QAnon, mișcarea teroristă care îl susține pe Trump. Mărturiile tulburătoare ale unui fost adept

Ultima actualizare: 28-10-2020 12:35

Statele Unite sunt controlate de traficanți de copii, pe care doar președintele Donald Trump îi poate învinge. Această teorie fantezistă, propagată pe internet de mișcarea QAnon, adună tot mai mulți adepți.

Deși FBI a catalogat-o drept "amenințare teroristă internă", Donald Trump a redistribuit zeci de mesaje ale adepților mișcării și mai mulți candidați pentru Congres nu-și ascund simpatia.

Experții se tem că o eventuală înfrângere a lui Trump îi "va împinge pe partizanii QAnon la acte violente". Un american a descoperit teoria în 2017 și a fost 2 ani subjugat de acest cult virtual.

Când a aflat de QAnon, Jitarth Jadeja avea 32 de ani și era căzut în hăul unei depresii.

Jitarth Jadeja, fost adept QAnon: „Îmi oferea un fel de confort. Nu mi-am dat seama ce impact nefast avea asupra mea. Nu mi-am dat seama cum, încet-încet, m-a rupt de realitate.”

Ce este QAnon

 

QAnon este o teorie a conspirației pro-Trump, având în centru un anonim Q, o „cârtiță” din cercul apropiat al președintelui.

Respectivul dezvăluie în postări criptate informații legate de comploturile unui "stat profund", controlat de pedofili care i se închină Satanei.

Din acest "stat profund" ar face parte responsabili din ministere, familiile Clinton, Rothschild, George Soros și vedete de la Hollywood.

Toți doresc, chipurile, instaurarea unei noi ordini mondiale, în care statele vor renunța la suveranitate în beneficiul acestei elite.

Donald Trump, eroul QAnon

 

Eroul adepților QAnon este președintele Donald Trump, care, chipurile, ar încercă să-i demaște și înlăture pe pedofilii pomeniți.

Jitarth Jadeja, fost adept QAnon: „Aș fi fost în al noulea cer s-o văd pe Hillary Clinton adusă în fața unui tribunal militar. Chestia asta mă macină până în ziua de azi, cât de fericit aș fi fost pentru ceva ce, în mod normal, mi-e cu totul străin.”

Cindy Otis, VP of Analytics, The Alethea Group: „Tindem să subestimăm atractivitatea acestor povești. Oamenii sunt în căutarea unor răspunsuri. Și e foarte convingător să audă că totul e parte a unei conspirații, că totul e orchestrat. Că te vânează o Cabala, care încearcă să-ți facă viață mizerabilă.”

Numărul adepților QAnon crește continuu, inclusiv în Europa.

Lisa Kaplan, Founder, The Alethea Group: „Aceste conspirații apar și se țes în zone obscure ale Internetului, pe diverse bloguri și forumuri. Îndată ce căștigă puțin teren, încep să se rostogolească până pe Twitter ori Facebook. Abia atunci devin periculoase.”

Avertismentul experților și al FBI

 

Pentru experți, să numești QAnon o teorie a conspirației înseamnă să-i subestimezi pericolul și forța organizațională. FBI a avertizat recent că asemenea teorii pot declanșa violențe, mai ales dacă partizanii teoriei se alătură în stradă adepților supremației rasei albe și altor extremiști.

Reddit și Twitter elimină conținut QAnon și închid conturile celor care împărtășesc aceste convingeri. Cu o lună înainte de alegerile prezidențiale, Facebook a anunțat interzicerea tuturor conturilor asociate QAnon.

Cindy Otis, VP of Analytics, The Alethea Group: „Nu exista vreo cale prin care să le elimini pe vecie de pe o rețea. Revin, totul e dinamic.”

Pentru Jadeja, primele fisuri au apărut când a început să observe inconsecvențe logice.

Jitarth Jadeja, fost adept QAnon: „Mă simțeam la pământ, ca niciodată. Cea mai neplăcută senzație din viața mea. Să nu mă mai pot încrede în propriile gânduri și emoții. Mă copleșea ura de sine.”

Donie O' Sullivan, CNN Reporter: „Este vreo cale de a-i salva și pe alții din bazaconia asta?”

Jitarth Jadeja, fost adept QAnon: „Da, este, dar trebuie procedat cu empatie și înțelegere, adică să nu-i judeci, să le permiți să-și păstreze un strop de demnitate, pentru că altfel cum se vor consola? Până la urmă, trebuie să recunoști că te-ai înșelat atât de tare ani la rand, că unii și-au bătut joc de tine, ai nevoie de un pic de încurajare ca să găsești drumul înapoi.”

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO