Vremea extremă a afectat culturile de usturoi. Producția ar putea fi cea mai mică din ultimii trei ani
Producția de usturoi românesc ar putea fi cea mai mică din ultimii trei ani, cu o scădere și de 60 la sută față de un an normal. O spun cultivatorii care de câteva zile au început recoltarea.
Culturile au fost afectate de secetă și de vremea capricioasă din ultima perioadă. Jumătate dintre localnicii din comuna Copălău, județul Botoșani, cultivă usturoi pe zeci de hectare. Soiul de acolo este renumit în țară. Fermierii îl lasă aici pe câmp 3 zile la uscat, apoi se întorc să îl împletească și să-l depoziteze.
Dar vremea prea caldă și apoi ploile abundente, venite târziu, au afectat plantele, care sunt mai mici și riscau să se strice în pământ. Așa se face că producătorii estimează o recoltă cu 40 la suta mai mica, fata de anul trecut. De la varfuri de 12 tone pe hectar, cultivatorii mari spun că vor culege acum doar jumătate.
Alegeri 2024
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
Neculai Dulgheriu, cultivator: „Nu s-a putut dezvolta din cauză că nu a avut apă la timpul lui.”
Ciprian Ivanov, primarul comunei Copălău: „Nu prea ne-a ajutat vremea, ploile venind doar în ultima clipă, aproape de recoltat, grăbind inclusiv această manoperă de recoltare cu aproximativ 2 săptămâni.”
În zona Buzăului, unde sunt mai mult de 350 de cultivatori de usturoi, producătorii speră să recolteze macar 3 tone la hectar, conditia pentru a primi subvenția de stat.
Valentin Jecu, cultivator: „Vom înregistra o producție undeva la 60 la sută mai mică față de un an normal. A fost o perioadă de trei luni de zile în această primăvară în care nu a venit nicio picătură de apă.”
Și acolo sunt cultivate două soiuri autohtone: Benone si Diamant.
Valentin Jecu, cultivator: „Sunt dezvoltate împreună cu banca de gene de la Buzău, având acel gust dulce acrișor-iute, care nu este întâlnit la alte soiuri de usturoi.”
Potrivit Institutului Național de Statistică, un român mănâncă, în medie, 2,5 kg de usturoi pe an. Cel cultivat la noi ar urma să ajungă pe piață în aproximativ două săptămâni. Fermierii spun însă că producția scăzută se va reflecta și în preț. Astfel, potrivit acestora, un kilogram de usturoi ar putea fi mai scump, în medie, cu aproximativ 5 lei față de anul trecut.