza la sectia  unde isi desfasoara activitatea.

A. Alegatorul in sectia de votare

Accesul alegatorilor in sala de vot are loc in serii corespunzatoare numarului cabinelor. Prezinta actul de identitate membrilor biroului electoral detasati pe respectiva sectie de votare.

Daca alegatorul voteaza la sectia unde este arondat potrivit domiciliului, presedintele biroului electoral al sectiei de votare sau membrul desemnat de acesta va verifica daca este inscris in copiile de pe liste electorale permanente. Daca cetateanul nu se regaseste pe lista electorala permanenta, va fi trecut in tabelele electorale.

Cei care voteaza in sectiile speciale, in strainatate sau cu urna mobila, completeaza o declaratie pe propria raspundere cum ca nu au mai votat la o alta sectie.

In baza semnaturii in copia de pe lista electorala permanenta sau in tabel, dupa caz, presedintele sau membrul biroului electoral al sectiei de votare desemnat de acesta ii incredinteaza alegatorului buletinul de vot si stampila cu mentiunea "VOTAT”, pe care acesta o va aplica pe buletinul de vot.

In situatia in care alegatorul, din motive bine intemeiate, constatate de catre presedintele biroului electoral al sectiei de votare, nu poate semna in lista electorala, presedintele face o mentiune in lista, confirmata prin semnatura sa si a inca unui membru al biroului electoral.

Fiecare alegator voteaza separat, in cabine inchise. Prezenta oricarei persoane in cabinele de vot, in afara celei care voteaza, este interzisa. Alegatorul care din motive temeinice, constatate de presedintele biroului electoral al sectiei de votare, nu poate sa voteze singur are dreptul sa cheme in cabina de votare un insotitor ales de el, pentru a-l ajuta. Insotitorul nu poate fi ales din randul persoanelor acreditate sau al membrilor biroului electoral al sectiei de votare.

Presedintele sectiei de votare poate lua masuri ca stationarea unui alegator in cabina de votare sa nu se prelungeasca nejustificat.

Stampila cu mentiunea "VOTAT" se aplica inauntrul patrulaterului care cuprinde prenumele si numele candidatului pe care il voteaza.

La cererea alegatorului, in cazul in care acesta a aplicat gresit stampila cu mentiunea "VOTAT", dar nu a introdus buletinul in urna, presedintele biroului electoral al sectiei de votare ii poate elibera, numai o singura data, un nou buletin, retinand si anuland buletinul de vot initial.

Indoirea gresita sau efecturea de stersaturi sau acoperirea prin scriere a acestora, NU atrage nulitatea buletinelor de vot.

Sunt VALABILE si buletinele de vot in care:
- stampila cu mentiunea "VOTAT" aplicata a depasit limitele patrulaterului cu prenumele si numele candidatului;
- optiunea alegatorului este evidenta, in cazul in care tusul s-a imprimat si pe cealalta parte a foii pe care a fost aplicata stampila cu mentiunea "VOTAT";
- stampila a fost aplicata de mai multe ori in acelasi patrulater sau atat intr-un patrulater, cat si in afara oricarui alt patrulater.

Buletinele de vot NULE sunt:
- cele pe care NU a fost aplicata stampila de control a sectiei de votare;
- buletinele de alt model decat cel legal aprobat;
- buletinele pe care NU a fost aplicata stampila cu mentiunea "VOTAT";
- buletinele de vot pe care stampila cu mentiunea "VOTAT" a fost aplicata pe mai multe patrulatere sau in afara acestora.

Buletinele de vot nule nu intra in calculul voturilor valabil exprimate. Voturile nule si voturile valabil exprimate pentru fiecare candidat se consemneaza in cate un tabel separat de cate un membru al biroului electoral al sectiei de votare, desemnat de presedinte.

Dupa ce a votat, alegatorul indoaie buletinele, astfel incat pagina netiparita care poarta stampila de control sa ramana in afara si le introduce in urna, avand grija sa nu se deschida.

Stampila incredintata pentru votare se restituie presedintelui sau acelor membri ai biroului electoral al sectiei de votare desemnati de acesta, care o aplica pe actul de identitate al alegatorului sau aplica un timbru autocolant, dupa caz, si inscrie data scrutinului.

Documente necesare pentru vot

Pentru a vota, cetatenii au nevoie de acte de identitate valabile.

Cetatenii romani pot vota pe baza urmatoarelor documente:
- cartea de identitate;
- cartea de identitate provizorie;
- buletinul de identitate;
- pasaportul diplomatic;
- pasaportul diplomatic electronic;
- pasaportul de serviciu;
- pasaportul de serviciu electronic;
- carnetul de serviciu militar – in cazul elevilor din scolile militare.

Cum voteaza detinutii

Potrivit Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP), in functie de situatia juridica, din totalul de 26.783 de persoane private de libertate, aflate in custodia sistemului, 11.658 isi pot exercita dreptul la vot, in unitatile subordonate Administratiei Nationale a Penitenciarelor.

Au dreptul la vot urmatoarele categorii: persoane private de libertate arestate preventiv, cele aflate in curs de judecata, precum si persoanele condamnate in prima instanta (4.419); persoanele condamnate care nu au fost lipsite de drepturile electorale prin hotarare judecatoareasca definitiva (7.225); persoanele fata de care s-a dispus masura educativa intr-un centru de reeducare care au implinit varsta de 18 ani, inclusiv cei care implinesc aceasta varsta in ziua alegerilor (14).

Potrivit ANP, in vederea asigurarii caracterului secret si liber exprimat al votului in unitatile penitenciare s-au luat masuri pentru amenajarea de spatii corespunzatoare pentru amplasarea cabinelor de vot, a urnelor speciale, precum si a materialului necesar votarii. Intregul proces de vot este coordonat de reprezentantii birourilor sectiilor de votare din raza teritoriala a unitatilor penitenciarelor.

Cum voteaza marinarii

Marinarii nu vor putea vota daca nava se afla in mars. Unica varianta, potrivit legii, in care ar putea sa-si exercite dreptul constitutional de a vota este ca nava sa fie ancorata in vreun port dintr-un stat in care au fost amenajate sectii de votare si sa se deplaseze acolo.

Acelasi lucru este valabil si pentru personalul care lucreaza pe platformele maritime.

Cum voteaza militarii

Ministerul Apararii Nationale a anuntat ca s-au organizat sectii de votare pentru militarii care desfasoara misiuni in teatrele de operatiuni.

Astfel, militarii aflati din Afganistan pot vota la algerile prezidentiale in 3 sectii de votare, la Kabul, Kandahar si Qalat, in timp ce militarii desfasurati in Kosovo au la dispozitie 2 sectii, organizate la Peci si la Pristina.

Militarii romani care isi desfasoara activitatea in celelalte misiuni internationale pot vota la reprezentantele diplomatice ale Romaniei din tarile in care se afla.

Cadrele militare, elevii si studentii institutiilor militare de invatamant, soldatii si gradatii voluntar, precum si personalul civil pot sa-si exercite dreptul la vot, in conditiile legii, in localitatea de domiciliu sau de resedinta sau in garnizoanele in care isi desfasoara activitatea.

Urna speciala

Pot vota prin intermediul urnei speciale, pe baza cererilor de votare facute pana in preziua votarii, si depuse la presedintele biroului electoral al sectiei de votare in intervalul orar 18:00 - 20:00, urmatoarele categorii de alegatori:
- cei netransportabili din motive de boala sau invaliditate, numai daca acestia au facut o cerere scrisa, depusa cel mai tarziu in preziua votarii, si au anexat copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale din care sa rezulte ca sunt netransportabili;

- persoanele retinute, detinute in baza unui mandat de arestare preventiva, la cererea scrisa a acestora, depusa cel mai tarziu in preziua votarii;

- persoanele care executa o pedeapsa privativa de libertate, dar care nu si-au pierdut drepturile electorale, la cererea scrisa a acestora, depusa cel mai tarziu in preziua votarii

Presedintele biroului electoral al sectiei de votare poate aproba ca o echipa formata din cel putin doi membri ai biroului electoral sa se deplaseze cu urna speciala si cu materialul necesar votarii – stampila cu mentiunea "VOTAT", buletine de vot si timbre autocolante necesare pentru a efectua votarea.

