Peste 70 de milioane de americani și-au votat președintele. Cursă strânsă pentru Donald Trump și Joe Biden în statele cheie
Se strâng tot mai multe voturi anticipate în Statele Unite. Peste 70 de milioane de cetățeni și-au exprimat opțiunea, cu o săptămână înaintea alegerilor prezidenţiale.
Având în vedere cele 70 de milioane de voturi deja exprimate, prezența la vot a ajuns la jumătatea celei înregistrate în total în anul 2016, conform BBC.
Donald Trump, preşedintele candidat, face turul statelor indecise care pot înclina balanţa victoriei.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Iar rivalul său, democratul Joe Biden, s-a încumetat chiar la o incursiune în fieful tradiţional al republicanilor.
Joe Biden: ”Nu sunt mulţi experţi care să fi ghicit acum patru ani că un candidat democrat la alegerile prezidenţiale din 2020 va face campanie în Georgia, în ultima săptămână dinaintea alegerilor".
După nesfârşitul şir de acuze cu care a fost bombardat de Trump, Biden a contraatacat chiar pe teritoriul republicanilor.
Şi-a numit rivalul "escroc" şi a spus că preşedintele a "capitulat" în fața pandemiei. "A mărturisit-o chiar şeful administraţiei prezidenţiale", a punctat candidatul democrat.
Joe Biden: "A spus, citez, "Nu vom controla pandemia". E o capitulare, înclinarea steagului. Este o fereastră spre adevărul şocant de la Casa Albă".
Donald Trump: "Voi oferi prosperitate cum nu s-a mai văzut şi un vaccin sigur care va eradica virusul şi va pune rapid capăt acestei pandemii".
Preşedintele candidat ia la rând statele care pot înclina balanţa victoriei. În Michigan, Trump i-a prevenit pe alegători.
Donald Trump: ”Aceste alegeri sunt o chestiune de supravieţuire economică pentru Michigan. Dacă (Biden) câştigă, va creşte taxele la un nivel cum nu s-a mai văzut. El a spus-o. Este primul candidat pe care l-am văzut să promită: "Vă voi creşte taxele!".
Aproape nimeni nu respectă precauții elementare la mitingurile electorale ale republicanului, care continuă să susțină că pandemia e pe ducă, în contradicție cu toți experții.
Donald Trump: „A propos, din 4 noiembrie (după alegeri), n-o să mai vorbească nimeni de COVID.”
Melania Trump: ”Nu sunt de acord mereu cu felul în care spune lucrurile”
Şi prima doamnă a făcut campanie electorală pentru Donald Trump. Dar, în premieră, pe cont propriu, la un miting într-un stat cheie, Pennsylvania.
Melania Trump: "Nu sunt de acord mereu cu felul în care spune lucrurile. Dar este important pentru el să vorbească direct cu oamenii pe care îi serveşte".
Dintre cei peste 70 de milioane de alegatori care au votat deja anticipat, peste 46 de milioane şi-au exprimat opţiunea electorală prin poştă.
Asta înseamnă că ar putea dura zile sau săptămâni până vor fi contabilizate toate voturile prin corespondenţă.
Astfel, nu e sigur dacă numele câştigătorului va putea fi anunțat imediat.
Donald Trump: "Ar fi foarte, foarte corect şi foarte frumos dacă un câştigător ar fi declarat pe 3 noiembrie, în loc să se numere buletinele de vot vreo două săptămâni, ceea ce este total nepotrivit".
Sistemul electoral american face ca anumite state mai puţin populate să joace un rol important în alegerea preşedintelui.
Iar cursa în anumite state-cheie, cum sunt Arizona, Florida sau Carolina de Nord, este în continuare strânsă.
Republicanii invocă drept teme de interes economia și locurile de muncă, iar democrații - criza climatică și injustiția rasială, chiar dacă nici unii, nici alții nu-i prea simpatizează pe candidați.