Undă verde pentru construcţii în zona înaltă a Bucegilor. „E o schimonosire a muntelui”

Dată publicare: 12-09-2019 18:24
Dată actualizare: 12-09-2019 19:39


S-a dat undă verde pentru construcţii în zona înaltă a mulţilor Bucegi. Un investitor a obţinut deja autorizaţie de construcţie pentru prima casă de vacanţă şi drumul de acces aferent.

Totul se întâmplă după ce autorităţile au aprobat dezvoltarea unui complex rezidenţial, turistic şi de agrement pe 10 hectare, în apropiere de cabana Piatra Arsă.

În vreme ce loturile de teren din zonă, scoase la vânzare pe internet, stârnesc tot mai mult interes, activiştii de mediu spun că muntele va fi astfel distrus.

Utilaje de mare tonaj vor urca tot mai des pe platoul Bucegilor. Autorităţile din Dâmboviţa au dat liber la construit în zona de dezvolvare durabilă a parcului natural şi se lucrează deja la drumul care va merge spre prima casă de vancata.

„Se face un drum deocamdată. Va fi o casă, am înţeles... ”

Prima casă de vacanţă care urmează să apară pe platoul Bucegilor va avea apă adusă cu cisterna de la poalele muntelui, energie electrică produsă de panouri fotovoltaice şi fosă septică.

Planul urbanistic aprobat de Consiliul Local Moroieni este, însă, unul ambiţios. Potrivit documentului, în zonă, pe o suprafaţă de 10 hectare, vor fi ridicate mai multe imobile, iar primarul susţine că ar fi vorba şi de hoteluri şi pensiuni.

Complexul imobiliar este prevăzut cu locuri de parcare, câteva piscine, terenuri de sport şi heliport.

Terenul pe care urmează să se construiască se vinde deja pe internet, cu 19 euro metrul pătrat. Primarul din Moroieni susţine că sunt mai mulţi investitori care vor să vină în zonă.

Laurențiu Moraru, primarul din Moreni: „Aceşti investitori doresc să aducă şi utilităţile în zona Piatra Arsă. Sunt făcute studiile respective de către societăţile acestea, în vederea de a se aduce apa din Bolboci şi curentul dinspre Buşteni sau Sinaia, se vor duce gazele şi în zona aceea. O să fie staţie de epurare, tot dumnealor se ocupă”.

Edilul susţine că planurile pe care le-a aprobat au şi avizul administraţiei Parcului Natural Bucegi.

Reprezentanţii rezervaţiei au confirmat că în zona se poate construi, dar au anunţat că vor exista anumite condiţii care trebuie îndeplinite.

Horia Iuncu, director Parcul Natural Bucegi: „Vor trebui să ţină cont de o arhitectură locală, deci n-avem ce cauta cu termopane, cu inoxuri, vopseluri portocalii şi aşa mai departe”.

Aflată pe partea cealaltă a muntelui, administraţia din Sinaia critică proiectul.

Vlad Oprea, primarul din Sinaia: „Mi se pare total iresponsabil, pur şi simplu o schimonosire a muntelui şi va duce la un haos, la fel cum s-a creat în multe alte zone în ţară”.

Daniel Bucu, specialist în arii protejate: „Putem spune că ne extindem peste tot, aşa, şi-acolo ar trebui să fie o zonă mai sălbatică”

Turist: „Muntele e să te duci să te plimbi, să vezi animale şi nu case...”.

Parcul Natural Bucegi, aflat în grija ROMSILVA, este administrat după un plan de management din 2011. Documentul trebuia revizuit încă de acum trei ani, dar cei responsabili nu au reuşit să se pună de acord.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!


VIDEO PROTVPLUS.RO