In raza unei sectii de votare se utilizeaza o singura urna speciala. Urna speciala se poate deplasa numai in raza teritoriala arondata la respectiva sectie de votare si poate fi transportata numai de membrii biroului electoral al sectiei de votare.

Biroul Electoral Central a hotarat ca obligativitatea unei urne de vot speciale la fiecare local al sectiilor de votare se refera numai la localurile sectiilor de votare delimitate de catre primari prin dispozitie. La sectiile de votare speciale stabilite de Guvern prin hotarare si sectiile de votare organizate in strainatate, prin ordin al ministrul Afacerilor Externe nu vor exista urne de vot speciale.

Articol recomandat de sport.ro
”O echipă maghiară poate ajunge în Liga 1 din România. Anti-maghiarismul, tipic la București”. Reacție deplasată a fotbalistului ungur legitimat în România
”O echipă maghiară poate ajunge în Liga 1 din România. Anti-maghiarismul, tipic la București”. Reacție deplasată a fotbalistului ungur legitimat în România
Citește și...
Voteaza corect! Totul despre contraventii si infractiuni
Voteaza corect! Totul despre contraventii si infractiuni

Drept de vot au toti cetatenii romani care au 18 ani impliniti inclusiv in ziua alegerilor, cu domiciliul in tara sau in strainatate. Alegatorul are dreptul la un singur vot, in fiecare tur de scrutin organizat pentru alegerea presedintelui Romaniei.

Tot ce trebuie sa stiti despre desfasurarea alegerilor prezidentiale
Tot ce trebuie sa stiti despre desfasurarea alegerilor prezidentiale

Peste 18 milioane de romani sunt asteptati la urne, la 22 noiembrie, sa isi aleaga presedintele pentru urmatorii cinci ani.

Afla cum se va desfasura referendumul din 22 noiembrie
Afla cum se va desfasura referendumul din 22 noiembrie

In aceeasi zi cu alegerile prezidentiale, va avea loc si referendumul care supune la vot, prin “DA” sau “NU”, doua probleme: trecerea la parlament unicameral si reducerea numarului de parlamentari de la 471 la 300.

Recomandări
INTERVIU. Cum a urmărit Nicușor Dan seara în care Cîrstoiu a fost eliminat de PSD-PNL: ”M-am jucat cu copiii și m-am culcat”
INTERVIU. Cum a urmărit Nicușor Dan seara în care Cîrstoiu a fost eliminat de PSD-PNL: ”M-am jucat cu copiii și m-am culcat”

Primarul general Nicușor Dan nu a mai avut răbdare să stea până la finalul negocierilor PSD-PNL în seara zilei de luni, în care Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au decis soarta candidatului Cătălin Cîrstoiu, așa că s-a jucat cu copiii și ... s-a culcat.

Schimbarea la față a Rusiei. Cinci scenarii despre cum ar putea arăta această țară după Vladimir Putin
Schimbarea la față a Rusiei. Cinci scenarii despre cum ar putea arăta această țară după Vladimir Putin

"Ce se va întâmpla pe termen lung cu Rusia?" este marea întrebarea pe care foarte multă lume și-o pune, mai ales că nici măcar "Țarul de la Kremlin", Vladimir Putin, nu poate scăpa de moarte.

Cum răspunde Nicușor Dan la acuzațiile lui Piedone, că face ”blat politic” cu PSD-PNL: ”E o prostie. Nu e niciun blat”
Cum răspunde Nicușor Dan la acuzațiile lui Piedone, că face ”blat politic” cu PSD-PNL: ”E o prostie. Nu e niciun blat”

Nicușor Dan - candidat independent la Primăria Capitalei, susținut de Alianța Dreapta Unită (USR, PMP, Forța Dreptei) - nu exclude faptul ca Popescu Piedone, principalul său contracandidat, după cum crede chiar el, să se retragă din cursa electorală.