Un tanar jurnalist si momentul in care politistii din Centrul Vechi il agreseaza. "Si daca esti jurnalist, ce? Da-i drumul!"

12-11-2014 17:54


Un tanar jurnalist independent sustine ca a fost agresat de mai multi politisti in centrul istoric al Capitalei. I-ar fi filmat pe agenti inainte, in timp ce retineau un barbat care nu s-ar fi legitimat cand i-au cerut acest lucru.

Demersul jurnalistic i-ar fi deranjat pe politisti, spune cel agresat care ii acuza ca l-au luat si pe el pe sus la sectie unde l-ar fi agresat, iar unul din agenti l-ar fi ameintat ca il violeaza.

Imaginile au fost surprinse de Stefan Mako, un tanar jurnalist independent care luni seara se afla in centrul vechi al capitalei. Barbatul imobilizat de politisti ii atacase putin mai devreme pe agentii care il legitimasera si tipasera la el. Mako spune ca un politist in civil i-a cerut sa nu mai filmeze retinerea care se petrecea pe strada.

"- Da-i drumul de aici hai!
- Lasati-ma domnule in pace!
- Te rog eu frumos!
- Sunt jurnalist.
- Si daca esti jurnalist ce? Dai drumul de aici?
- Sunt pe spatiul public
- Prietene, da-i drumul de aici! Deci te-am rugat frumos, de ce esti rau?
- Nu vreau. 
- Sa stiti ca e un abuz ce ati facut. Eu ii las sa-si faca treaba, nu am intervenit"

Tanarul a continuat sa filmeze pana in fatza sectiei de politie unde suspectul fusese dus. Acolo, agentii i-au cerut si lui sa se legitimeze.

"- Buna seara, de la politia locala, va rog sa-mi prezentati si mie un document.
- Desigur. 
- Nu puneti mana pe telefon, cum va cheama pe dumneavoastra?
- Cine sa ma cheme pe mine, ma?"

"M-au luat pe sus si in sectie mi-au dat cu palmele peste fata, in cap, m-au aruncat intr-un perete. Apoi unul din ei mi-a luat datele din buletin si a vazut ca sunt din Covasna si imi zice "Ce ma, ai venit tu de la tara sa ne filmezi?". Mi-a zis filmeaza-mi... asa. Apoi mi-a dat o palma si m-a scuipat. Se bucurau ca au sters imaginile, dar am reusit sa le recuperez", spune tanarul jurnalist.

Dupa aceste scene umilitoare, tanarul spune ca a fost lasat sa plece. A mers la institutul de medicina legala, de unde a obtinut un certificat care sa probeze agresiunile. Miercuri, el a depus plangere la parchet. In acelasi timp, Politia Capitalei a anuntat ca s-a autosesizat in urma materialului publicat pe internet si va face o ancheta interna.

VIDEO PROTVPLUS.RO