Unul dintre cei mai bogati oameni din Romania, cercetat pentru contrabanda cu alcool

08-03-2013 18:55

Liviu Jitea, al carui nume figureaza in Top 300, cu o avere estimata la aproape 60 de milioane de euro, este suspectat de procurori ca s-ar afla in fruntea unei grupari care ar fi prejudiciat statul cu 8 milioane de euro.

El este acuzat, printre altele, ca ar fi omis de la impozitare 800.000 de litri de alcool dublu rafinat, cu ajutorul unor improvizatii facute la fabrica sa din Focsani.

Vineri au avut loc 59 de perchezitii in judetele Galati, Braila si Vrancea, unde procurorii DIICOT i-au cautat pe membrii retelei lui Liviu Jitea.

Principala acuzatie pentru ei este cea de evaziune fiscala prin neplata accizelor pentru cantitati impresionante de alcool.

Potrivit unui comunicat DIICOT, nu mai putin de 800.000 de litri de alcool dublu rafinat au fost "deturnati" de la impozitare printr-un sistem amplasat pe linia tehnologica de productie.

Totul inainte ca alcoolul prelucrat sa fie inregistrat de contoarele fiscale.

Apoi, bauturile spirtoase erau transportate in cisterne de lapte si distribuite la furnizori.

O cisterna a fost oprita vineri la iesirea din una dintre fabricile lui Jitea, iar anchetatorii au gasit in ea 2 tone de alcool.

Oamenii legii au perchezitionat toate firmele din Focsani ale milionarului.

Anchetatorii cred ca 8 milioane de euro - cu cat a fost furat statul roman in aproape doi ani - au intrat in conturile milionarului, dar si ale unor cunoscuti de-ai lui, pe care ii ajuta sa transporte si sa depoziteze marfa de contrabanda.

Liviu Jitea este considerat cel mai bogat om de afaceri din Vrancea. Averea lui a fost estimata la aproape 60 de milioane de euro.

Jitea detine o casa intr-un cartier de lux, unde intrarea se face doar pe baza unui cod de acces stiut numai de proprietari.

In total 75 de persoane, printre care Liviu Jitea, dar si intermediari si clienti ai omului de afaceri, sunt audiate, la Galati, in acest dosar.


VIDEO PROTVPLUS.RO