Legume și fructe proaspete, culese direct din grădină. Afacerea Stațiunii de Cercetare de la Blaj se extinde de la an la an
În timp ce multe institute de cercetare de la noi sunt pe butuci, în unele cazuri se poate vorbi și despre profit.
La Stațiunea de Cercetare de la Blaj, județul Alba, s-a vândut marfă de peste 500.000 de lei numai anul trecut. Iar profitul a fost investit în tehnologizare.
Clienții opresc des la chioșcurile stațiunii, pentru că acolo găsesc fructe, legume, vin și sucuri naturale. Iar pentru că intermediarii lipsesc, prețurile sunt mai mici.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
„Foarte bine că mai găsim pe unele locuri cumpărături de-astea de casă, ecologice”
Client: „Foarte bine că mai găsim pe unele locuri cumpărături de-astea de casă, ecologice. Fasolea 10 lei, vinul 15 lei două kilograme.”
Primul punct de vânzare a fost deschis acum cinci ani pe Drumul Național 1, la ieșirea din Aiud. Cum afacerea crește de la an la an, s-au mai deschis alte două chioșcuri, la Blaj. Cireșe abia culese din livadă, dovlecei, fasole verde, roșii, piersici sau mere de vară sunt doar o parte dintre produsele puse la vânzare.
Aprovizionarea se face imediat, mai ales că livada și grădina sunt la câteva sute de metri.
Clienții nu lipsesc niciodată. Mulți dintre cei care trec prin zonă opresc să cumpere din roadele ce le amintesc de copilărie.
„Gustul este exact așa cum trebuie să fie din grădină”
Clientă: „Obișuiesc să mă opresc aici, îmi place foarte tare. Gustul este exact așa cum trebuie să fie din grădină. Minunate sunt produsele, minunate, chiar recomand tuturor să se oprească aici și să știti că sunt mai ieftine decât în alte părți.”
Profitul este folosit pentru a cumpăra utilaje.
Dr. Ing. Liliana Tomoiagă, director SCDVV Blaj: „Reușim cu prețuri mai mici pentru că practic este doar marfa stațiunii. În ultimii ani inclusiv la vin și la sucuri naturale a crescut cu 50%. Anul trecut din vânzări au fost în jur de 500.000 de lei și sperăm că anul acesta să fie mai mult.”
Cei de la stațiune au cumpărat și un aparat modern pentru a obține suc din fructe și legume. Licoarea este ambalată în cutii de trei litri, puse la vanzare cu 16 lei. Vinul alb și roșu - dar și vița de vie pentru cei care vor să înființeze noi plantații - sunt de asemenea la mare căutare.