ALEGERI PREZIDENTIALE 2014. Cei 6 candidati care au obtinut MAI PUTINE voturi decat semnaturi de sustinere

Ultima actualizare: 06-11-2014 06:41
depunere candidatura Teodor Melescanu la BEC

Pentru a candida la presedintia Romaniei, ai nevoie de o lista de 200.000 de sustinatori. Ce se intampla insa daca la alegeri nu obtii la fel de multe voturi?

Raspunsul e „nimic”. Si asta cu toate ca situatia nu e tocmai rara: 6 din cei 14 candidati care au intrat in primul tur al alegerilor prezidentiale din 2014 au obtinut mai putine voturi decat semnaturi. Mult mai putine.

Potrivit rezultatelor partiale de la BEC, anuntate dupa centralizarea a 98,30% din procesele verbale, sase dintre candidati – dintre care doi nu sunt la prima tentativa de a obtine functia suprema in stat – nu au reusit sa obtina nici macar voturile tuturor celor care au semnat pe listele de sustinatori. Pe primul loc se afla independentul Teodor Melescanu, care a luat 102.936 de voturi. Daca pe liste a avut minimul necesar, adica 200.000 de sustinatori, asta inseamna ca doar un pic peste jumatate dintre ei l-au votat.

Zsolt Szilagyi, candidatul Partidului Popular Maghiar din Transilvania, a obtinut doar 52.809 voturi. Dupa acelasi calcul, asta inseamna ca doar 26% dintre sustinatorii sai l-au votat. Independentul Gheorghe Funar a luat si mai putin – 44.932 de voturi – cu toate ca in 1992, cand a candidat la prezidentiale din partea PUNR, a strans aproape 1,3 milioane de voturi.

Vezi aici portretele tuturor candidatilor la alegerile prezidentiale din 2014

Ecologistul William Brinza a obtinut un rezultat asemanator cu Funar, fostul sau coleg din PRM: 42.640 de voturi. Socialistul Constantin Rotaru, care si el a mai candidat la functia suprema in stat in 2009, a primit 28.414 voturi, adica 14% dintre sufragiile sustinatorilor sai.

In fine, Mirel Amaritei, candidatul Partidului Prodemo, a luat 7.794 de voturi. Adica, din cei 200.000 de oameni care au semnat pentru a il sustine in cursa prezidentiala, mai putin de 3% au si pus stampila pe el la alegerile de duminica.

Este vorba despre date provizorii, dar dat fiind ca provin din peste 98% din sectiile de votare, e putin probabil sa se schimbe semnificativ odata cu afisarea rezultatelor finale. Insa numarul mic de voturi obtinut de acesti candidati poate sa ridice semne de intrebare asupra corectitudinii listelor de sustinatori depuse la BEC.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO