Un nou focar confirmat de pestă porcină în județul Buzău. Zeci de animale au fost ucise


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Vineri 07 Septembrie 2018 07:41
Categorie: Stiri actuale

Un nou focar de pestă porcină africană a fost confirmat, joi seară, în judeţul Buzău.

Proprietarul unei micro-ferme de lângă localitatea Puieştii de Jos a alertat autorităţile după ce i-au murit 4 porci, iar unul dintre ei avea simptome vizibile de boală. Ferma a fost izolată, iar veterinarii au sacrificat 90 de animale.

La fermă lucrau muncitori din Brăila care se ocupă şi de comerţul cu animale, iar autorităţile bănuiesc că ei ar putea fi cei care au adus virusul din focarele deja confirmate în judeţul respectiv.

În acest moment 11 judeţe sunt afectate de pesta porcină africană, după ce epidemia a izbucnit, treptat, în 826 de focare. Până acum au fost omorâte 160.000 de mii de animale.

Pe de altă parte, după judeţele Tulcea şi Maramureş, a venit şi rândul judeţului Brăila pe lista despăgubirilor celor care au rămas fără animale. La Petreștii de Jos, în Brăila, suma alocată este de un million de lei pentru cei 1400 de porci eutanasiaţi. 234 de gospodarii din această comună urmează să fie despăgubite.

Şi la Constanța, vineri specialiştii de la Direcţia Sanitar Veterinară lucrează la dosarele celor care urmează să primească bani.

Cei care au de primit până în 5.000 de RON vor primi banii cash, iar cei cu sume mai mari, vor primi sumele prim virament bancar.

 

Porci filmați plimbându-se pe străzi în Călărași. Gestul unui fermier de teama pestei
Anchetă fără precedent a Parchetului General privind pesta porcină africană
VIDEO PROTVPLUS.RO