Autorităţile se tem de un al doilea val de coronavirus în România. Cât va dura testarea
Testarea pentru depistarea infecției cu coronavirus va continua în România pe parcursul întregii veri, anunță ministrul Sănătății.
Autoritățile se tem de un nou val de îmbolnăviri în a doua parte a anului. Direcțiile de sănătate publică vor stabili persoanele care urmează a fi testate, în funcțiile de evoluțiile din comunitățile locale.
Testarea masivă a populației este secretul ținerii sub control a epidemiei, fapt demonstrat deja de țări precum Germania sau Coreea de Sud. Pentru că noi nu aveam aceeași capacitate de testare, protocolul privind identificarea cazurilor s-a modificat succesiv.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: „După cum ați văzut, am mai modificat protocoalele de testări. În prim-plan sunt cei imunodeprimați, sunt femeile gravide, sunt cei hemodializați, personalul medical, sunt cei instituționalizați, personalul de supraveghere din instituții. Sunt clase care la un moment dat, am observat că au fost focare. Trecând peste aceste focare, vom testa de supraveghere, după cum este personalul medical, la șase, șapte zile, pentru a evalua atât statusul infecției într-o unitate spitalicească, cât și statusul infecției în corpul medical."
Testarea a început timid la noi, pe 2 martie, cu doar 475 de analize. După o lună, pe 2 aprilie abia ajunsesem la 28.483 de teste. Apoi capacitatea a crescut semnificativ, astfel încât până marți se făcuseră 101.552 de teste. În aceste condiții, raportat la milionul de locuitori, noi avem acum doar 5.279 de teste, în vreme ce exemplele de succes ne arată că au fost făcute peste 20.000 de teste la un milion de locuitori în Germania și peste 11.000 în Coreea de Sud. Autoritățile sunt însă, hotărâte să crească ritmul.
Nelu Tătaru: „Vor urma perioade în care direcțiile de sănătate publică își vor face anchetele în continuare și vor testa. Testarea se va întinde și peste vară, în condițiile în care vom vrea să evaluăm dacă va mai apărea o a doua curbă spre toamnă. Ne gândim și după cum știm, orice pandemie a lăsat două-trei sezoane cu epidemii sezoniere. Așteptăm evoluția acestei primei cocoașe ca să spunem, să putem prognoza dacă va mai exista și a doua cocoașă."
În momentul de față, România efectuează testarea doar conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății și nu ia în calcul și testele pentru anticorpi, cele pentru depistarea persoanele care au fost infectate la un moment dat sau așa-numitele teste de supraveghere. Germania în schimb, este prima țară din Europa care pregătește un asemenea program de testare în masă, în patru regiuni ale sale, unde s-au înregistrat multe îmbolnăviri. În felul acesta, nemții vor putea evalua nivelul de imunitate căpătat de persoanele care au trecut prin boală.