Uzina Dacia și-a reluat producția, în condiții speciale. Ce măsuri iau celelalte companii

×
Codul embed a fost copiat

Economia se pregătește să repornească, încet-încet, motoarele. Un prim semnal este dat de uzina Dacia, unde sute de muncitori au început marți lucrul, în condiții speciale.

Oamenii nu trec de poartă fără să li se ia temperatura, iar în fabrică lucrează cu măști, la distanță unul de celălalt.

Ca Dacia, multe alte companii afectate de pandemie se pregătesc să introducă noi măsuri de protecție a angajaților.

Altele, în schimb, investesc în digitalizare, pentru ca cei care pot să lucreze de acasă.

440 de muncitori ai uzinei Dacia de la Mioveni au revenit marți la muncă. S-au oferit voluntari după ce activitatea a fost întreruptă pe 19 martie, din cauza pandemiei.

Citește și
Înalt Preasfințitul Pimen, infectat cu coronavirus, a fost adus cu elicopterul la București. Care este starea lui
Cine a decis ca IPS Pimen al Sucevei să fie adus cu elicopterul la Bucureşti
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

În uzină au fost luate măsuri speciale. De exemplu, fiecare om primește măști și dezinfectant.

Nicolae Pavelescu, lider Sindicatul Automobile Dacia: ”Un salariat pleacă de acasă cu un autobuz, până la poarta uzinei. Ei bine, în autobuz am scos un scaun da și unul nu, astfel încât într-un autobuz sunt 20, maxim 22 de oameni. Asigurăm distanța socială de minim 1 metru între ei, la poartă ați văzut camerele de scanare a temperaturii și nu numai asta, acum se vor monta, în zilele următoare, tunelele de dezinfecție. Toate porțile, cam ca la spital”.

Ca să poată fi asigurată distanțarea socială, fluxul de producție va fi ceva mai lent. Pe 4 mai ar trebui să reînceapă producția propriu-zisă și toți cei 13.500 de angajați, care sunt acum în șomaj tehnic, ar trebui să revină la muncă.

În acest fel și firmele care colaborează cu uzina își vor redeschide afacerea.

Și alti producători din industria auto au planuri de reluare a activității.

 

Firmele încearcă să se adapteze noilor vremuri

 

În paralel și alte firme, mai mari sau mai mici, încearcă să se adapteze noilor vremuri. Asta înseamnă, între altele, mai multa muncă de acasă, acolo unde se poate. Iată planul unui site de recrutare.

Bogdan Badea, CEO platformă de recrutare: ”Mare parte din echipa își va desfășura activitatea de acasă, cel puțin o perioadă după ridicarea stării de urgență, vom reveni treptat la birou, vor veni 20% maxim la birou, vom exclude categoric toate categoriile de risc, boli, vârstă. Ne vom întoarce treptat, poate revenirea va fi undeva 2-3 luni alternative, maxim 30% din echipă în același timp la birou. În birou toată lumea va purta măști, ne vom dezinfecta, pauze de țigară, de masa, cu măsuri stricte”.

Elena Antoneac, specialist resurse umane: ”Pentru angajații din fabrici, în construcții, angajatorii au stabilit multe reguli: angajații să poarte măști, mănuși, vor fi controlați medical la intrarea în unitate. Productivitatea muncii de acasă a crescut foarte mult într-o lună și deja mulți angajatori doresc să schimbe modul de lucru prin lăsarea angajaților să lucreze 2-3 zile pe săptămână, ceea ce ar scădea și costurile cu operarea birourilor, plus costurile cu combustibilul”.

Potrivit unui studiu recent al companiei de consultanță Mercer, realizat pe 160 de companii din toate domeniile, toate au oferit munca de acasă lucrătorilor, în sectoarele în care acest lucru e posibil.

Jumătate au modificat programul de lucru și au introdus munca alternativa, în echipe și în ture. Iar aproape toate au anulat deplasările în țară și străinătate.

Pentru firmele adaptate lucrului online, revenirea la birou nu este o presiune.

 

Peste 1 milion de români, în șomaj tehnic

 

Dragoș Ștefan, președintele Asociației Serviciilor din Industria de Outsourcing: ”Cam 99% dintre angajații noștri lucrează de acasă. Companiile au în vedere reluarea activității pentru aceia care au fost sau urmează să fie trimiși în șomaj să-i reintegreze”.

Datele oficiale arată că deja mai bine de o cincime din numărul total de angajați din economie au fost trimiși în șomaj tehnic. 

Asta înseamnă peste 1 milion de oameni, dintre care cei mai mulți lucrau până acum o lună în fabrici, uzine și ateliere. 

Pentru alti 240.000 de români, situația este mai gravă: au ajuns direct șomeri.

Totuși, spun specialiștii, oamenii rămași fară serviciu nu ar trebui să disperse, ci să se orienteze spre companiile care sunt acum ”pe val”, precum cei din comerțul online și telecom.

Măsuri luate de companii:

- 50% program de lucru modificat
- 40% program de lucru alternativ
- 96% deplasări anulate

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Autorităţile se tem de un al doilea val de coronavirus în România. Cât va dura testarea
Autorităţile se tem de un al doilea val de coronavirus în România. Cât va dura testarea

Testarea pentru depistarea infecției cu coronavirus va continua în România pe parcursul întregii veri, anunță ministrul Sănătății.

Cine a decis ca IPS Pimen al Sucevei să fie adus cu elicopterul la Bucureşti
Cine a decis ca IPS Pimen al Sucevei să fie adus cu elicopterul la Bucureşti

Sunt clipe de cumpănă pentru Înalt Preasfințitul Pimen al Sucevei și Rădăuților. În vârstă de 90 de ani, acesta a fost diagnosticat cu coronavirus.

Coronavirus România, LIVE UPDATE 21 aprilie. 498 de decese
Coronavirus România, LIVE UPDATE 21 aprilie. 498 de decese

Coronavirus România, LIVE UPDATE 21 aprilie. Numărul românilor uciși de COVID-19 a urcat marți la 498. În plus, a apărut un nou focar în județul Suceava - de această dată într-un centru de reabilitare neuro-psihică.

Recomandări
Ce a cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise
Ce a cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise

După 15 ore de discuții, liderii PNL și PSD au renunțat la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria Generală a Capitalei. Cătălin Cîrstoiu nu a vrut să renunțe, ba chiar a cerut și garanții.

Israelul a bombardat din nou Fâșia Gaza, într-unul dintre cele mai puternice atacuri
Israelul a bombardat din nou Fâșia Gaza, într-unul dintre cele mai puternice atacuri

Israelul a bombardat în timpul nopţii de luni spre marți nordul Fâşiei Gaza, într-unul unul dintre cele mai puternice atacuri din ultimele săptămâni.

Firmele din România care vor primi până la 150.000 de euro de la stat. Guvernul a aprobat ordonanța
Firmele din România care vor primi până la 150.000 de euro de la stat. Guvernul a aprobat ordonanța

Guvernul a aprobat, în şedinţa de marţi, programul Electric UP 2, în baza căruia întreprinderile mici şi mijlocii şi firmele din domeniul HoReCa vor beneficia de un ajutor de până la 150.000 de euro.