„Sună o dată și închide”. Cum funcționează frauda „wangiri”, care îți umflă factura la telefon

Telefon
Shutterstock

Operatorii de telefonie din România își avertizează clienții cu privire la un tip de fraudă japonez, numit „wangiri” - în traducere „sună o dată și închide” - și explică cum ne putem feri de această escrocherie.

 

Săptămâna trecută, Orange a trimis un mesaj clienților: „Îți atragem atenția asupra fraudei de tip wangiri, prin care persoane necunoscute încearcă să obțină câștiguri ilegale prin apelarea unor numere aleatoare. Îți recomandăm să nu suni înapoi numere necunoscute de la care ai apeluri pierdute, cu prefixe internaționale ale unor țări exotice. Detalii pe http://www.orange.ro/fraud”.

 

Ce este „wangiri”

 

Citește și
Eric Trump, Donald Trump
Lovitură pentru Donald Trump. Mai mulți membri ai familiei, acuzați de înșelăciune. ”Profitau de oamenii săraci”

 

Numele acestui tip de fraudă provine din Japonia, unde înseamnă „sună o dată și închide”. Escrocheria a mai fost folosită și în trecut în România.

 

Autorii infracțiunii generează, de pe numere internaționale cu supra-taxare, apeluri bulk către numere aleatoare. Celor care răspund sau sună înapoi li se solicită să rămână cât mai mult timp conectați în convorbire, costurile regăsindu-se ulterior pe factură.

 

Apelurile în masă sunt date cu ajutorul unor programe care automatizează procesul. Uneori, cei apelați aud reclame la diferite produse și servicii, fiind îndemnați să sune înapoi.

 

Pentru a nu fi buni de plată, utilizatorii nu trebuie să răspundă la apeluri neașteptate, primite de la numere internaționale. De asemenea, pentru a nu cădea în plasa celor care folosesc metroda wangiri, utilizatorii serviciilor de telefonie mobilă nu trebuie să sune nici la apelurile ratate care sunt suspecte.

 

 

Încercările de fraudă pot fi identificate după următoarele indicii:

► Îți sunt solicitate informații confidențiale;

► Se impune trimiterea unui răspuns urgent;

► În mesajele e-mail sunt incluse adrese web similare celor deținute de diverse organizații legale, dar având denumirile ușor modificate;

► În mesajele e-mail sunt incluse linkuri către pagini similare unor organizații legale, dar având adresa web ușor modificată;

► Ți se solicită să tastezi pe telefon coduri, să confirmi datele de autentificare din contul tău Orange sau să te autentifici în contul tău Orange pe o pagina web falsă pentru a primi diverse premii în urma unor tombole sau concursuri care nu sunt reale, pentru a beneficia de reduceri sau de activarea unor noi servicii;

► Aceste solicitări pot veni inclusiv din partea unor conturi false de Facebook cu numele Orange România, care comentează în pagina noastră oficială dar care nu sunt autentice;

► Ți se solicită să transferi o sumă de bani, printr-un serviciu specializat sau prin bancă, pentru a rezolva o situație urgentă, de care ai fost informat în cadrul apelului respectiv;

► Ți se solicită semnarea unui contract de servicii sau schimbarea cartelei SIM în schimbul unor beneficii financiare sau de altă natură;

► Ai apeluri pierdute pe telefon de la numere necunoscute, cu prefixe internaționale din zone exotice. Apelând înapoi ți se solicită să rămâi cât mai mult timp conectat în convorbire, costurile regăsindu-se ulterior pe factura de servicii.

Cum te poți proteja de fraude

 

 

► Cea mai sigură măsură de prevenire a unei posibile fraude este să nu dai curs solicitărilor dintr-un mesaj suspect.

 

► Nu furniza informaţii confidenţiale unor persoane necunoscute, indiferent de modalitatea de comunicare: apel, sms, whatsapp, e-mail, reţele de socializare, etc.

► Înainte de a întreprinde orice acţiune sugerată de un necunoscut (de exemplu: furnizare date personale, transfer de bani, reîncărcare cartele pre-platite) verifică informaţia cu cineva de încredere.

► În cazul în care ai comunicat unor persoane necunoscute parole sau coduri de identificare îţi recomandăm să le schimbi imediat şi să blochezi conturile respective.

► Nu da curs niciunei solicitări de a divulga codul PIN, parola, numărul de card. În cazul în care ai dezvăluit informaţii despre un cont sau un card bancar îţi recomandăm să anunţi imediat banca.

► Verifică cu atenţie expeditorul, conţinutul mesajelor, link-urile şi fişierele primite prin e-mail.

► Nu suna înapoi numere necunoscute de la care ai apel pierdut, mai ales dacă au prefixe internaţionale.

► Setează parole, sigure şi diferite, pentru fiecare din echipamentele sau conturile de utilizator deţinute.
Nu lasa echipamentele neblocate atunci când nu le utilizezi sau le laşi în spaţii publice.

► Actualizează periodic versiunea de software instalată pe echipamentele pe care le foloseşti (telefon mobil, tableta, laptop, ruter, smart TV, etc.).

► Utilizează conexiuni la reţele de internet securizate, instalează un program anti-virus şi protecţie de tip firewall pe care să le actualizezi permanent.

► În cazul în care pierzi sau ți se fură telefonul mobil, îţi recomandăm să soliciți imediat blocarea cartelei SIM.
Orange nu solicită clienților săi prin e-mail, mesaje scrise, scrisori, apeluri telefonice sau prin oricare alte modalități informații referitoare la conturi bancare, parole personale sau coduri de reîncărcare. Aceste informații sunt strict confidențiale și nu trebuie comunicate. În caz contrar îți asumi întreaga responsabilitate.

 

Citește și...
Doi frați români aveau înregistrate 258 de mașini în Italia. Toate au fost confiscate
Doi frați români aveau înregistrate 258 de mașini în Italia. Toate au fost confiscate

Doi frați români au rămas fără mașini în valoare de peste un milion de euro și au fost amendați cu 140.000 de euro, în Italia, scrie Il Resto del Carlino.

Lovitură pentru Donald Trump. Mai mulți membri ai familiei, acuzați de înșelăciune. ”Profitau de oamenii săraci”
Lovitură pentru Donald Trump. Mai mulți membri ai familiei, acuzați de înșelăciune. ”Profitau de oamenii săraci”

Un judecător american îl acuză pe președintele Donald Trump împreună cu cei trei copii mai mari ai săi că au practicat o schemă de marketing frauduloasă care a păcălit mai mulți investitori, scrie CNN.

Bulibașa ”Imperialul”, cercetat pentru înșelăciune cu aur și ceapă
Bulibașa ”Imperialul”, cercetat pentru înșelăciune cu aur și ceapă

Bulibașa comunității rome din Iași este cercetat în două dosare de înșelăciune, după ce a prejudiciat mai multe persoane cu zeci de mii de euro.

Noul tip de înșelăciune în România. Cum a fost adaptată metoda accidentul pandemiei
Noul tip de înșelăciune în România. Cum a fost adaptată metoda accidentul pandemiei

Polițiștii din Constanța avertizează că infractorii au descoperit un nou tip de înșelăciune. Aceştia s-au inspirat din metoda accidentul și au adaptat-o pandemiei de coronavirus.

Recomandări
Cum arată și cât costă Iron Dome, sistemul pe care-l dorește România. Ar fi prima țară din Europa care îl cumpără | VIDEO
Cum arată și cât costă Iron Dome, sistemul pe care-l dorește România. Ar fi prima țară din Europa care îl cumpără | VIDEO

România are mari șanse de a deveni prima țară din Europa dotată cu Iron Dome, sistemul de apărare israelian considerat unul dintre cele mai performante din lume. O singură baterie mobilă a Domului de Fier costă 150 de milioane de dolari.

Premierul danez: Scurgerile inexplicabile de gaze naturale din Nord Stream 1 şi 2, cauzate de
Premierul danez: Scurgerile inexplicabile de gaze naturale din Nord Stream 1 şi 2, cauzate de "acte deliberate"

Scurgeri inexplicabile de gaze naturale din gazoductele Nord Stream 1 şi 2, la Marea Baltică, sunt cauzate de "acte deliberate" şi nu de un "accident”, a declarat, marţi seară, premierul danez, scrie AFP.  

Referendumurile Rusiei din Ucraina s-au încheiat: S-a cerut alipirea regiunilor, potrivit celor care au numărat voturile
Referendumurile Rusiei din Ucraina s-au încheiat: S-a cerut alipirea regiunilor, potrivit celor care au numărat voturile

Referendumurile organizate de Rusia în regiunile ucrainene ocupate s-au încheiat marți, iar rezultatele nu sunt o surpriză pentru nimeni.