Fara permis pentru cei fara 8 clase. Primele reactii ale soferilor despre proiectul ce ar putea schimba Codul Rutier

Ultimul update: Sambata 11 Octombrie 2014 07:10
Data publicarii: Miercuri 08 Octombrie 2014 19:02
Categorie: Actualitate

Analfabetii nu vor mai putea obtine permisul de conducere. Un deputat propune schimbarea Codului Rutier, astfel incat sa fie primiti la scoala si la examenul auto, doar cei care au absolvit cel putin 8 clase.

CITESTE AICI PRIMELE REACTII

Iar cei care au fost implicati, in accidente grave, soldate cu victime, isi vor pierde carnetul definitiv. Initiatorul proiectului este convins ca soselele vor deveni mai sigure, cand aceste modificari vor deveni lege.

In prezent, cei care doresc sa sustina examenul pentru obtinerea permisului de conducere trebuie sa indeplineasca 3 conditii importante: sa fie apti din punct de vedere medical, sa faca dovada ca au luat lectii de condus de la un instructor autorizat si sa fi implinit varsta de 18 ani.

Legea nu spune nimic despre studiile unui aspirant la permisul auto. Asa ca in trafic intalnim indivizi care au dreptul legal sa conduca, dar nu stiu sa scrie, sa citeasca si in consecinta, sa descifreze un indicator rutier.

Amenzile de circulatie cresc de la 1 iulie, cand se schimba Codul Rutier

"- Ce scrie aici?
- Ducatie rutiere!
- Si aici?
- S.E.M.N. VOCT!",
asa se chinuia un sofer sa citeasca in 2009.

Din aceasta cauza, deputatul Ioan Muntean propune schimbarea codului rutier.

"Sunt statistici foarte clare, oamenii analfabeti nu pricep semnele de circulatie, conduc din instinct, ei nu stiu ce se intampla pe sosele"

Un exemplu nefericit este Onorius Mirica. In octombrie 2013, el a intrat cu masina intr-o ambulanta care transporta mai multi pacienti la dializa. Trei dintre ei au murit. La audieri, anchetatorii au descoperit cu stupoare ca Mirica nu stia nici sa scrie. Avea doar 4 clase, dar obtinuse permisul de conducere.

Temandu-se probabil ca-si vor pierde o parte din elevi, unii instructorii auto cred ca toti ar trebui sa aiba dreptul sa dea examen auto, indiferent de studii.

"Totusi, aceasta lege cu 8 clase, cred ca i-ar discrimina pe cei cu 4, 5 clase", spune un instructor.

Printre soferi insa parerile sunt impartite.

"O idee foarte proasta! Minimum 12 clase plus bac daca se poate!"

Daca va fi adoptat, acelasi proiect de lege le va interzice soferilor condamnati definitiv de o instanta pentru o infractiune comisa la volan, in urma careia o persoana a fost ranita grav sau a murit, sa mai conduca vreodata o masina pe drumurile din Romania.

Ce spun romanii despre acest proiect
Primele reactii la proiectul deputatului nu au intarziat sa apara. In doar cateva ore s-au adunat peste 400 de comentarii de la utilizatorii www.StirileProTV.ro. Unii sunt indignati si cred ca nu exista nicio legatura intre nivelul de educatie si comportamentul in trafic.

Sunt aberatii. Ce treaba are scoala cu condusul???!!! Si pesroane cu 5 facultati poate face accidente... !!!! Nu mai vb prostii !!!”, comenteaza pe Facebook o tanara a carei ultima postare este un clip cu Florin Salam. „Si daca ai facultate? Si faci accident si omori pe cineva, ca scriiai pe facebook in momentul acela?”, scrie un alt cititor, tot pe Facebook. „Mai mult stiu analfabeti semnele decat alti care au si facultate”, crede altcineva. Iar utilizatorul care se prezinta subt pseudonimul Nixon Boss comenteaza „Ba nebunilor eu 4 clase an 2005 am luat carnetul si ma simt un pilot”.

Exista insa si multi care cred ca masura e binevenita. „Macar sa fie in stare cel de la volan sa poata citi STOP”, spune un tanar. „Ar trebui extinsa masura nu numai la auto . mai nou sunt si analfabeti cu facultate”, sustine un cititor al site-ului www.StirileProTV.ro. Majoritatea cred insa ca problema nu este numarul de clase absolvite, ci coruptia de la examenul de obtinere a permisului auto, din cauza careia carnetul poate fi obtinut si de analfabeti. Cea mai logica concluzie o trage insa un utilizator al site-ului care spune ca articolul e inutil pentru cei afectati, deoarece nu au cum sa il citeasca. „La cei carora li se adreseaza, informatia va trebui sa ajunga pe cale orala, intrucat ei, da, sunt analfabeti!”, spune cititorul care se recomanda doar drept sile.

Noul semn de circulatie introdus in Codul Rutier care indica zonele cu risc de accidente. HARTA punctelor negre din Romania

Noul semn de circulatie introdus in Codul Rutier care indica zonele cu risc de accidente. HARTA punctelor negre din Romania

tir ars

Un TIR cu azotat de amoniu a luat loc în mers. Şoferul a scăpat

Primăria Capitalei se împrumută iar, pentru a amâna o datorie din 2005

Importăm carne de vită din Argentina sau Japonia. Un kg de vită Kobe costă 4500 de lei

Drumul românilor spre Vest blochează autostrăzile din România. Un singur muncitor pe șantiere

Șefii funcționarului care se uita la filme porno, la serviciu, au anunțat ce măsuri vor lua

Un poliţist a ajuns la medic după ce a picat un tânăr la traseu. Ce i-a făcut candidatul

loto 6/49

LOTO 6/49. Numerele extrase joi, 26 aprilie 2018. Cel mai mare report din istorie, la Joker

Imagini șocante în București: un șofer se dă jos și sparge geamul unui Logan

Cel puţin 6 bombe neexplodate, găsite la ieşirea din Focşani. Zona ar putea fi evacuată

Poliţişti pe segway, biciclete şi şalupe, în Timişoara. Reacţia localnicilor

Pensionarii din Târgoviște, victime pe bandă ale metodei ”accidentul”. Au pierdut mii de euro

Un bărbat s-a salvat la limită, după ce i s-au blocat ușile mașinii care luase foc