Cine e Kamala Harris, prima femeie vicepreședinte al Statelor Unite

Ultima actualizare: 08-11-2020 20:49

Odată cu victoria lui Joe Biden, Kamala Harris devine prima femeie vicepreședinte al Statelor Unite.

Uneori este numită "Obama feminin". Ca și fostul președinte, Kamala Harris este metisă telegenică, și-a petrecut o parte din copilărie în străinătate, în Canada, este procuror, redutabilă în dezbateri și din ianuarie 2017 reprezenta Californiei în Senatul american. Are de partea ei carismă și o vastă experiență în funcții publice.

Cine e Kamala Harris, noul vicepreședinte al Statelor Unite

 

Kamala Harris: "Drumul pe care îl avem în față nu va fi ușor, dar America e pregătită... La fel, Joe și cu mine. Tu ai votat! Și ai transmis un mesaj clar: Ai ales speranța și unitatea, decența, știința și, da, adevărul. Tu l-ai ales pe Joe Biden să fie următorul președinte al Statelor Unite ale Americii".

Kamala Harris a aflat vestea cea mare când era la jogging: "Am reușit, am reușit Joe!"

Mai târziu, în discursul victoriei din Delaware, Joe Biden a prezentat-o cu admirație.

Joe Biden: "Și voi avea onoarea de a servi cu un vicepreședinte fantastic: Kamala Harris, care face istorie ca prima femeie, prima femeie de culoare, prima femeie cu origini din Asia de sud, prima fiică de imigranți aleasă vreodată (pentru o funcție de stat națională) în această țară".

Kamala - în sanscrita înseamnă "lotus" - s-a născut în 1964 la Oakland, California, din părinți imigranți, mama indiana și tatăl din Jamaica.

Amândoi erau prinși în lupta pentru drepturi civile care zguduia campusurile în acea vreme. Ei divorțează când Kamala și sora ei, Maya, erau încă mici. Fetele vor menține sporadic legătura cu tatăl lor, devenit profesor la Stanford.

„Mama știa că în țara ei de adopție, Maya și cu mine vom fi văzute ca negrese și era decisă să facă în așa fel încât să devenim femei negre mândre, care se simt bine în pielea lor”, scria Kamala Harris în autobiografia sa.

Kamala Harris: „Justiţie! Să vorbim despre justiţie! Pentru că realitatea este că, în America, o persoană de culoare nu a fost niciodată tratată drept o fiinţă umană deplină şi încă mai avem de muncă pentru a îndeplini acea promisiune (din Constituţie) privind egalitatea în faţa legii. Vom atinge acest obiectiv abia când vom reuşi să reformăm în mod semnificativ poliţia şi dreptul penal şi când vom recunoaşte şi rezolva problema rasismului sistemic.”

 

Ce funcții a deținut Kamala Harris

 

Licențiată în drept, la Harvard, Kamala Harris a devenit procuror districtual la San Francisco, în 2003, înainte să să fie numita procuror general al Californiei - cel mai important oficial apărător al legii, din cel mai populat stat al Americii.

Şi-a început cariera la Biroul Procurorului Districtual din Alameda, unde s-a axat pe cazurile de agresiuni sexuale asupra copiilor.

În 2003 a fost aleasă procuror districtual în San Francisco. Din această funcţie a inițiat un program pentru a oferi persoanelor aflate la prima abatere privind traficul de droguri o a doua şansă de a absolvi liceul şi de a se integra pe piaţa muncii.

În 2010, Kamala Harris devenea prima femeie de culoare aleasă procuror-general al Californiei, coordonând cel mai mare Departament de Justiţie, după cel federal. A gestionat un buget de 735 milioane de dolari, având în subordine peste 4.800 de angajaţi.

Se prezintă drept un procuror progresist. Dar, dincolo de amabilitate și un surâs radios, susține o abordare în forță împotriva infractorilor. Nu a sprijinit referendumul pentru schimbarea sistemului de pedepse foarte dure din California. De asemenea, s-a opus abolirii pedepsei cu moartea și nici nu a militat pentru o lege care ar fi creat comisii pentru examinarea abuzurilor polițienești.

Kamala Harris a candidat în alegerile primare pentru prezidențialele din 2020

 

În 2019 s-a lansat în cursa pentru alegerile primare pentru prezidențialele din 2020. Fără succes însă. Mai ales aripa stânga a partidului nu-i aprecia trecutul de procuror în aceste vremuri cu proteste împotriva violențelor polițiștilor. Stânga o acuză că este prea centristă - o Hillary Clinton care își schimbă poziția după cum bate vântul.

Așa că a renunțat la candidatura, în decembrie. După trei luni, Joe Biden a ales-o partenera lui politica în cursa pentru Casa Alba.

Kamala Harris: "Am fost mereu ghidată de primele cuvinte pe care le-am rostit într-o instanţă: "Kamala Harris, de partea poporului! "

Joe Biden a făcut anunțul pe 11 august.

Joe Biden: „Am auzit prima oară despre Kamala prin fiul meu Beau (decedat în 2015). Erau prieteni, au fost procurori generali în aceeaşi perioadă şi au purtat aceleaşi bătălii. Kamala – în California, Beau – în Delaware. Lupte care au contribuit la schimabrea întregii ţări. Ştiu cât de mult o respecta Beau pe Kamala şi munca ei. Şi, ca să fiu sincer, asta a contat pentru mine când am luat decizia să-i propun candidatura la funcţia de vicepreşedinte.”

Din 2014, Kamala Harris, în vârstă de 56 de ani, este căsătorită cu un avocat. Îi plac taioarele de culoare închisă și colierele cu perle.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO