Vacanțele românilor, o ruletă rusească. Care sunt cele mai frecvente surse de infectare cu Covid-19
Au fost în vacanță cu un grup mic de prieteni dar în zone aglomerate sau la petreceri și alte evenimente private alături de rude și au mai uitat de mască și de distanțare.
Acestea sunt, potrivit medicilor care îngrijesc pacienți infectați, cele mai frecvente surse de contaminare.
În București, orașul cu peste 8.000 de cazuri până acum, sute de bolnavi au declarat că, cel mai probabil, au luat virusul odată cu masa de prânz, stând la coadă alături de zeci de persoane.
Au fost și cazuri în care copii fără simptome, ai căror părinți au ieșit negativi la testare, au transmis boala unor prieteni ai adulților.
Să te relaxezi atât de mult în concediu încât să uiți de boală, adică să nu te păzești, înseamnă, spun doctorii, să joci la ruleta rusească.
Orice necunoscut care stă lângă tine poate fi sursa câtorva săptămâni de chin.
Dr. Ramona Graure, epidemiolog Spitalul Ilfov: ”Cel mai mare risc de contaminare este în momentul servirii mesei. Ori la împinge tava, ori prin faptul că restaurantele nu sunt deschise, doar terasele, sunt locuri puține, se aglomerează și se stă la coadă. Copiii se contaminează între ei pentru că stau mult timp împreună și se joacă. Adică adulții, chiar dacă stau de vorbă, stau la distanță, se spală mai des pe mâini și se dezinfectează. La copii e mai greu de gestionat”.
În astfel de situații s-au trezit și mulți dintre cei care au plecat în vacanță în grupuri mici cu gândul să se ferească. La întoarcere, copiii erau infectați.
Interesant e că un procent deloc de neglijat dintre cei care ajung la spital mărturisesc doctorilor că ei au fost mereu precauți și că nu au cea mai vagă idee unde s-ar fi putut produce contaminarea.
Adevărul este că protecție absolută nu există. Ține însă de noi să scădem riscurile.
E o diferență uriașă între a face plajă într-o zonă ferită sau a te bronza cearceaf lângă cearceaf, cu zeci de oameni în jur.
Dr. Remus Mihalcea, manager Colentina: ”Nu cred că se transmite dacă stăm la plajă la distanța regulamentară. Majoritatea cazurilor cred că sunt în urma interacțiunii cu prietenii de familie, în vacanță. Este prea târziu regretul”.
Aproape o treime au luat boala de la colegii de muncă
Evenimente în familia extinsă, adică nuntă, botez și aniversări la care se adună tot neamul, sunt alte situații de risc. Rude îndepărtate s-au trezit, după o săptămână, de la bal la spital.
Dr. Raluca Dirtu, medic Babeș: ”S-au organizat tot felul de ceremonii și da, am avut și astfel de cazuri și am avut pacienți tineri care s-au infectat la tot felul de petreceri și întruniri în care nu s-au respectat normele”.
Și, în final, boala se poate lua și de la serviciu. 30 % dintre pacienții Spitalului Marius Nasta, de pildă, declară că au luat boala de la colegii cu care petrec mult timp împreună.
Au purtat mască- le-au spus doctorilor- dar nu tot timpul și au folosit și multe obiecte în comun.
Beatrice Mahler, managerul Spitalului Marius Nasta: ”Virusul poate trăi pe suprafețe zile sau ore. Curățarea lor este la fel de importantă, sunt măsuri importante la fel ca spălarea mâinilor. Toate acestea trebuie”.
În cele 4 luni dinainte să devină suport Covid, la Spitalul Județean Ilfov, care primește, în bună parte, pacienți din București, au fost depistați doar 30 de infectați, la 1.500 de teste.
În ultimele trei săptămâni, medicii spun că e ca și cum ar fi apăsat pedala de accelerație.
Toate locurile de la Terapie Intenssiva sunt ocupate și doar joi noapte s-au internat în urgență 10 bolnavi.