VIDEO. Pacienții unui centru de psihiatrie din Călărași, hrăniți cu pâine înmuiată în apă

Ultima actualizare: 14-01-2020 00:54
Bucataria psihiatriei
Marin Badea

Situație revoltătoare în Călărași. Pacienții Centrului de recuperare și reabilitare neuropsihiatrică Plătărești sunt hrăniți cu pâine înmuiată în apă și resturi de salam, potrivit unor informații publicate de jurnalistul Marin Badea.

Norma de hrană pentru un pacient este de 16,6 lei, iar suma poate crește cu 20% în cazul în care medicul recomandă mărirea aportului de proteine.

Cu toate acestea, cei 148 de pacienți ai centrului psihiatric din Plătărești au primit vineri, la micul dejun, pâine înmuiată în apă, o linguriță de margarină și o felie de salam, susține jurnalistul, care a publicat și imagini din bucătăria instituției.

"Evident, în cazul unor afecțiuni neurologice, de tipul miastenia gravis, există probleme de deglutiție. Însă se poate observa că mancarea nu era pasată. Cel mai probabil pâinea a fost înmuiată în apă pentru că era veche", a scris Marin Badea pe site-ul său.

Consiliul Județean Călărași afirmă că este o practică obișnuită acest tip de hrănire, potrivit jurnalistului.

“Să nu ne mirăm dacă în vreun bol alimentar vedem felii de pâine înmuiate în apă. Ei nu pot înghiți, au fost cazuri de înec. Protocolul alimentar așa prevede, în toate spitalele, mâncarea este pasată”, i-a declarat jurnalistului purtătorul de cuvânt al CJ Călărași, Marinela Voivozeanu.

Și mai revoltător este că autoritățile recunosc că beneficiarii de servicii medico-sociale din Centrul de recuperare și reabilitare neuropsihiatrică Plătărești primesc o astfel de hrană tocmai pentru că sunt lipsiți de discernământ, mai spune Marin Badea. 

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Călăraşi a anunţat s-a sesizat

 

În urma apariției îmaginilor, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Călăraşi a anunţat, sâmbătă, că s-a sesizat şi se fac verificări la faţa locului., potrivit News.ro.

”Având în vedere informaţiile apărute în mediul online cu privire la aspectele constatate la Centrul de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică Plătăreşti, conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Călăraşi a dispus efectuarea de verificări. O echipă mixtă, formată din poliţişti de investigare a criminalităţii economice şi specialişti din cadrul Direcţiei Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Călăraşi fac verificări în acest moment”, a transmis, sâmbătă, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Călăraşi.

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Călăraşi a anunţat că pacienţii internaţi în acest centru au probleme de hrănire, iar mâncarea trebuie pasată. În plus, DGASPC Călăraşi susţine că meniul pregătit de firma de catering ”respectă normativele în domeniu, fiind avizat de un dietetician cu respectarea caietului de sarcini”. Cu toate acestea, instituţia a anunţat că va face o anchetă.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO