Calendarul învestirii lui Joe Biden în funcția de președinte al SUA. Ceremonia va avea loc abia în 20 ianuarie

Ultima actualizare: 10-11-2020 13:36
Joe Biden, Kamala Harris
AFP

Joe Biden va fi învestit drept al 46-lea președinte al Statelor Unite în data de 20 ianuarie 2021, într-o ceremonie care va avea loc în aer liber. Grandoarea ceremoniei ar putea fi redusă în contextul pandemiei de Covid-19.

„Mergem înainte, anticipăm o ceremonie de învestire în aer liber, dar la același nivel”, a spus senatorul republican Roy Blunt, membru al comisiei care organizează ceremonia, conform The New York Times.

Înainte de învestirea lui Joe Biden va avea loc ceremonia de învestire a vicepreședintelui Kamala Harris, în aceeași zi.

Cine plănuiește ceremonia de învestire a președintelui?

 

Încă din 1901, Comitetul Congresional pentru Ceremonii Inaugurale se ocupă de ceremonia de învestire a președintelui și a vicepreședintelui.

Comitetul alcătuit din șase persoane a început planificarea ceremoniei din 2021 încă din luna iunie, când au ales locul și bugetul de 1,5 milioane de dolari.

Tema celei de-a 59-a ceremonie de învestire va fi „Democrația noastră determinată: Construirea unei Uniuni Perfecte”.

Cine participă la ceremonia de învestire?

 

Numeroși oficiali americani și demnitari sunt așteptați la ceremonie, care va avea o capacitate de 1.600 de persoane.

În mod tradițional, există o platformă de învestire pe care stau președintele, vicepreședintele, familiile acestora, fostul președinte și vicepreședinte, alți foști președinți, diplomați, membri ai Congresului, guvernatori și alți invitați.

Cât durează discursul de învestire?

 

Fiecare președinte a ținut un discurs la ceremonia de învestire, care a variat însă ca durată.

În anul 2017, Donald Trump a vorbit timp de 16 minute în fața participanților și telespectatorilor.

Evenimentul nu a avut mereu loc în luna ianuarie

 

Data de 20 ianuarie a fost stabilită în anul 1933 drept ziua învestirii noului președinte în funcție. Înainte de acest an, ceremoniile aveau loc în general în data de 4 martie. De-a lungul timpului, ceremoniile au avut loc în mai multe date și în zece locații diferite.

George Washington, primul președinte al Statelor Unite, a fost învestit în funcție în data de 30 aprilie 1789, în Federal Hall din New York.

Prima ceremonie de învestire a lui Andrew Jackson, în data de 4 martie 1829, a fost prima ceremonie organizată în East Portico, în Capitoliu. Mulțimea a fost atât de fericită, încât s-au adunat spre noul președinte, care s-a refugiat în Capitoliu, de unde a plecat pe cal spre Casa Albă.

În 22 noiembrie 1963, ceremonia de învestire a lui Lyndon B. Johnson a fost una rapidă, la bordul aeronavei Air Force One în Dallas, după asasinarea președintelui John F. Kennedy.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO