Vești îngrijorătoare. Trei sibieni, reinfectați cu Covid-19. Medici: ”Tulpină diferită, cu alte simptome”

Ultima actualizare: 24-06-2020 11:59
Vești îngrijorătoare. Trei sibieni, reinfectați cu Covid-19. Medici: ”Tulpină diferită, cu alte simptome”
Getty

Trei sibieni au fost reconfirmați cu Covid-19, iar șeful Secției Clinice Boli Infecțioase din cadrul Spitalului Județean Sibiu, conf. univ. dr. Victoria Bîrluțiu, susține că cel mai probabil avem de-a face cu două tulpini diferite ale virusului.

 

”Persoanele respective s-au reinternat după o perioadă lungă față de prima spitalizare, între două și trei săptămâni. Fiecare persoană a fost testată de două ori negativ la prima internare și externați apoi cu certitudinea că sunt vindecați”, a precizat doctorul, excluzând varianta în care pacienții ar fi primit două teste fals negative la finalul terapiei, scrie Turnul Sfatului.

 

Cel mai grav bolnav a fost pacientul tânăr

 

Pacienții care au fost diagnosticați din nou cu Covid-19 au vârsta de 69 de ani, un bărbat și o femeie și de 48 de ani, un alt bărbat.

Acest caz, bărbatul de 48 de ani, a avut și cea mai dificilă experiență cu Covid-19.

”Unul dintre cazuri a fost chiar grav, a fost chiar la terapie intensivă la prima internare, a fost unul din cazurile care a primit plasmă. Deci nu intră în discuție că testele ar fi fost false. Este cu certitudine o reinfecție cu o altă tulpină, pentru că și de această dată pacientul vine cu manifestări clinice. Nu s-a făcut al doilea test întâmplător. A venit cu febră, a venit cu manifestările care sugerau infecția cu SARS CoV-2 și acesta a fost motivul pentru care a fost internat din nou. Pledez pentru ideea unei tulpini diferite și forma pe care o are pacientul în acest moment este diferită. Nu este critică, așa cum a fost prima dată”, a explicat doctorul.

 

”Trei cazuri în medicină înseamnă o serie”

 

Doctorul atrage atenția că persoanele care sunt externate și declarate vindecate se pot infecta cu o altă variantă a virusului. 

”Sfatul meu ar fi și pentru pacienții externați să continue cu măsurile de protecție socială de care am tot vorbit și anterior. Din nefericire, nu există o certitudine că nu vor avea riscul de reinfecție. Și pentru noi a fost o surpriză și trei cazuri în medicină înseamnă o serie, de obicei pe care trebuie să o luăm în seamă. Nu e un accident”, a precizat dr. Bîrluțiu.

 

Același virus, două manifestări

 

Deși au avut același virus, pacienții care s-au infectat a doua oară au avut cu totul alt simptom al bolii, spune doctorul. 

”Pacientul are anticorpi, vorbesc atât de acest caz, care a fost cel mai grav, dar și de celelalte două, mai ușoare. Are anticorpi, față de prima infecție, lucru care confirmă faptul că a trecut de acea boală și că a creat anticorpi care ar fi trebuit să fie protectivi. Dar protecția nu o poate asigura față de o tulpină de virus diferită. Deci am testat anticorpii, are o cantitate mare de anticorpi și IGM de infecție recentă, dar nu îl ajută în fața acestei tulpini. Era previzibil că sunt în circulație cel puțin două variante diferite. Și după formele de manifestare pe care le-am avut: unii pacienți au fost dominați de problemele respiratorii și au fost cazurile cele mai grave, alții au venit cu forme dominate de problemele digestive, și-au pierdut gustul, mirosul, au avut diaree, profilul virusului a fost diferit”, a mai spus medicul sibian.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO