Un om a murit pe Transfăgărăşan: a făcut stop cardiac la volan. Urmările codului de vremea rea


Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Duminica 29 Octombrie 2017 18:09
Categorie: Stiri actuale

Vremea rea a adus numai necazuri în zonele unde a nins puternic şi a bătut viscolul.

Mai multe drumuri din Harghita şi Maramureş au fost închise. Mii de poliţişti, pompieri, jandarmi şi muncitori cu utilaje au plecat în misiune, în acţiuni de deszăpezire.

Un om a murit pe Transfăgărăşan: avea afecţiuni cardiace şi a intrat în stop cardio-respirator în timp ce era la volan. Un echipaj SMURD, care tocmai se retrăgea de la cota 2000, după ce autorităţile au închis şoseaua de mare altitudine, i-a acordat zadarnic primul ajutor.

Bărbatul de 57 de ani, de loc din Piteşti, tocmai cobora din munţi pe Transfăgărăşan, când i s-a făcut rău la volan. Era în maşină cu un prieten norvegian care nu ştie limba română. Străinul s-a speriat când a văzut că şoferul a frânat şi deodată a intrat în stop cardio respirator.

Nu a ştiut ce să facă. A coborât din maşină şi a comunicat cu şoferii prin semne. Aceştia au sunat imediat la 112. Autorităţile abia închiseseră Transfăgărăşanul şi un echipaj SMURD tocmai venea de la cota 2.000. Cadrele medicale au sărit în ajutor.

Andrei Nicuţ, salvamontist: "Nefericitul eveniment a avut loc pe Transfăgărăşan la km 111, victima neprezentând funcţii vitale."

Mădălina Epure, purtător de cuvânt ISU Argeş:"S-au efectuat manevre de resuscitare timp de o oră şi jumătate, însă din păcate nu s-a putut face nimic pentru acesta. În condiţiile vremii rele, a frigului care se anunţă recomandăm cetăţenilor să evite deplasările lungi."

Salvamontiştii le recomandă, în mod special celor cu afecţiuni medicale, să fie foarte atenţi dacă pornesc totuşi la drum, pe vreme rea. Frigul le poate agrava boala.

Andrei Nicuţ, salvamontist: "Condiţiile meteo nu sunt tocmai favorabile pentru mersul la munte în această perioadă. Recomandăm turiştilor care sunt dornici de aventură să vină echipaţi corespunzător."

Din cauza viscolului, la Cavnic, în Maramureş, un drum judeţean a fost închis după ce mai mulţi brazi au fost dărâmaţi de rafale pe carosabil.

Şofer: "Drumul nu e practicabil în această zonă, sunt şi copaci căzuţi. Suntem la ieşirea din Cavnic spre Budeşti. Suflă vântul foarte tare."

Zăpadă mare este şi în Piatra Craiului. În unele locuri, măsoară aproape 40 de centimentri. La Cheile Grădiştei, în schimb, e viscol puternic. Salvamontiştii au decis să închidă traseele montane.

Toată ţară este sub avertizare de vreme rea. Zona Ardealului şi Carpaţii sunt sub cod portocaliu de vânt puternic şi ninsori viscolite, până luni seară. Pe creşte, rafalele bat cu 100 de kilometri pe oră.

În restul ţării, este cod galben de ploi şi vânt intens.

Cod portocaliu de viscol la munte şi Cod galben de vânt și ploi în toată ţara. Drumurile afectate
VIDEO PROTVPLUS.RO