Zeci de oi au murit la o stana din Bihor, dupa ce lupii au dat navala. Pagubitii vor sa ceara despagubiri de la Primarie


Ultimul update: Joi 16 Martie 2017 07:16
Data publicarii: Luni 13 Martie 2017 12:54
Categorie: Stiri actuale

Lupii au dat atacul la o stana din judetul Bihor, si peste zece oi au fost ucise.

Angajatul care pazea turma nu a auzit nici un zgomot, dar ce-i drept nici nu avea caini de talie mare care sa se lupte cu salbaticiunile.

Proprietarul oilor vrea sa isi recupereze acum paguba de la Primarie, mai ales ca a pierdut si cativa berbeci de prasila.

Atacul a fost dat simbata noaptea, la un staul situat la cativa kilometri de stana, unde a innoptat o parte din turma. Paznicul oilor a dat alarma a doua zi dimineata, iar proprietari oilor, cand a auzit de tot dezastrul, au dat fuga sa vada ce s-a intimplat.

Vasile Dogaru, co-proprietarul stanei: "Cand m-am uitat la oi, erau rupte la gat, doua. Cand m-am dus dincolo la ceea stana, un berbec mort colo, unul colo, i-o-nsirat lupul acolo, toti gatuiti, sparti. Doua oi le-o mancat complet si restul numai o omorat, berbeci. Miori, stramiori."

Bogdan Gabor - proprietarul oilor: "Cand am ajuns pe camp, dimineata, am gasit acolo un dezastru. Tot la 50 de m, la 100 de m cate o oaie mancata, omorata, toata pasunea o fost numai oi si lina moarte. Paguba este estimativa in jur de 100 de milioane. Am pierdut majoritatea berbecilor, berbeci de valoare de 1.500-2000 de lei bucata."

Cateva oi au scapat cu viata, dar au urme de muscaturi.

Cristian Raita - medic veterinar: "Am gasit oi moarte de-a lungul campului, chiar si in padure si cateva oi care aveau politraumatisme prin muscatura si incercam sa le salvam."

Proprietarii oilor ii acuza pe administratorii fondului de vanatoare, insa acestia spun ca potrivit legii, nu au voie sa impuste lupii.

Ioan Popovici - administratorul unui fond de vanatoar: "In zona s-au mancat cel putin 200 de oi, au fost omorate in decursul unui an de zile. Si mie mi-a omorit 31 de oi. E ordinal ministrului Mediului prin care interzice vanarea lupului, este infractiune, nu ai voie. Deci noi santem legati de maini si de picioare, si daca-l vedem, si daca-ti ataca stana, nu poti sa-l impusti."

Proprietarul pagubit a depus o cerere la Primarie pentru a incerca sa isi recupereze din paguba.

VIDEO PROTVPLUS.RO