Un liceu din Bârlad a primit pe luna decembrie o factură la gaze de 270.000 de lei. ”M-a luat cu amețeli”

Ultima actualizare: 17-01-2022 09:58
Un liceu din Bârlad a primit pe luna decembrie o factură la gaze de 270.000 de lei. ”M-a luat cu amețeli”

Un liceu din Bârlad a primit pe luna decembrie o factură la gaze de 270.000 de lei, la vederea căreia directoarea a recunoscut că ”luat-o cu amețeli”, în timp ce primarul orașului a convocat toți șefii instituțiilor de învățământ pentru a analiza situația.

Liceul Teoretic ”Mihai Eminescu” din Bârlad a primit pentru luna decembrie 2021 o factură la gaze în valoare de 270.000 de lei, un record absolut pentru orice instituție de învățământ din județul Vaslui și probabil din țară, scrie Vremea Nouă.

Suma este de cinci ori mai mare decât o factură primită pentru luna decembrie în anii trecuți, dinaintea pandemiei.

Toți românii se confruntă, de altfel, cu cele mai mari facturi înregistrate vreodată la gaze și energie electrică, pe fondul scumpirilor scăpate de sub control ale utilităților.

Primarul orașului s-a declarat pur și simplu dezorientat și a anunțat că va sesiza luni ”Agenția Națională a Protecției Consumatorului, precum și Autoritatea Națională de Reglementare a Energiei, să ne lămurească”.

”Nu poți plăti gazut peste 10.000 lei pe zi”

La rândul ei, directoarea Rica Luchianov a declarat că, prima dată când a văzut facture a crezut că e o greșeală, iar după ce a realizat că suma de 270.000 de lei e reală, a luat-o amețeala.

„Noi suntem un liceu cu multe corpuri de clădiri, șapte în total. Este o suprafață de încălzit mare, de câteva mii de metri. Ne așteptam la un consum mare în decembrie, fiindcă s-a învățat până în Ajunul Crăciunului și ne gândeam undeva la 90.000 de lei, maxim 100.000 de lei. Dar nu la 270.000 de lei! Când a venit factura i-am spus doamnei contabile că sunt prea multe zerouri și că e o greșeală, dar când am verificat atent amândouă ne-am dat seama că nu e nicio greșeală și m-a luat cu amețeli. Doamna contabilă a avut puterea să sune pe la alte școli și a văzut că peste tot facturile sunt foarte mari, astronomice. Oricum, nu e normal ce se întâmplă. Nu poți plăti gazul peste 10.000 de lei pe zi, de vreo trei – patru ori mai mult decât normalul. Nu putem să comparăm factura primită cu cea din decembrie 2020, fiindcă atunci eram mai mult în on-line, poate cu cea din 2019, dar dacă e așa atunci avem prețul de vreo cinci ori mai mare”, a spus Rica Luchianov.

Primarul Claudiu Boros a declarat că a convocat toți directorii de școli din oraș pentru a analiza situația, în condițiile în care s-au mai primit facturi de 83.000 de lei sau 79.000 de lei, toate unitățile de învățământ având de plătit sume de 4-5 ori mai mari decât pentru aceeași perioadă din anii trecuți.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO