Urmeaza pragul de 7 lei. Cum au ajuns preturile carburantilor sa fie mai mari la noi decat in Vest

18-02-2013 18:57

Preturile carburantilor le dau dureri de cap soferilor romani. Astazi, au depasit un record istoric. Cel mai scump sortiment de benzina a ajuns sa coste aproape 7 lei pe litru.

Expertii sustin ca resimtim la pompa scumpirea petrolului pe piata internationala din acest inceput de an. La fel de adevarat este ca totul se intampla si cu acordul tacit al statului roman. Bugetul castiga enorm de pe urma taxarii firmelor de profil.

In Romania, tara producatoare si exportatoare de produse petroliere, un litru de benzina a ajuns sa coste astazi 6 si 84 de bani. Adica la numai 16 bani distanta de un nou prag psihologic, 7 lei pe litru. Un prag foarte greu de acceptat de soferi, potrivit unui studiu realizat de Isra Center.

5 lei, atat sunt dispusi romanii sa plateasca pentru un litru de carburant. La 6 lei, cat este acum, 8 la suta dintre soferii romani sustin ca si-au lasat masinile acasa. Daca insa preturile continua sa creasca si ajunge la 7 lei pe litru, strazile practic se vor goli. 42 la suta dintre soferi, sustin ca vor renunta la automobilul personal.

Am ajuns in aceasta situatie pentru ca s-au scumpit produse petroliere de piata chinezeasca, dar si pentru ca in orientul mijlociu apele sunt tulburi. Doar un noroc a facut ca preturile din Romania sa nu explodeze.

"Inceputul anului a fost marcat de cresterea leului fata de dolari si asta a estompat putin din cresterea pretului combustibilului la pompa" crede Victor Safta, analist financiar.

Statul roman este beneficiarul direct al acestor scumpiri, in conditiile in care castiga enorm din urma taxelor si accizelor aplicate la vanzarea produselor petroliere.

"Statul a grabit anul acesta calendarul de crestere a accizelor ca sa acopere deficitul creat de majorarea pensiilor si majorarea salariilor la bugetari" Sorin Paslaru, redactor sef Ziarul Financiar.

Potrivit datelor statistice, stalpii bugetului Romaniei sunt in special companiile petroliere care, impreuna cu cele de tutun, acopera 9 la suta din cheltuielile bugetare.

Poate asa se explica faptul ca avem carburant mai scump decat in Luxemburg, Austria sau Spania.

Luxemburg - 1.28 euro
Polonia - 1,31
Bulgaria - 1,35
Austria - 1,36
Spania - 1,38
Romania - 1,39
Italia - 1,75
Suedia - 1,73
Marea Britanie - 1,67

Sursa : energy.eu


VIDEO PROTVPLUS.RO