Un marinar roman ar fi disparut fara urma in largul coastelor Chinei. Ultima data a fost vazut in timp ce-si bea cafeaua

nava comerciala Huahine

Caz misterios in apele dintre China si Coreea: un ofiter mecanic roman a disparut fara urma in noaptea de 4 spre 5 august iar familia nu primit inca nicio explicatie.

Petrica Mandes, ofiter 1 mecanic pe vasul comercial sub pavilion maltez „Huahine” nu a mai fost vazut de pe 5 august, afirma familia sa. La acea data, nava se afla in Marea Galbena, in largul coastelor Chinei, iar un raport neoficial primit de familia romanului arata ca acesta ar fi fost vazut ultima oara in noaptea de 5 august, cu o cafea in mana, in timp ce era in cart. De atunci nu se mai stie nimic despre el, au declarat reprezentantii familiei.

Fiica marinarului a afirmat ca a luat legatura cu reprezentantii ministerului roman al Afacerilor Externe, fara niciun rezultat. Ea spune ca a vorbit ultima data cu tatal ei pe 17 iulie. "Era vesel, comunicativ, ne-a sunat inaintea deplasarii in China, rugandu-ne sa ii reincarcam cartela pentru a comunica in continuare. Niciun semn de intrebare nu mi s-a ridicat". Consulatul roman din Shanghai a anuntat autoritatile locale, spun reprezentantii familiei, care se plang insa ca cei de la MAE nu le-au dat nicio veste despre soarta lui Petrica Mandes.

Raspunsul MAE

Ambasada Romaniei la Beijing a cerut autoritatilor chineze demararea procedurilor specifice in cazul marinarului roman disparut pe 5 august de la bordul unei nave aflate in drum spre portul Caofeidian, demersurile continuand si in prezent, dar misiunea diplomatica romana nu se poate implica in anchetele aflate in curs de desfasurare, precizeaza, miercuri, Ministerul Afacerilor Externe (MAE), intr-un raspuns la solicitarea AGERPRES.

Citește și
marinar Libia
MAE a cerut clarificari Ambasadei Libiei despre atacul asupra petrolierului. Povestea lui Eduard, romanul mort in incident
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Potrivit sursei citate, MAE a fost sesizat in legatura cu situatia cetateanului roman la data de 7 august 2015 de catre familia acestuia. "In regim de urgenta, Ambasada Romaniei la Beijing, in urma instructiunilor primite din centrala Ministerului Afacerilor Externe a notificat toate autoritatile locale competente din strainatate, solicitand demararea procedurilor specifice in astfel de cazuri. Mentionam ca solicitarea initiala transmisa de Ambasada Romaniei la Beijing autoritatilor chineze in data de 8 august 2015, a fost reiterata in perioada imediat urmatoare, respectiv in data de 9 si 11 august 2015. Misiunea diplomatica romana a tinut legatura cu familia cetateanului roman, inca de la momentul sesizarii, informand-o in legatura cu toate demersurile intreprinse, ori de cate ori au existat elemente de noutate in caz", se arata in comunicatul MAE.

Ministerul sustine ca demersurile Ambasadei Romaniei la Beijing continua si in prezent, in limitele competentelor sale, iar misiunea diplomatica este in legatura atat cu autoritatile locale chineze, cat si cu familia cetateanului roman, fiind in asteptarea rezultatului anchetei care sa clarifice circumstantele disparitiei marinarului.

"Mentionam, totodata, ca misiunea diplomatica romana nu se poate implica in anchetele aflate in curs de desfasurare, pe teritoriul altor state, competenta exclusiva in acest sens revenind autoritatilor locale ale statului respectiv", conchide MAE.

Ce informatii are familia marinarului

Familia marinarului roman a informat miercuri presa ca acesta a disparut pe 5 august in largul Marii Galbene, in timp ce se afla pe vasul comercial Huahine, aflat sub pavilion maltez, la 180 mile est de coasta Chinei. Petrica Mandes, in varsta de 57 de ani, era angajat in functia de ofiter 1 mecanic. Avea o experienta de 30 de ani de lucru pe nave. In luna iulie 2015 a semnat primul sau contract de angajare cu societatea Cardiff Crewing Romania, operatorul navei Huahine.

"In data de 15.07.2015, acesta a plecat spre Australia, pentru a se imbarca pe nava acostata in portul Hedland. Pe 20 iulie, vasul a parasit portul, avand destinatia Caofeidian, China, unde era asteptat sa ajunga in data de 9 august. Pe 5 august, data la care nava se afla in largul Marii Galbene, familia lui Petrica Mandes a primit un telefon prin care era anuntata ca acesta a disparut de aproximativ 10 ore de la bordul navei si ca nu se stie nimic despre el", mentioneaza reprezentantul legal al romanului intr-un comunicat transmis AGERPRES.

Sursa citata arata ca, in noaptea de 4 spre 5 august, Petrica Mandes efectua serviciul de cart, programat intre orele 4,00 - 8,00, fiind asistat de un motorist filipinez. Din informatiile oferite de colegi rezulta ca acesta ar fi fost vazut ultima oara la ora 4,30 cu o cafea in mana.

"La ora 10,00, toate navele din zona au fost alertate si rugate sa contribuie la cautarea lui, vasul Huahine schimbandu-si cursul, pentru a-l cauta, pana la ora 20,00 (ora locala), cand operatiunea a fost incheiata. Mentionam ca nu au fost efectuate cautari prin scufundari sau la suprafata apei, ci numai de pe puntea navei", mai arata reprezentantul legal.

Familia sustine ca a facut demersuri la Ambasada Romaniei din China, Ministerul de Externe, Consulatului Chinei din Constanta, Sindicatul ITF Constanta, Procuratura Constanta, compania de crewing Cardiff. "Toate eforturile familiei au fost in zadar, de trei saptamani nefiind demarata nicio ancheta cu privire la disparitia lui Petrica Mandes", se arata in comunicatul citat.
 

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Disparitia misterioasa a unui marinar roman, de pe o nava cu pavilion maltez:
Disparitia misterioasa a unui marinar roman, de pe o nava cu pavilion maltez: "Au gasit cabina goala, devastata"

Disparitie misterioasa a unui marinar din Eforie care lucra ca ofiter mecanic pe o nava sub pavilion maltez.

MAE a cerut clarificari Ambasadei Libiei despre atacul asupra petrolierului. Povestea lui Eduard, romanul mort in incident
MAE a cerut clarificari Ambasadei Libiei despre atacul asupra petrolierului. Povestea lui Eduard, romanul mort in incident

Destinul i-a fost potrivnic tanarului de 24 de ani, din Galati, ucis de militarii libieni, in portul Derna. Baiatul, care visa de copil sa ajunga marinar, era infiat.

Piratii care au rapit un marinar roman nu au contactat armatorul, pentru a cere o rascumparare
Piratii care au rapit un marinar roman nu au contactat armatorul, pentru a cere o rascumparare

Un marinar roman aflat pe o nava britanica, atacata in largul Africii de Vest, a fost rapit de pirati, impreuna cu doi colegi rusi.

Recomandări
România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București
România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București

După o perioadă în care și-a concentrat atenția asupra Ucrainei și a Occidentului, mai ales în contextul masacrului din Moscova, dar și al războiului aflat în desfășurare, Rusia a luat în vizor România, care pare că a devenit un ghimpe în coasta sa.

Kirilo Budanov: Federația Rusă a știut despre planificarea unui atac terorist în regiunea Moscova încă din februarie
Kirilo Budanov: Federația Rusă a știut despre planificarea unui atac terorist în regiunea Moscova încă din februarie

Conform declarațiilor șefului spionajului militar ucrainean, Kirilo Budanov, Rusia era conștientă încă din luna februarie de planurile pentru atacul terorist din Moscova, însă a ales să nu intervină.

 

 

 

 

 

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.