INCIDENTE ALEGERI PREZIDENTIALE 2014. Un sucevean a vrut sa voteze avand o copie a cartii de identitate lipita pe un carton

×
Codul embed a fost copiat

StirilePROTV.ro va tine la curent, pe tot decursul procesului de vot, cu cele mai noi informatii si cu INCIDENTELE de la ALEGERILE PREZIDENTIALE 2014.

ALEGERI PREZIDENTIALE 2014, 2 NOIEMBRIE. Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV #yeslavot

Luni, 3 noiembrie 2014

Ora 2:00 - Purtatorul de cuvant al PSD Cluj, lovit de un fost PSD-ist originar din Congo, la protestul ACL

Purtatorul de cuvant al PSD Cluj, Horia Nasra, a fost lovit cu pumnii si picioarele, duminica seara, in timp ce se afla in zona Prefecturii Cluj, unde a avut loc un protest al ACL, de un fost membru al PSD, originar din Congo, despre care a sustinut ca ar fi fost instigat de catre membrii ACL. Horia Nasra se afla in zona Prefecturii Cluj, unde discuta cu participantii la manifestarea ACL, incercand sa afle motivele protestului, transmite corespondentul MEDIAFAX. La un moment dat, in zona a ajuns Gaston Bienvenu Mboumba Bakabana, un barbat originar din Congo, care traieste in Romania si care a fost membru al PSD, dar a fost exclus ulterior din acest partid. El l-a lovit cu pumnii si picioarele pe Nasra, moment in care au intervenit jandarmii care supravegheau protestul si care l-au dus pe agresor intr-o duba. Horia Nasra a declarat ca Gaston Bienvenu Mboumba Bakabana a fost instigat de catre membrii ACL care protesteaza. "Nu stiu de ce am fost agresat, dar stiu ca persoana care m-a lovit cu pumnii si picioarele a fost instigata de membrii ACL. Voi depune plangere la Politie", a spus Nasra.

Citește și
alegeri
"O fosta tara comunista da testul anticoruptiei pe 2 noiembrie". Cum se vad alegerile din Romania in strainatate
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

Gaston Bienvenu Mboumba Bakabana, un inginer de culoare originar din Congo, a fost ales, in august 2009, la doua luni dupa ce fusese primit in PSD, in functia de vicepresedinte al Tineretului Social Democrat (TSD) Cluj-Napoca. Mboumba Bakabana este originar din Congo si locuieste in Romania din anul 1995. Acesta a absolvit Institutul Politehnic din Bucuresti, Facultatea de Microelectronica si Telecomunicatii, obtinand diploma de inginer. Mboumba Bakabana locuieste in comuna Floresti si este director al unei companii de constructii. Ulterior, el a fost exclus din PSD.

Duminica, 2 noiembrie 2014

Ora 20:40 176 de sesizari privind incidente electorale.

Duminica, pana la ora 20.00, au fost inregistrate 176 de sesizari privind posibile contraventii sau infractiuni electorale, 71 dintre acestea nefiind confirmate, a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog, potrivit Mediafax

Efectivele MAI au asigurat interventia la toate incidentele care au fost semnalate, verificarea sesizarilor primite urmand sa continue si in orele urmatoare, a precizat Dajbog.Reprezentanta MAI a precizat ca au fost constatate 52 de contraventii, sanctionate cu amenzi in valoare de 19.750 de lei. De asemenea, au fost aplicate cinci avertismente scrise.

Alte 26 de sesizari vizeaza posibile fapte penale pentru care sunt cercetate 25 de persoane, insa nicio pesoana nu a fost retinuta sau arestata. Purtatorul de cuvant al MAI a mai precizat ca la sectiile din Capitala unde presedintii sectiilor au solicitat mai multe declaratii pe proprie raspundere, acestea au fost transmise.

Angajatii MAI raman in dispozitiv si dupa ora 21.00, cand se incheie votarea, pentru a asigura paza buletinelor de vot, a proceselor verbale si a celorlalte materiale folosite in sectiile de votare pe timpul transportului catre birourile electorale judetene.
 

ora 20:00 O femeie din Timisoara a descoperit ca pe liste, in dreptul numelui sau, era deja semnatura ca ar fi votat

Cele mai multe plangeri au venit de la cetatenii care au vrut sa voteze pe liste suplimentare. Multi s-au trezit ca nu pot, pentru ca sectiile de votare nu mai aveau cereri, asa ca oamenii au fost trimisi la alte sectii, unde au dat insa peste aceeasi problema. Abia dupa ora 17:00 Ministerul de Interne a anuntat ca primariile au gasit o solutie.

Multi romani pe care alegerile i-au prins departe de casa au avut de patimit pana cand au reusit sa voteze. In Gara de Nord din Capitala, de exemplu, probabil cel mai circulat punct de pe harta sectiilor de votare, alegatorii s-au trezit ca sunt indrumati spre scolile din zona. Aici ba lipseau buletinele de vot, ba se terminasera documentele prin care fiecare declara ca n-a votat in alta parte.

Intr-un final, unii alegatori au plecat fara sa poata vota. La fel s-a intamplat si la sectia amenjata la conservatorul din Capitala, unde zeci de oameni au fost trimisi la alte sectii, pentru ca nu mai erau liste suplimentare. "Eu tocmai am ajuns la aeroport si am venit direct la vot si nu ma lasa sa votez mi se pare inadmisibil asa ceva", a sustinut un roman.

Si la o sectie din Timisoara, mai multi alegatori din alte orase s-au trezit ca nu pot vota pe listele suplimentare. Desi initial li s-a spus sa astepte pana ce vor face rost de actele necesare, declaratii si tabele. Cozi au fost si la sectia de votare amenajata in campusul universitar Grozavesti, in care stau aproape 20 de mii de studenti. "Daca e nevoie sa stau 3 ore, stau 3 ore, doar pentru a vota!" a sustinut un student.

Tot in Timisoara, o femeie s a trezit ca pe liste, in dreptul numelui sau, era deja semnatura ca ar fi votat.

Reporter: Cum se poate asa ceva?
Pres. sectie: Doamna Balta Aneta a semnat mai sus.
Reprezentant comisie: A fost o greseala, din cauza varstei..nascuta in '48.

Peste 270 de pacienti internati in Spitalul Judetean din Arad nu au putut vota, desi au cerut urna mobila, pentru ca angajatii unitatii medicale au depus cererea dupa termenul limita stabilit, cu un minut intarziere.



ora 18:45 Un sucevean a vrut sa voteze avand o copie a cartii de identitate lipita pe un carton

Un sucevean a vrut sa voteze la alegerile prezidentiale identificandu-se cu copia de pe cartea de identitate, pe care o lipise pe un carton, el spunand ca nu-si mai gaseste actul de identitate, transmite Mediafax.Potrivit lui Teodor Sarghe, membru al Biroului Electoral Judetean Suceava, un barbat a venit la sectia numarul 387 din comuna Mitocu Dragomirnei sa-si exercite dreptul la vot, insa nu i s-a permis pentru ca nu avea cartea de identitate in original.

El a spus ca barbatul respectiv avea asupra lui o copie dupa cartea de identitate, pe care o lipise pe un carton decupat la dimensiunile unei carti de identitate originale. Barbatul a recunoscut ca si-a pierdut cartea de identitate si ca a crezut ca se poate identifica prin copia pe care o are.El nu a insistat sa voteze si a promis ca pe viitor va avea grija sa aiba asupra lui cartea de identitate originala.

ora 18:20 Peste 90 de sesizari la MAI. In Dambovita s-ar fi impartit "pomeni" electorale

 In cele zece ore care au trecut de la deschiderea urnelor au fost facute 91 de sesizari privind incidente la alegerile prezidentiale, cele mai multe vizand sfatuirea alegatorilor cu ce candidat sa voteze, iar dintre situatiile semnalate, 40 nu s-au confirmat, potrivit Ministerului Afacerilor Interne.

La nivel national au fost constatate 21 de contraventii, pentru care s-au dat amenzi in valoare de 7.000 de lei, iar in alte 21 de situatii sunt efectuate cercetari pentru savarsirea unor posibile infractiuni, in cele mai multe cazuri fiind vorba de corupere a alegatorilor sau impiedicarea dreptului de a vota, a precizat purtatorul de cuvant al MAI, citat de Mediafax.

Cele mai multe evenimente, respectiv peste 60 la suta, au fost sesizate in mediul rural. De asemenea, aproape 60 la suta dintre sesizari au fost primite prin numarul de urgenta 112, noua la suta, de la partidele politice, iar alte sapte procente au fost sesizari din oficiu ale angajatilor MAI.

Oficialii MAI au dat si cateva exemple de incidente sesizate in ziua alegerilor. Astfel, un barbat din Sibiu care a vrut sa voteze la o sectie din judetul Valcea a reclamat faptul ca nu i s-a permis sa isi exprime optiunea de vot. In urma verificarilor s-a stabilit ca barbatul a refuzat sa declare in scris, pe propria raspundere, ca nu a votat si nu va mai vota in acest tur de scrutin.

In judetul Vrancea, politistii de la Postul de Politie Tifesti au fost sesizati, prin numarul 112, de faptul ca un cetatean a fost impiedicat sa-si exercite dreptul la vot de catre presedintele unei sectii de votare. In urma verificarilor a rezultat faptul ca barbatul a incercat sa voteze la o alta sectie de votare decat cea la care era arondat, din aceeasi localitate.

In judetul Arges, la Pitesti, s-a intocmit un dosar penal pentru tentativa de frauda la vot pe numele unui barbat care a incercat sa introduca in urna doua buletine de vot. Barbatul a fost observat de membrii sectiei de votare chiar inainte sa introduca in urna cel de-al doilea buletin de vot.

In judetul Dambovita, politistii fac cercetari in urma primirii unei sesizari privind oferirea de bunuri alegatorilor, pentru a-i determina sa voteze un anumit candidat.
 

ora 17.00 Romanii pe care scrutinul prezidential i-a prins pe drumuri, departe de casa - au avut parte de o zi extrem de agitata. In Gara de Nord din Capitala, de exemplu, poate cel mai circulat punct de pe harta sectiilor de votare, alegatorii s-au trezit ca sunt indrumati spre scolile din zona. Aici ba lipseau buletinele de vot, ba se terminasera documentele prin care fiecare declara ca n-a votat in alta parte.

La sectia de votare nr.86, amenajata in cadrul Muzeului CFR, (fiind de altfel cea mai apropiata sectie de votare de Gara de Nord, unde nu exista asa ceva) au venit toti cei care lucreaza in zona, dar nu au buletin de Bucuresti sau cei care urmau sa plece din Bucuresti spre localitatile de domicicliu, dar si-au dat seama ca nu mai au timp sa voteze. Nu mai ca, surpriza, au fost refuzati si s-au invocat mai multe motive: ca lipsesc tabelele cu listele suplimentare sau ca lipsesc acele adeverinte pe care alegatorii trebuie sa le semneze ca n-au mai votat in alta parte. Bineinteles, oamenii au fost nemultumiti si a iesit cu scandal. Ei spun ca situatia este cu atat mai grava pentru ca nu au fost lasati sa voteze nici la scolile din apropiere.

CITITI SIALEGERI PREZIDENTIALE 2014. Scandal in Cluj unde sute de studentii nu pot vota deoarece s-au terminat formularele

ora 16:40 Politia cerceteaza o sesizare ACL potrivit careia primarul din Reghin duce romi sa voteze

Politia Mures face cercetari la Reghin, dupa ce ACL a depus la BEJ o sesizare potrivit careia primarul localitatii, Maria Precup, transporta cetateni de etnie roma din cartierul Apalina la sectiile de votare cu masini ale unei societati de constructii, insa edilul declara ca nu a iesit din birou.Potrivit reprezentantilor Politiei Mures, Biroul Electoral Judetean a transmis, duminica, doua sesizari primite de la ACL, in care semnaleaza presupuse nereguli in ceea ce priveste procesul de votare la Reghin, transmite Mediafax. Astfel, a fost sesizat faptul ca primarul din Reghin, Maria Precup, transporta cetateni de etnie roma din cartierul Apalina la sectiile de votare cu masini ale unei societati de constructii, alaturi de liderul romilor.  Politia face cercetari in acest caz.La randul sau, primarul din Reghin, Maria Precup, a declarat pentru Mediafax ca duminica nu a iesit din birou, astfel ca este exclus sa se confirme sesizarea ACL.

ora 16:35 ACL Iasi reclama BEJ ca in doua comune postasii impart tichete sociale in fata sectiilor de votare

Reprezentantii ACL Iasi au reclamat la Biroul Electoral Judetean (BEJ) ca in doua comune iesene postasii impart tichete sociale si carduri de sanatate chiar in fata sectiilor de votare, transmite Mediafax. Purtatorul de cuvant al Biroului Electoral Judetean (BEJ) Iasi, Marian Grigoras, a declarat pentru Mediafax ca reprezentantii ACL au reclamat ca in localitatile Ciortesi si Scheia postasii ar imparti tichete sociale si carduri de sanatate celor care vin la vot.”Am directionat cele doua cazuri catre Politia judetului, care va face cercetari”, a precizat purtatorul de cuvant al BEJ Iasi.

ora 16:30 Buzau: Sesizarile ACL la BEJ privind solicitarile pentru urna mobila la doua sectii, respinse

Sesizarile depuse de ACL la BEJ Buzau in care se reclama ca solicitarile pentru urna mobila la doua sectii din Blajani nu au fost insotite de acte medicale complete au fost respinse, reprezentantii BEJ spunand ca evidentierea afectiunii ar insemna prejudicierea confidentialitatii alegatorului.

Potrivit presedintelui BEJ Buzau, judecatorul Mihail Stanescu, reclamatiile ACL au vizat modul in care s-au facut solicitarile pentru urna mobila la sectiile 160 si 161 din satele Blajani si Soresti, comuna Blajani.

El a precizat ca ACL a sesizat ca socilitarile pentru urna mobila la cele doua sectii de votare nu au fost insotite de acte medicale complete, in care sa fie specificata afectiunea fiecarui solicitant, astfel incat sa reiasa ca persoanele in cauza sunt netransportabile. Mai mult, ACL a reclamat ca toate cererile pentru urna mobila ar fi avut acelasi scris.
Potrivit lui Stanescu, cele doua reclamatii au fost respinse cu majoritate de voturi de BEJ Buzau.

ora 16:08 Cluj: O stampila cu mentiunea "Votat” a disparut dintr-o sectie de votare; ACL a sesizat BEJ

ACL a sesizat, duminica, Biroul Electoral Judetean (BEJ) Cluj, ca in sectia de votare nr. 2 din Cluj-Napoca a disparut o stampila cu mentiunea "Votat”.

