Un cartier din Romania se naruie sub privirile localnicilor, din cauza alunecarilor de teren: "Curge ca o lava vulcanica"

Ultima actualizare: 16-06-2016 00:00

Este alarma intr-un cartier din orasul Comanesti, din Bacau, unde, in urma ploilor, au inceput sa o ia la vale portiuni cu arbori cu tot, din muntele care strajuieste asezarea.

Zece familii au fost evacuate de cei de la ISU, pentru ca gospodariile lor ar putea fi maturate de malul urias de pamint, ajuns deja la 50 de metri de primele case. Sute de mii de metri cubi de pamant inainteaza incet, dar sigur catre locuinte.

Localnicii spun ca de mai bine de 4 zile au vazut cum, in urma ploilor, de pe versanti aluneca pamantul cu tot cu copaci. Insa nu si-au imaginat ca miscarea va capata o asmenea amploare.

Maria Floristeanu, localnica: "Fugim ce putem sa facem altceva? E periculos daca vine toata asta de vale ne acopera aici."

Mai mult de 30 de oameni si-au luat din case ce au avut de valoare si au plecat la rude. Echipaje de jandarmi si pompieri supravegheaza zona.

Cristina Alboaie, localnica: "Am luat doar ce e important. Toate sunt de fapt importante, dar nu poti sa le iei. Acum doar haine animalele acum sa vedem unde le ducem. Ce sa facem? Nu avem ce face cu natura. Va dati seama daca mai ploua ce ne facem?"

Costel Dulhac, localnic: "Ce sa facem cu ce sa ne protejam? Stai in calea la atata pamant?"

Primarul din Comanesti spera si el ca tot conglomeratul de pamant, pietre si busteni se va opri inainte de a afecta locuintele. In scenariul cel mai negru, daca va continua sa ploua, toata masa de pamant va capata o viteza si mai mare si va afecta intreg cartierul.

Simion Alboaie, viceprimar Comanesti: "Avem un teren drept unde speram sa se aseze aluviunile. Daca trece peste drumul de aici jos suntem pregatiti cu vole si cu camioane sa incarcam. In pericol sunt deocamdata 9 case, dar daca se extinde, vor fi multe case. S-ar putea sa ajunga la calea ferata."

Viorel Miron, primar Comanesti: "E vorba de sute de mii de metri cubi care curg intruna, fara nicio speranta de a fi oprit. Nu o poate ori nimeni decat daca Dumnezeu ne ajuta sa stea poile si daca se stabilizeaza singur. Acum curge ca o lava vulcanica."

In orele urmatoare, alte familii ar putea fi evacuate, daca situatia se agraveaza.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO