PORTRET DE CANDIDAT, ep. 12: William Branza. Fostul deputat de diaspora vrea sa devina un presedinte verde

Ultima actualizare: 17-11-2014 00:07
William Branza

Deputat pentru trei partide, William Branza candideaza la functia suprema din partea celui de-al patrulea. Si, cu toate ca a fost asociat mai degraba cu romanii din strainatate, acum vrea sa fie presedintele tuturor

S-a nascut in 1972 la Carbunesti (Prahova), si a intrat la Academia de Politie. In vreme ce studia dreptul a devenit si director al unei firme din Ploiesti la doar 20 de ani. A fost cadru didactic la mai multe universitati, dar nu a avut legaturi cu politica, ci doar cu dreptul si afacerile pana in 2004.

Indiferent ce candidat votezi, nu-i lasa pe altii sa iti aleaga viitorul. Spune YES LA VOT! Aici gasesti portretele candidatilor si mesajele unor romani care te inspira sa nu-i lasi pe altii sa iti aleaga presedintele.

De la PRM la PD via PP
In acel an a intrat in Parlament ca deputat, pe listele Partidului Romania Mare, condus de actualul sau contracandidat, Corneliu Vadim Tudor. Nu a stat insa mult in PRM: in 2005, cand Vadim a intrat in conflict cu Corneliu Ciontu, care dorea sa modernizeze formatiunea politica si sa modereze discursul nationalist al acesteia, PRM s-a rupt iar Brinza a plecat cu Ciontu in nou–formatul Partid Popular.

Un an mai tarziu, Partidul Popular a disparut, in urma contestatiilor formulate de PRM. Ciontu a trecut la PNG-ul lui George Becali, in vreme ce Brinza a preferat Partidul Democrat, aflat in acel moment la guvernare. La alegerile din 2008 a castigat un nou mandat de parlamentar, insa pentru PDL (noul nume PD), unde a primit temporar si sefia organizatiei de diaspora.

Capodopera lui Brinza
Doua episoade l-au adus in atentia opiniei publice in acesti ani: in 2009, intr-o dezbatere TV, a declarat ca ateii sunt oameni periculosi. Doi mai tarziu, tot la un post de televiziune, insa de data aceasta unul public, William Brinza a fost elogiat de un profesor universitar, care l-a declarat „ liantul si motorul romanilor din strainatate”, cel ce le restabileste onoarea, le sterge lacrimile si le aduce „umarul personal” compatriotilor din diaspora. Iar in final, dupa ce l-a comparat cu Eliade si Sorescu, profesorul a proclamat ca „armonia spatiului ocupat de romani in exteriorul granitelor este capodopera lui William Branza

Inainte de alegerile din 2012 au aparut insa probleme pentru William Brinza. Candidatii PDL trebuiau sa treaca de o comisie de etica condusa de Monica Macovei, actuala sa rivala la prezidentiale.  Brinza a fost printre cei care au picat, probabil din cauza unor articole aparute in presa privind presupuse afaceri ale sale cu regii de stat. Cu tot avizul negativ primit de la Macovei, Brinza a candidat – si nu a reusit sa fie ales.

Ramas fara nicio functie publica, a parasit partidul in vara acestui an, dupa ce l-a criticat pe Vasile Blaga. Dupa cateva zile si-a anuntat candidatura la presedintie din partea Partidului Ecologist Roman, cu sloganul „Sa le spargem gasca!” si un program legat mai ales de probleme de mediu.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO