FOTO. Primele imagini din sala de operaţie unde a fost dusă pacienta arsă la spitalul Floreasca
Al doilea pacient care ar fi fost ars pe masa de operaţie la Spitalul Floreasca a fost miercuri la audieri la Poliţia Capitalei.
Conform unor surse din cadrul anchetei, pacientul ar fi declarat însă că nu a păţit nimic rău şi nu doreşte să depună plângere împotriva medicilor.
În paralel, Serviciul Omoruri a continuat audierile în dosarul deschis în cazul femeii care a luat foc pe masa de operaţie şi a murit o săptămână mai târziu.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Trei doctori care au fost acolo când s-a produs tragedia au dat explicaţii. Rezidentul care a operat, dar şi medicul specialist au fost însoţiţi de avocaţi. Între timp au apărut şi imagini din sala de operaţie unde a fost dusă prima pacientă care a suferit arsuri.
În fața anchetatorilor de la Servicul Omoruri, au ajuns rând pe rând medicii care au fost în sala de operaţie, pe 22 decembrie, când pacienta de 66 de ani a luat foc.
Prima audiată fost o rezidentă de anul 1 care doar ar fi asistat la intervenţie. Apoi, la sediul Poliţiei Capitalei a ajuns rezidentul de anul 5. El este cel care a dezinfectat câmpul operator cu o soluţie greşită şi într-o cantitate prea mare, conform raportului corpului de control al Ministerului Sănătăţii.
Avocat: „Nu am dat nicio declarație pentru că, în opinia noastră, este martor acuzat și are dreptul de a nu fi acuzat. Martorul nu se poate acuza. Am solicitat în scris Parchetului să lămurească calitatea procesuală”.
Primele imagini din sala de operații
Miercuri au apărut şi primele fotografii (n.r. vezi Galerie Foto) din cea de-a doua sală de operaţii, acolo unde a fost mutată pacienta după ce a suferit arsuri pe 40% din suprafaţa corpului. În imagini poate fi recunoscut şi profesorul Mircea Beuran, care susţine că a ajuns după incident şi a preluat coordonarea intervenţiei.
După-amiază în fața poliţiştilor a stat timp de 3 ore şi medicul specialist aflat în sala în momentul în care femeia a fost arsă.
La audieri va ajunge şi profesorul Mircea Beuran, cel care a coordonat echipa operatorie. Dosarul este deschis deocamdată în rem, adică nu este incriminată nicio persoană.
Radu Calin, purtător de cuvânt Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1: ''În acest moment, toate cauzele au ca obiect sesizări din oficiu ale organelor de cerectare penală. Până în prezent nu a fost depusă o plângere de persoană vătamată.''
Miercuri a fost audiat şi bărbatul de 67 de ani care ar fi suferit la rândul lui arsuri în timp ce era operat la spitalul Floreasca. Fostul pacient ar fi susţinut însă că nu a trecut printr un astfel de incident şi nu a depus nicio plângere, spun surse din cadrul anchetei.
Cu toate acestea, Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii a fost din nou la spitalul Floreasca pentru a verifica protocoalele operatorii.
Medicii cer instructaj pentru folosirea noii aparaturi
Pe de altă parte, angajaţii Spitalului Universitar din Capitală spun că incidentul s-ar putea repeta şi la unitatea lor. Ei susţin că ar trebui să opereze în Blocul Central Operator inaugurat luna trecută, deşi nu li s-a făcut un instructaj pentru folosirea noii aparaturi, extrem de performanţă.
Mai mulţi doctori şi asistente de la ortopedie au trimis către conducere o adresă prin care cer să fie învăţaţi ce trebuie să facă înainte de a începe operaţiile.
Daniel Simion, asistent medical ortopedie: ''Nu ni s-a făcut instructajul în ceea ce priveşte aparatura din blocul operator, nu avem mese de operaţie pentru ortopedie, mesele comandate au fost pentru chirurgie. La ortopedie fiind instrumentar mai mult nu-l poţi aşeza cum vrei. Sunt nişte protocoale care trebuie respectate.''
De cealaltă parte, conducerea spitalului spune că personalul medical a fost instruit încă de anul trecut. Iar dovada sunt procesele verbale semnate de medici şi asistente.
Mai mult, conform înţelegerii pe care ar fi avut o cu şefii secţiilor de ortopedie traumatologie, activitatea trebuia mutată în blocul nou operator în a 2 a jumătate a lunii decembrie, lucru care nu s-a intamplat.
După o şedinţă cu şefii de secţii, conducerea a trimis un nou program de instruire.