Cod portocaliu de viscol la munte şi Cod galben de vânt și ploi în toată ţara. Drumurile afectate

×
Codul embed a fost copiat

Avertizările meteorologice de vreme severă au intrat în vigoare duminică dimineaţă şi vor fi valabile până luni noapte, interval în care va fi vânt puternic, iar vremea se va răci în toată ţara.

Duminică, la ora 10.00, a intrat în vigoare o avertizare cod galben care va fi valabilă până luni, la ora 23.00, fiind afectată toată ţara. În acest interval, vântul va creşte în intensitate şi va avea viteze la rafală în general între 55 şi 70 de kilometri la oră şi local între 75-85 de kilometri la oră, iar vremea se va răci în toată ţara.

În regiunile din vestul, centrul şi nordul ţării vor fi ploi pe arii extinse , iar din noaptea de duminică spre luni în Maramureş, Transilvania şi zona deluroasă a Crişanei şi a Moldovei vor cădea precipitaţii mixte.

În acelaşi interval va fi în vigoare o averizarea cod portocaliu pentru toate zonele montane, unde va ninge viscolit şi se va depune un strat consistent de zăpadă. Vântul va sufla în rafale care vor depăşi 80-90 de kilometri la oră, iar pe creste va atinge 100-120 de kilometri la oră. Va ninge viscolit, vizibilitatea va scădea temporar sub 50 de metri şi se va depune strat consistent de zăpadă.

Citește și
vremea, nori, furtuna, ploaie, ploi - Zsolt Vago
Vremea 27 octombrie 2017: atmosferă închisă, cu ploi slabe. Cum va fi vremea în weekend
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Trafic îngreunat din cauza vântului pe A1 Sibiu- Deva; pe mai multe drumuri naţionale se circulă în condiţii de iarnă

Circulaţia este îngreunată, duminică după-amiază, pe A1 Sibiu- Deva, din cauza vântului puternic. De asemenea, la această oră se circulă în condiţii de iarnă pe mai multe artere, unde intervin utilaje de deszăpezire, iar în judeţul Harghita două drumuri naţionale sunt închise, după ce pe şosea au căzut copaci. Tot din cauza viscolului, în judeţul Suceava peste 4.600 de locuitori au rămas fără energie electrică.

Potrivit Centrului Infotrafic al Poliţiei Române, traficul este îngreunat din cauza vântului puternic pe A1 Sibiu- Deva, între kilometrii 238 şi 292, unde vântul suflă cu viteze de 55-70 de kilometri la oră.

De asemenea, se circulă în condiţii de iarnă pe mai multe drumuri din judeţele Harghita, Maramureş, Bistriţa-Năsăud sau Suceava.

În Pasul Tihuţa este viscol, iar drumarii intervin cu cinci utilaje. În judeţul Suceava, pe DN 17, pe ultimul kilometru până la limita cu Bistriţa-Năsăud, ninge abundent şi s-a depus zăpadă pe carosabil, în timp ce DJ 175B TransRarău a fost închis până la ameliorarea vremii.

Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, pe parcursul zilei de duminică au fost mai multe situaţii în care porţiuni de drumuri naţionale sau artere judeţene au fost blocate de copacii căzuţi pe carosabil, însă acestea au fost rezolvate. Astfel de probleme au fost în localităţile Iacobeni, Colacu, Pojorâta, Crucea, Cârlibaba, Paltin, Câmpulung Moldovenesc, zona Izvorul Alb.

De asemenea, din cauza viscolului în judeţul Suceava sunt probleme în alimentarea cu energie electrică, iar la această oră se lucrează pentru remedierea defecţiunilor şi avariilor. Astfel, peste 4.600 de consumatori erau nealimentaţi cu energie electrică duminică după-amiază, două linii electrice fiind nealimentate în întregime şi alte patru parţial, potrivit datelor ISU Suceava. Localităţile afectate în totalitate sunt: Dorna Arini, Botuş, Colacu, Delniţa, Fundu Moldovei, Pojorâta, Valea Putnei şi Cârlibaba. De asemenea, Ostra, Gura Humorului şi Iacobeni sunt afectate parţial.

In judeţul Maramureş circulaţia rutieră se desfăşoară în condiţii de iarnă

In judeţul Maramureş circulaţia rutieră se desfăşoară în condiţii de iarnă(ninge abundent) pe DNJ 186 Cavnic- Budeşti. La fata locului sunt prezenţi poliţişti rutieri care verifică dacă autovehiculele sunt echipate de iarnă si asigura fluidizarea traficului in zona.

Dn cauza riscului căderii de pietre se circulă pe o bandă, în ambele sensuri. Autoritatile recomanda cetățenilor sa se informeze cu privire la condițiile meteo înainte de a pleca la drum si sa respecte indicatiile politistilor.

Si în judeţul Harghita, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, circulaţia rutieră a fost oprită pe DN12C Gheorghieni – Lacu Roşu, între Kilometrii 5-32.

Pe Transfăgărăşan, din cauza zapezilor, mai multe maşini au rămas blocate ore întregi, până când drumarii au reuşit să cureţe şoseaua de mare altitudine. Iar la munte, rafalale depăşesc 80 de kilometri pe oră şi accentuează dramatic senzaţia de frig.

La Balea Lac a nins ore intregi, iar in unele zone zapada a ajuns sa masoare si 30 de centimetri. Viscolul puternic a imprastiat-o peste tot in jur si mai multe masini au ramas captive in nameti.

Drumarii au intervenit imediat sa elibereze soseaua.

Pentru a evita asemenea situatii, sambata dupa-amiaza, Transfagarasanul a fost inchis:

"- Ne-am intors ca e inchis drumul, sa nu riscam.
- Pana unde ati mers?
- Pana la trecatoarea aia unde e interzis si am zis sa nu ne mai riscam. Am urca si mai sus, dar nu stim ca se poate."

Turistii au coborat din munti pe ruta Arges. Cei care vor sa ajunga sus, la Balea, o pot face de acum doar cu telecabina. 

Iarna in toata regula este si in Poiana Brasov. Sus, in varful masivului Postavaru, au fost - 4 grade Celsius.

Unii turisti s-au incumetat sa coboare pe partie, dar nu au reusit sa prinda viteza.

In zona Padina-Pestera, din muntii Bucegi, zapada masoara 15 centimetri.

Salvamontistii si jandarmii montani va avertizeaza daca vreti sa urcati in munti, sa fiti echipati corespunzator, sa aveti anvelope de iarna si haine groase.

Prognoza meteo pentru urmatoarele zile:

Duminica -  vantul va sufla cu putere in toata tara, poate atinge viteze de 70, pana la 85 km/h, iar la munte va fi viscol in toata regula, cu rafale de 120 km/h, ninsori abundente si vizibilitate sub 50 de metri.

Luni -  situatia persista. Vantul va fi puternic, aerul tot mai rece, iar prin centru, nord si prin vest mai vin ceva precipitatii. In Maramures, Transilvania si zona deluroasa din Crisana si Moldova va fi lapovita, in rest o sa ploua, dar prin sud si est vedem soarele. In Carpati continua viscolul si ninsorile, asa ca stratul de zapada va mai creste.

Marti - norii se mai imprastie, vantul scade in intensitate, dar ramanem cu vremea rece dimineata si noaptea. Tot dimineata vor fi intensificari de vant prin est si sud-est, dar si pe la munte. Mai retineti ca in noaptea urmatoare, temperaturile coboara sub zero grade in majoritatea zonelor.

Miercuri se mentine vremea rece, soarele apare mai mult in sud-est, iar in Maramures, Transilvania si nordul Moldovei mai apar ceva ploi. La munte va ninge trecator.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Vine iarna. Cod galben și PORTOCALIU de viscol și ninsoare în toată țara
Vine iarna. Cod galben și PORTOCALIU de viscol și ninsoare în toată țara

Vremea s-a înăsprit peste noapte şi s-au pornit ploile reci şi chiar ninsorile. Pe Transfăgărăşan, din cauza zăpezilor, mai multe maşini au rămas blocate ore întregi, până când drumarii au reuşit să cureţe şoseaua de mare altitudine.

Vremea 27 octombrie 2017: atmosferă închisă, cu ploi slabe. Cum va fi vremea în weekend
Vremea 27 octombrie 2017: atmosferă închisă, cu ploi slabe. Cum va fi vremea în weekend

Vineri, în vestul, nordul şi centrul ţării va fi vreme închisă, cu ploi slabe, mai către seară. În sud şi sud-est: atmosfera destul de plăcută, dar la noapte o să plouă şi pe aici.

Recomandări
Ciolacu pretinde că inflația scade lunar în România, dar uită să spună că e la cel mai înalt nivel din UE
Ciolacu pretinde că inflația scade lunar în România, dar uită să spună că e la cel mai înalt nivel din UE

Marcel Ciolacu pretinde că inflația este pe un trend descendent în România, cu scăderi lunare. Totuși, țara noastră a rămas cu cea mai mare inflație din Europa, arată statisticile oficiale.

Marcel Boloș: „În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă” dar „e loc de creștere”
Marcel Boloș: „În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă” dar „e loc de creștere”

România are un rating suveran și o perspectivă stabilă economic, confirmată de agențiile internaționale de rating, „dar asta nu înseamnă că nu există loc de creștere”, afirmă ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

Zelenski îi trage de mânecă pe aliații NATO: „Ucraina are nevoie de cel puțin șapte sisteme de apărare antiaeriană Patriot”
Zelenski îi trage de mânecă pe aliații NATO: „Ucraina are nevoie de cel puțin șapte sisteme de apărare antiaeriană Patriot”

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, le-a spus liderilor din Alianța Nord-Atlantică (NATO) de ce ar avea nevoie țara sa pentru a putea face față atacurilor aeriene lansate fără oprire de armata Kremlinului.