In sesizarea depusa la Biroul Electoral Judetean, ACL Cluj arata ca la sectia de votare nr. 2 de la Colegiul Economic ”Iulian Pop” din Cluj-Napoca a disparut o stampila de vot, care trebuie gasita pentru a nu fi folosita la stampilarea unor buletine de vot.

Presedintele sectiei de votare nr. 2, Elena Rusu, a declarat ca stampila a disparut in intervalul orar 12.30 - 12.55, fiind facute demersuri pentru recuperarea acesteia.

"Cred ca stampila a fost luata de cineva din greseala, verificam pe camerele de supraveghere. Sectia functioneaza in continuare, avem patru stampile cu mentiunea «Votat», fata de cinci cate am primit initial”, a spus Rusu.

Presedintele BEJ Cluj, Monica Trofin, a declarat, la randul sau, ca a fost sesizata Politia in acest caz.

ora 14:54 Dosar penal, deschis dupa ce o sectie din Resita a anuntat lipsa a 400 de buletine de vot

Politistii au deschis un dosar penal pentru neglijenta in serviciu, dupa ce presedintele unei sectii de votare din Resita a anuntat ca ar lipsi 400 de buletine de vot, desfasurarea procesului electoral nefiind insa afectata de acest incident.

"Referitor la situatia de la o sectie de votare din Caras-Severin, unde presedintele sectiei a sesizat lipsa a 400 de buletine de vot, se fac verificari si a fost intocmit un dosar penal pentru neglijenta in serviciu. Sesizarea a fost facuta si la Politie si la Biroul Electoral Judetean. S-au cerut clarificari de la presedintele biroului electoral al sectiei de votare si de la loctiitorul acestuia", a anuntat purtatorul de cuvant al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog.

Tot referitor la acest caz, oficialul MAI a precizat ca nu a fost necesara aducerea lor la Politie a celor doi membri ai sectiei de votare.

"Avand in vedere ca la fiecare sectie de votare s-au alocat, conform legii, un numar de buletine de vot cu 10% mai mare decat numarul alegatorilor, lista celor 400 de buletine de vot nu impiedica desfasurarea procesului electoral. De altfel, sectia de vot nu a fost inchisa, iar procesul de votare se desfasoara, in continuare, fara probleme", a mai spus oficialul MAI.

Pe timpul noptii, a subliniat Dajbog, paza sectiei de votare a fost asigurata de jandarmi, iar duminica dimineata sectia de votare a fost predata, in baza unui proces verbal, presedintelui sectiei de votare, "cu sigiliile intacte si fara a fi constatate urme de efractie".

ora 14:30  BEJ Constanta, sesizat de ACL ca intr-o localitate au votat pe liste suplimentare zeci de botosaneni

Reprezentantii Aliantei Crestin Liberale Constanta au reclamat Biroului Electoral Judetean (BEJ) ca in localitatea Mihail Kogalniceanu au votat pe liste suplimentare 46 de persoane din judetul Botosani, care ar fi fost aduse cu un autocar, transmite Mediafax. Potrivit reprezentantilor ACL, in jurul orei 12.00 pe listele suplimentare din sectiile de votare 483 si 484 din incinta gradinitei ”Piticot” din localitatea Mihail Kogalniceanu au votat 46 de persoane din judetul Botosani, care ar fi fost aduse cu un autocar cu numere de inmatriculare din Botosani. In reclamatia depusa la BEJ Constanta, ACL sustine ca autocarul respectiv a parasit judetul Constanta si s-ar indrepta catre Braila.

ora 13:40 Galati: ACL a cerut BEJ decizie de interzicere a fotografierii votului; BEJ: Legea nu interzice

ACL a depus, diminica, o sesizare la Biroul Electoral Judetean Galati in care semnala ca membrii birourilor sectiilor de votare au primit sms-uri in care se arata ca este permisa fotografierea votului si au cerut emiterea unei decizii prin care sa fie interzis acest lucru, BEJ respingand sesizarea.

Presedintele PDL Galati, Doru Razmerita, a declarat ca textul sms-urilor primite de membrii birourilor sectiilor de votare era urmatorul: "Buna ziua. Am vorbit cu domnul Popa. S-a modificat legea, fiecare alegator poate, daca doreste, sa isi fotografieze votul. Atentie marita si comunicati orice neregula". Reprezentanti ai ACL au declarat ca sms-urile au fost trimise de consilierul local PSD, Marius Humelnicu.

Contactat de Mediafax, el a confirmat ca a trimis sms-urile respective, spunand ca fost vorba de o eroare din partea sa si ca ulterior a revenit cu un sms in care arata ca, de fapt, membrii birourilor sectiilor de votare pot solicita presedintilor copii dupa listele speciale la sfarsitul procesului electoral, iar daca sunt refuzati le pot fotografia.
Purtatorul de cuvânt al Biroului Electoral Galati Andi Mihalache a declarat ca sesizarea ACL a fost respinsa, sustinând ca nicio lege nu prevede interzicerea fotografierii votului.

Mihalache a precizat ca membrii BEJ Galati au discutat si cu cei de la Biroul Electoral Central despre aceasta sesizare. "Nu se prevede in niciun act normativ aferent alegerilor pentru presedintele Romaniei interzicerea fotografierii buletinului de vot. In unanimitate BEJ a respins sesizarea ACL", a spus Mihalache.Reprezentanti ai BEC au precizat ca legea privind alegerile prezidentiale nu contine prevederi prin care sa fie interzisa fotografierea votului si, de asemenea, nu exista nici vreo decizie a Biroului care sa contina o astfel de interdictie.

ora 12:39 Presedintele unei sectii de votare dintr-o comuna din judetul Giurgiu i-ar fi sfatuit duminica alegatorii pe cine sa voteze, au anuntat oficialii Ministerului Afacerilor Interne (MAI), care au precizat ca, din primele verificari, incidentul nu se confirma, potrivit Mediafax.

In acelasi judet, se fac cercetari privind un conflict ce ar fi aparut intre primarul unei localitati si membrii sectiei de votare, incident care, de asemenea, nu s-a confirmat dupa primele cercetari. "In judetul Giurgiu a fost inregistrata o semnalare cu privire la faptul ca presedintele unei sectii de votare sfatuieste alegatorii cu cine sa voteze. Va reamintesc ca aceasta contraventie se pedepseste cu amenda cuprinsa intre 1.500 si 4.500 lei.

Tot in Giurgiu se fac cercetari dupa ce intr-o sectie de votare a fost sesizata o situatie conflictuala intre primarul localitatii si membrii sectiei de votare. Din primele verificari efectuate de catre politie in ambele cazuri, aspectele semnalate nu se confirma", a declarat purtatorul de cuvant al MAI, Monica Dajbog.

ora 12:20 Presedintele unei sectii de votare din Resita a anuntat ca ar lipsi 400 de buletine de vot, incidentul reclamat fiind verificat de angajati ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI), au declarat, pentru MEDIAFAX, surse din Politie.

Pana la ora transmiterii acestei stiri, nu s-a confirmat faptul ca la respectiva sectie lipsesc 400 de buletine de vot, au mai spus sursele citate.

ora 12:12 ACL sustine ca in Dambovita presedintele BEJ nu verifica documentele medicale atasate solicitarilor pentru urna mobila, iar in localitatea Voluntari, din judetul Ilfov, presedintele unei sectii de votare i-ar fi obligat pe membrii comisiei sectiei de votare sa semneze "in alb" procesul-verbal.

Prezentam integral comunicatele ACL referitoare la sesizarile depuse: - Alianta Crestin Liberala a contestat, la Biroul Electoral Central, comportamentul abuziv si discriminatoriu al presedintelui Biroului Electoral Județean Dambovita, judecator Gabriel Balasa. Domnia sa intelege sa ia deciziile de unul singur, prin anularea rolului legal al BEJ, izolandu-se intr-un birou personal, unde are acces doar secretariatul tehnic permanent. De asemenea, presedintele BEJ Dambovita refuza sa dea curs Deciziei BEC nr. 109/D/31.10.2014, de verificare – macar sumara – a documentelor medicale care justifica solicitarile pentru urna mobila, in conditiile in care au fost inregistrate numeroase sesizari privind abundenta de solicitari ”tip” initiate de PSD in acest sens.

Alianța Crestin Liberala Dambovita apreciaza ca se impune sanctionarea dlui presedinte Gabriel Balasa in conformitate cu prevederile legale in vigoare. - In cursul acestei dimineti, la sectia de votare nr.78 din localitatea Voluntari, judetul Ilfov, au avut loc o serie de incidente foarte grave, care pun in pericol desfasurarea corecta a scrutinului electoral. Astfel, presedintele secției de votare, Alexandra Verdes, a obligat membrii comisiei de votare sa semneze "in alb” procesul verbal, in caz contrar amenințandu-i ca vor fi exclusi din componenta sectiei. Conform legii 370/2004, art.49 alin.1 “dupa deschiderea urnelor și numararea voturilor, presedintele biroului electoral al sectiei de votare intocmeste un proces verbal...”.

De asemenea, potrivit art. 55 lit. s din legea citata este interzisa intocmirea "de catre birourile electorale ale secțiilor de votare a proceselor verbale cu incalcararea dispozițiilor legii". Avand in vedere toate aceste incidente, Partidul Național Liberal a solicitat BEJ Ilfov inlocuirea de urgența a Alexandrei Verdes din funcția de președinte al secției de votare nr.78 din localitatea Voluntari. Totodata, PNL va depune plangere penala impotriva Alexandrei Verdes pentru infracțiunea de fals intelectual

ora 10:13 Un membru al unei sectii de votare din judetul Suceava a fost preluat de o ambulanta, duminica dimineata, dupa ce a suferit un atac de epilepsie.

Prefectul judetului Suceava, Florin Sinescu, a declarat ca un incident a fost inregistrat duminica dimineata la o sectie de votare din comuna Fantanele, unde un membru al biroului sectiei de votare a suferit un atac de epilepsie.

Barbatul a fost preluat de o ambulansa si transportat la spital, iar sectia de votare respectiva functioneaza acum cu un membru mai putin.

ora 08:05 Peste 50 de mii de angajati ai Ministerului de Interne - politisti, jandarmi, politisti de frontiera si pompieri -  au fost mobilizati pentru primul tur de scrutin al prezindentialelor. Dintre acestia, peste 30 de mii vor asigura paza la sectiile de votare.

ora 07:59 Atunci cand porniti spre sectia de votare este bine sa va stiti drepturile, dar si obligatiile legate de exercitarea votului. Altfel riscati sa platiti amenzi foarte mari sau chiar sa ajungeti in fata instantei.

Cele mai aspru pedepsite infractiuni sunt votul multiplu si luarea sau oferirea de mita electorala. Exista insa si situatii in care votul va poate fi anulat pentru nereguli in sectia de votare.

Daca sunteti cumva tentati sa acceptati cadouri in bani, alimente sau alte obiecte pentru a oferi votul unui candidat, ganditi-va de doua ori inainte, pentru ca puteti ajunge dupa gratii.

Atat oferirea cat si primirea de mita electorala sunt pedepsite de lege cu pana la 3 ani de inchisoare. La fel si tentativele de comitere a acestor infractiuni.

De asemenea, cat va aflati in sectia de votare, ar fi bine sa nu folositi telefoanele sau aparatele de inregistrat, chiar daca membrii sectiei nu au voie sa va controleze. Daca va fotografiati votul, se poate presupune ca vreti sa demonstrati ca ati votat cu cine vi s-a cerut, ca sa primiti bani sau alte foloase. Si nici pe siteurile de socializare nu este prea intelept sa-l postati, pentru ca votul este secret.

Cei care vor continua sa faca propaganda electorala in ziua votului sau vor incerca sa-i sfatuiasca pe alegatori cu cine sa voteze, trebuie sa fie pregatiti sa plateasca o amenda intre 1.500 si 4.500 de lei.

Riscati sa ajungeti la puscarie intre 6 luni si 3 ani si daca votati fara sa detineti acest drept, sau folositi un act de identitate fals. La fel si daca va exercitati acest drept de doua sau mai multe ori, votand la sectii diferite sau introducand in urna mai multe buletine. De fiecare data dupa alegeri, partidele s-au acuzat reciproc ca au fraudat votul. Cel mai des este invocata metoda autobuzul, prin care alegatorii erau transportati cu microbuze in diferite localitati, ca sa voteze de mai multe ori.

Cea mai mare pedeapsa pentru comiterea acestei infractiuni a fost primita in 2010, cand un barbat din Mehedinti a fost condamnat la patru ani de inchisoare. Iar saptamana trecuta au avut loc la Bucuresti audieri de amploare in dosarul referendumului din 2012. Aproape 300 de oameni, majoritatea persoane in varsta, din Olt, Teleorman, Vrancea si Gorj, au fost adusi cu autocarele in Capitala pentru ca au fost citati ca martori. Ei au fost nevoiti sa-i lamureasca pe magistrati daca au fost sau nu la vot pentru demiterea lui Traian Basescu.

Pedepse aspre cu inchisoarea intre 6 luni si 7 ani risca si cei care folosesc acte false ori impiedica un alegator sa voteze, sechestrandu-l sau lovindu-l. Amenzi intre 4.500 si 10 mii de lei sunt prevazute si pentru membrii sectiilor de votare daca trec pe listele electorale persoane care nu au drept de vot.

La randul lor, presedintii sectiilor de votare pot avertiza alegatorii daca zabovesc prea mult in cabina de vot. Fiti atenti sa va recuperati buletinul la finalul votului si sa returnati stampila. Au fost cazuri in care procesul de vot s-a suspendat pana cand politia i-a dat de urma celui care a plecat cu stampila.

In ziua votului, consumul si vanzarea de alcool sunt interzise in preajma sectiilor de votare, iar cine nu respecta aceasta prevedere ar putea fi santionat cu amenda intre 1.500 si 4.500 lei.

ora 07:50 O secție de votare din Bistrita-Nasaud a ramas fara curent electric, cu aproximativ trei ore inainte de inceperea scrutinului, dupa ce o masina a intrat intr-un stalp de electricitate si l-a rupt, iar angajații primariei au adus un generator, astfel ca secția de votare a fost deschisa la ora 7.00, potrivit Mediafax.

Sectia de votare din satul Mocod, judetul Bistrita-Nasaud, a ramas fara curent electric in noaptea de sambata spre duminica, dupa ce o mașina a intrat intr-un stalp de electricitate, pe care l-a rupt. Mircea Runcan, primarul comunei Nimigea, de care aparține satul Mocod, a declarat ca accidentul s-a petrecut in jurul orei 03.00, intr-o curba de pe DN 17 D. “Un autoturism Mercedes a intrat intr-un stalp si a lasat in bezna o parte din satul Mocod. Noi avem generator la Primarie si l-am dus de urgenta acolo, l-am montat, astfel ca secția de votare s-a putut deschide la ora 7.00. Electrica lucreaza acum sa remedieze avaria”, a spus primarul.

Presedintele Biroului Electoral Judetean Bistrita-Nasaud, judecatorul Ioan Parauan, a declarat ca acesta a fost singurul incident inregistrat in județ inainte de deschiderea urnelor, iar situația s-a rezolvat dupa aducerea generatorului, care a permis deschiderea secției de votare duminica dimineața, la ora 7.00.

Este singurul incident pe care l-am avut inainte de deschiderea sectiilor de votare, dar in curs de remediere”, a spus Ioan Parauan. In Bistrita-Nasaud, sunt asteptati la urne 262.104 de cetateni cu drept de vot, in judet fiind amenajate 313 sectii de votare, din care 57 in municipiul Bistrita. Pentru judetul Bistrita-Nasaud au fost tiparite 288.621 de buletine de vot si au fost repartizate 261.404 de timbre autocolante.

ora 07:44 Presedintele unei sectii de votare din judetul Gorj este cercetat penal pentru neglijenta in serviciu, dupa ce a pierdut stampila de control a sectiei pe care o conduce.
Presedintele Sectiei de votare nr. 166 din comuna Bumbesti-Pitic din judetul Gorj a sunat, in noaptea de sambata spre duminica, la Biroul Electoral Judetean (BEJ), anuntand ca nu stie unde a pus stampila de control. La fata locului au ajuns atat reprezentanti ai BEJ, cat si ai Politiei, care au dispus inlocuirea stampilei de control, dupa ce aceasta nu a fost gasita.

Toate procesele-verbale de completare a birourilor electorale ale celor 516 sectii de votare pentru ALEGERILE PREZIDENTIALE 2014 din judetul Vaslui au fost intocmite gresit de Biroul Electoral Judetean.

In text a aparut "alegeri pentru Parlamentul European", in loc de "alegeri pentru Presedintele Romaniei”. Astfel, alegerile prezidentiale din 2 noiembrie au devenit "alegeri pentru Parlamentul European” in judetul Vaslui, potrivit proceselor-verbale de "investire si completare” a birourilor electorale ale celor 516 sectii de votare, emise de Biroul Electoral Judetean (BEJ), potrivit Mediafax.

Eroarea din documentele oficiale a fost observata in 30 octombrie de catre BEJ Vaslui, care a luat o hotarare de "indreptare eroare materiala”, publicata si pe site-ul Prefecturii Vaslui. "Se dispune indreptarea erorii materiale in procesele-verbale de investire si completare a birourilor electorale ale sectiilor de votare, in sensul ca in loc de "alegeri pentru Parlamentul European” se va scrie si se va avea in vedere "alegeri pentru Presedintele Romaniei”, se arata in hotararea BEJ.

Presedintele Biroului Electoral Judetean Vaslui sustine ca aceast INCIDENT este "o simpla greseala” si a aparut din cauza volumului foarte mare de munca. "Este o simpla greseala, care s-a indreptat printr-o hotarare a BEJ. Aceasta a aparut din cauza volumului foarte mare de munca din cadrul Biroului Electoral Judetean”, a declarat, sambata, corespondentului Mediafax presedintele BEJ Vaslui, Elena Simionescu. Birourile electorale ale sectiilor de votare sunt formate, pe langa presedinte si loctiitor, din sapte membri ai formatiunilor politice. Patru dintre acestia sunt in toate cele 516 sectii de votare reprezentanti ai partidelor si aliantelor parlamentare, respectiv Alianta Crestin Liberala (ACL), Alianta Electorala PSD-PC-UNPR, UDMR si PPDD. Pentru completarea birourilor, BEJ Vaslui a organizat o tragere la sorti a celorlalti trei membri pentru fiecare sectie de votare, din cele sase formatiuni politice care sustin un candidat la alegerile prezidentiale si s-au inscris la BEJ Vaslui.

Dupa tragerea la sorti, Biroul Electoral Judetean Vaslui a incheiat procesele-verbale pentru fiecare sectie cu numele celor trei membri in completare, documente unde a aparut si acea eroare cu "alegeri pentru Parlamentul European".

Suceava:Sute de membri din sectiile de votare,inlocuiti; ei reprezentau simultan PSD si alte partide

INCIDENTE si in Suceava. Sute de membri ai birourilor sectiilor de votare din judetul Suceava sunt inlocuiti, dupa ce PDL a sesizat ca in cele 553 de sectii reprezentantii PSD sunt aceiasi cu cei ai PAS, PER sau Prodemo.

Reprezentantul PDL in Biroul Electoral Judetean Suceava, Lucian Harsovschi, a declarat pentru Mediafax ca in urma sesizarii facute de PDL, in birourile sectiilor de votare se inlocuiesc persoanele care sunt in acelasi timp si reprezentanti ai PAS, PER sau Prodemo.

"E vorba de cel putin 553 de membri ai birourilor sectiilor de votare pentru ca in fiecare sectie de votare a fost depistata cel putin o dublura. Sunt sectii in care acelasi reprezentant al PSD este inscris ca reprezentant al PAS, PER si Prodemo"
, a explicat Harsovschi.

El a explicat ca situatia nu este inca deblocata pentru ca PAS, PER si Prodemo nu au atatia membri pentru a-i include in listele cu reprezentanti in birourile sectiilor de votare.

Harsovschi a mai spus ca presedintii sectiilor de votare au fost notificati sa astepte pana sambata la ora 18.00 nominalizarea altor persoane, iar daca nu vor primi sectiile vor functiona cu un numar mai mic de membri.

"Daca pana la ora 18.00 nu se fac modificarile respective sectiile de votare vor functiona cu mai putini membri. Se poate ca o sectie sa functioneze cu minim cinci membri", a spus Harsovschi.

Sectiile de votare au noua membri din care un presedinte si un loctiitor si sapte reprezentanti ai partidelor politice.

Vicepresedintele PDL, deputatul de Suceava Ioan Balan, a sesizat vineri BEJ Suceava dupa ce a constatat ca "PSD si-a pus in sectiile de votare membrii de partid si din partea celorlalte formatiuni politice si pentru ca merge pe principiul ca nu conteaza cine voteaza, ci conteaza cine numara voturile".

"Am avut informatii pe parcursul ultimelor zile ca PSD pregateste o frauda de proportii, dar nu mi-am imaginat ca vom avea si dovada scrisa", a spus deputatul PDL.

El a aratat ca in procesele-verbale pentru ALEGERILE PREZIDENTIALE 2014 si pentru investirea birourilor electorale ale sectiilor de votare, dupa tragerea la sorti, membrii PSD care fac parte din sectia de votare respectiva se regasesc si ca reprezentanti ai PAS, PER si Prodemo.

Vicepresedintele PDL a explicat ca, de drept, PSD are un membru in biroul sectiei de votare, iar in urma tragerii la sorti pentru reprezentanti ai altor partide din partea acestora au fost inscrise aceleasi persoane care reprezinta si PSD.

"Avem procesele-verbale de investire a birourile sectiilor de votare unde membrul propus de PSD apare cu nume, date de identificare si numar de telefon in acelasi timp si reprezentant a doua, trei sau patru partide. Situatia aceasta ne formeaza convingerea ca este o actiune premeditata de fraudare a alegerilor", a spus Ioan Balan.

El a mentionat ca daca situatia se regasea doar in doua sau trei sectii de votare se putea considera ca este o scapare, dar ca situatia se regaseste in toate cele 553 de sectii de votare din judet.

In judetul Suceava, 581.000 de alegatori sunt asteptati sa voteze, duminica, la alegerile prezidentiale, in 553 de sectii de votare.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
PORTRETELE celor 14 candidati la Alegerile Prezidentiale. Imagini unice din trecutul fiecaruia si povestea din spatele lor
PORTRETELE celor 14 candidati la Alegerile Prezidentiale. Imagini unice din trecutul fiecaruia si povestea din spatele lor

Daca nu te-ai decis inca cu cine vrei sa votezi, arunca un ochi peste portretele candidatilor inainte sa mergi duminica la urne.

"O fosta tara comunista da testul anticoruptiei pe 2 noiembrie". Cum se vad alegerile din Romania in strainatate

Cu o zi inainte de alegerile din Romania, presa internationala scrie despre candidatii la prezidentiale, dar si despre "testul pe care o fosta tara comunista marcata de scandaluri de coruptie il da pe 2 noiembrie".

YES LA VOT. Ce ne promit candidatii legat de pensii si salarii. Topul maririlor din programele electorale
YES LA VOT. Ce ne promit candidatii legat de pensii si salarii. Topul maririlor din programele electorale

 Votezi cu un candidat pentru ca are o anumita culoare politica sau pentru ca are un anumit nume? Nu e mai bine sa-l votezi pe baza a ceea ce spune si crede? In sondajul de pe YES LA VOT intai alegi citatul si apoi iti spunem numele autorului.

Recomandări
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”

Sudul Libanului este vizat de „o acțiune ofensivă” pornită de Israel, miercuri, în paralele cu pregătirile pentru o operațiune terestră în Rafah.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.